Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 18 augusti
15 Aug, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 18 augusti

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 18 augusti – ytterligare en riktigt bra augustilansering med flera fyndviner och generellt hög prisvärdhet.

Veckans två fyndviner är Plateau des Chênes från doldisappellationen Lirac i södra Rhônedalen och
Chiara Condello - en imponerande mångfacetterad sangiovese med ursprung Emilia- Romagna. All information om rött vin i tillfälligt sortiment 18 augusti hittar du i tabellen längst ner.

Summan blir en bra rödvinslansering den 18 augusti klockan 10:00 men den 17 augusti drar webblanseringarna igång igen efter sommaruppehållet och det blir en rivstart med bland annat lanseringen av Guigals prestigeviner. Vinbanken har ännu inte provat dessa men på onsdag eftermiddag lägger vi till dessa viner längs ner i den här artikeln. Webblanseringen den 17 augusti kan komma att bli oförglömlig – missa inte denna!

Rött vin - Frankrike

Morgon Corcelette 2021 (91320), Domaine des Marrans, Morgon, 199 kr

Härligt blåbärspuréeig Morgon med björnbär, violer, lagerblad, mjuk, välbalanserad och ganska koncentrerad frukt med fina körsbärsyror. En Beaujolais Cru som står ut med en mycket bra prestation den svårhanterade årgången 2021.


Plateau des Chênes 2022 (92517), Famille Brechet, Lirac, 169 kr

Ungt, stort och doftrikt, med vildhallon, mörka körsbär, provencalska torkade örter, choklad, lakrits och massor av energi och bra balans. Ett bra, lite rustikt och välgjort vin från den spännande appellationen Lirac som ligger ett stenkast från sin mer kända granne Châteauneuf-du–Pape. Lättgillat och rätt till grillat och ett av veckans fynd.

Rött vin - Italien


Chiara Condello 2020 (92865), Emilia-Romagna, EKO, 179 kr

Härligt energiladdad sangiovese från Emilia-Romagna med björnbär, mörka körsbär, violer, pomerans, choklad och en underbar intensitet i eftersmaken som blir snyggt paketerad av en väl avvägd dos ekfat. Extremt lättgillat och ett lysande pizzavin och dessutom veckans fyndigaste vin!


Riecine Chianti Classico 2020 (90169), 239 kr

Klassisk, lättgillad och stiltypisk Chianti med körsbär, violer, vildhallon, bra energi och bra balans med fin eftersmak, lite lakrits och mörka körsbär i eftersmaken.

Rött vin - Spanien


Marqués de Peñamonte 2021 (92493), Bodegas Riojanas, Toro, 179 kr

Djup varmt mogen frukt med mörka körsbär, plommon, värme, koncentration, mynta, kanel, kaffe, choklad, bra balans och ett snyggt slut med fina körsbärssyror.


Protos 27 2019 (94362), Ribera del Duero, 259 kr

Stort och varmt moget med mörka körsbär, violer, plommon, lagerblad, traditionella och stilriktiga rökiga fat. Kraftfullt och smakrikt med bra balans men jag kan inte hjälpa att många av vinerna från Ribera del Duero är lite för statiska. Servera till en höstig viltgryta.

Rött vin - Nordmakedonien


Vranec Luda Mara 2019 (93865), Tikves Winery, Nordmakedonien, 129 kr

Fartfyllt och karaktärsfullt med björnbär, oliver, svartpeppar, sötlakrits, tjära och choklad. Smakrikt och välgjort från Nordmakedonien och passar till hemgjorda, grillade högrevsburgare.

Rött vin – Nya Zeeland


Trinity Hill 2020 (95019), Hawke's Bay, 179 kr

Stor lätt aromatisk doft med violer, björnbär, mörka körsbär, blåbärsris, peppar, fint koncentrerad frukt med energi och bra körbärssyror. Snyggt, välgjort och mycket prisvärt.

Rött vin - USA


Pax Syrah Sonoma-Hillsides 2021 (90173), Pax Mahle Wines, Sonoma County, 599 kr

Druvtypiskt, kraftigt och lätt aromatiskt med violer, björnbär, rökiga charkuterier, choklad, mörka körsbär och mynta. Smakrikt, välgjort och lite hermitagigt i stilen.

Webblansering av Guigals prestigeviner 17/8 klockan 10:00

I likhet med lanseringen förra året är detta kvalitetsmässigt att betrakta som en "Grand Slam". Om Guigals toppviner är bättre än förra årets tappning är dels en smaksak men det är också något framtiden får utvisa. Vinerna från 2019 är generellt sett något elegantare och något stramare än 2018 som gav ett något varmare och något "yppigare" intryck. Både den "tokcharmiga" La Mouline och La Turque är potentiellt perfekta viner medan La Landonne är ett kraftigt paket med en syra och en tanninstrukur som gör den svårbedömd i dagsläget (men som omdömet antyder är det på en mycket hög nivå) - framtiden får utvisa var denna landar. Senare i höst lanseras Guigals Vignes de L´Hospice från St Joseph, vilken tenderar att hamna lite i kölvattnet på LaLa-vinerna men det är ett störthäftigt vin som inte bör missas och appellationens starkast lysande stjärna.

E. Guigal Hermitage Ex Voto 2019 (94190), 3 849 kronor, 19,5 poäng

Härligt mogen ung, lite floral, koncentrerad mörk, mångdimensionell frukt med violer, vinbärsblad, kryddor, krossad sten, barbecuerök, charkuterier, nougat och fat. I smaken finns massor av koncentrerad mörkröd frukt med björnbär, vildhallon, choklad, kaffe och återigen en sagolikt bra kombo av struktur, kraft, balans, sensualitet och elegans. På många sätt mer Côte-Rôtiig i stilen än sysslingen La Landonne. Drick 24-38.

E. Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2019 (93022), 4 389 kronor, 20 poäng

Tät, rik, packad och komplex, varmt mogen frukt med tranbär, garrigue, asiatiska kryddor, blommor, vildhallon, violer och fint integrerade fat. Underbart laddad smak med björnbär, vildhallon, granskott, klockren balans, mineraler, fin syra och en fantastiskt silkigt len eftersmak som ligger kvar och spelar i munnen i över en minut. En imponerande mångdimensionell La Mouline med massor av sensuell charm. Lite stramare och lite elegantare än den tidigare årgången. Gjort på 89% syrah och 11% viogner. Drick 24-38.

E. Guigal Côte-Rôtie La Turque 2019 (91244), 4 389 kronor, 20 poäng

Ung syndigt djupt koncentrerad frukt med björnbär, violer, charkuterier, tjära, kryddor, tobak, mörk choklad och fat. Smaken är superkoncentrerad med oändligt djup mörk och komplex frukt, mörka körsbär, mineraler och klockrena, snygga fat. En fullkompligt klockren och mästerligt snygg kombination av koncentrerad, strukturerad och mångdimensionell ung frukt som följs av en imponerande elegans. Turbosnyggt! Drick 24-40. Maggropskänsla: om jag 2025 skulle rada upp ”Lalala” 2018 och 2019 och få prova vinerna bredvid varandra (kommer ju sannolikt inte att hända) tror jag att La Turque skulle bli mitt förstaval – det här är lite mer än bara perfektion!

E. Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2019 (90329), 4 389 kronor, 19,5 poäng

Stram ung och tuff mörk frukt med björnbär, svarta körsbär, violer, tjära, charkuterier, granskog, kryddor och fat. Smaken är tät och fyllig med massor av oförlöst mogen mörk frukt med kaffe, bigarråer, mörk choklad, granskott, mineraler och fat. Fylligt, kraftigt, ganska rustikt och i dagsläget väldigt mycket mer slutet än sina syskon. Här krävs tålamod: drick 26-42.

[drinklist id="106697"]