Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 28 oktober
26 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 28 oktober

Lanseringen den 28 oktober i tillfälliga sortimentet mousserande och vita viner är beskedlig med enbart tio viner. Lika pengakrävande som de andra oktoberlansringarna har varit är den inte heller.

Till Systembolaget behöver ni däremot gå ändå för fredag den 28 oktober klockan 10:00 lanseras Stella Bella Chardonnay och trots att vinrankorna tyckte det var kallt gjordes ett hårt urval och vinet blev lysande – igen. Om vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment den 28 oktober kan du läsa utförligt här nedan.

Frankrike - Champagne

Champagnes

Joly Coeur de Coteaux Meunier Brut Natur (90337), Champagne, 439 kr

Ung och frisk Champagne med aromatisk frukt av päron, aprikos, persika och örter. Eftersmaken är välbalanserad och krispigt torr med grapefrukt, citrus, mineraler, kalk och bra syra. En väldigt välgjord Champagne där allt sitter där det ska, men 100 procent pinot meunier är redan det en utmaning, lägg till att den är knastertorr så blir det ännu svårare. Joly Coeur lyckas med detta men det är inte en Champagne för allas smaker.

Mousserande - Spanien

Cava brut

Bruant Brut Nature 2020 (93994), Alta Alella, Cava, EKO, 199 kr

Ung och frisk cava med sprudlande energi och fin frukt av päron, vita persikor, äpplen, mineraler, havsälta och bra syra. Lite rustikt men välgjort och stramt och blir utmärkt till en tapas med ostar och charkuterier.

Mousserande - Italien

Ferrari perle

Ferrari Perlé 2017 (97714), FERRARI, Trentino-Alto Adige, 229 kr

Trevligt och tillgängligt med inslag av äpplen, vita blommor, ingefära och citrus. Bra balanserad smak med citrus, persika och lite rustika toner av kalk, sälta och mineral. Välgjort och glädjesprudlande bubbel på champagnenivå i allt utom pris. Gjort på 100% chardonnay. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola, svart olivkräm och riven parmesan.

Sött mousserande - Italien

Vietti

Vietti Moscato d'Asti 2021 (93697), 179 kr

Aromatisk och friskt ungt vin med persika, fläder, ananas, päron, vita smultron och citrus. Sött, trevligt och lätt att gilla. Servera väl kyld till efterrätter av bär och frukt och glass.

Tyskland

Schäfer

Weisser Burgunder S trocken 2019 (94712), Schäfer-Fröhlich, Nahe, 229 kr

Ungt och friskt med äpplen, blommor, kalk, gula päron, färska mandlar, bra balans, mineraler, kalk, citrus bra balans och elegant syra. Weissburgunder eller weisser burgunder vad den nu kallas så är det samma druva som i Frankrike benämns pinot blanc. Den har aldrig klämt sig in på favoritlistan men här gäller det att hålla sinnet öppet. Det här är en druva som hittar sin hemvist på fler ställen och den gör det bra. En liten trendspaning på denna!

Österrike

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2020 (94752), Kamptal, EKO, 299 kr

Ungt och varmt moget med vinteräpplen, vanilj, päron, passionsfrukt, persikor och blommor. Smakrikt med mogen frukt, kalk, mineraler, sälta, bra syra och snygg balans.

USA

A la con

Santa Barbara County Chardonnay 2020 (92474), Au Bon Climat, 229 kr

Elegant och snygg chardonnay med rökig fin frukt av päron, krispig citrus, persika, lite kyliga mineraler, blommor, en tydlig ton av rökta ekfat, fin syra och lite sälta.

Australien

Stella Bella

Stella Bella Chardonnay 2021 (94005), Stella Bella Wines, Margaret River, 179 kr

Ung och frisk med massor av citron, lime, gröna äpplen, kryddor, örter och välanpassade fat. Stram eftersmak med energi och intensitet, snygga syror, mineraler, citrusskaltoner, havsälta och balans. Årgången innan är slut i källaren och som jag väntat på detta! Lika bra som tidigare år men lite stramare och vinet skulle nog gärna vänta till nästa sommar men första flaskan öppnas till helgen. Lax med parmesantäcke, lätt krossad potatis, olivolja på det och in i ugnen.

[drinklist id="102529"]