Tillbaka till: USA

Kalifornien

Kalifornien vin

Kalifornien är i dag en av världens absolut största vinregioner sett till antalet producerade liter per år.

Den amerikanska västkusten och delstaten Kalifornien är känt som huvudregion när det kommer till amerikansk vinproduktion. Här samlas de allra största producenterna i flera olika vindistrikt.

Kalifornien står i dag för 85 procent av hela USA:s vinproduktion vilket gör delstaten till den överlägset viktigaste vinregionen i landet. Det är även en av de vinregioner i världen som producerar mest viner.

Det är framförallt för rödvin som Kalifornien blivit populärt, både nationellt och internationellt. Det är dock inte de inhemska druvorna, som till exempel zinfandel, som är de mest odlade. Istället är det de franska druvorna pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och chardonnay som hör till de mest odlade druvorna i landet.

På femte plats kommer dock den inhemska druvan zinfandel, som för övrigt har visat sig vara samma druva som den italienska druvan primitivo. I övrigt står de inhemska druvorna väldigt mycket i skymundan i de bra mycket mer populära franska druvorna som rönt stora framgångar i Kalifornien.

Vin från Kalifornien, och då framförallt de viner som är gjorda på bordeaxudruvor, är kända för att vara lagringsvänliga och hålla hög kvalitet. Dess ökande popularitet syns även i Sverige då utbudet och intresset för kaliforniska viner blivit bra mycket större de senaste åren.

När det kommer till vitt vin från Kalifornien så är det framförallt chardonnay som är kungen av druvor. Bland de andra odlade druvorna finns pinot gris och sauvignon blanc.

Druvor: Chardonnay, pinot gris, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, zinfandel och syrah.
Kända distrikt: Sonoma county, Napa Valle, Central Coast

Napa Valley (4)Santa Barbara (2)Sonoma (1)