Weingut Bischel i Rheinhessen
Weingut Bischel är en familjeegendom i tredje generationen, grundad på 1960-talet. Sedan 2006 driver bröderna Matthias Runkel och Christian Runkel.
Rheinhessen kanske inte har haft eller har Tysklands bästa rykte när det kommer till vin, men det finns en del man inte bör missa om man är en vinfantast av de tyska slaget.
Ungefär 70 procent av vinodlingarna består av gröna druvor och den mest odlade blåa druvan är Dornfelder. Trots att Rheinhessen är mer kopplat till kvantitet snarare än kvalitet, så görs det högkvalitativa viner här också. Det finns många unga vinmakare som har lyft hela vinregionen med ny energi och en mer modern vinfilosofi, och uppfattningen har börjat förändras för regionen.
Rheinhessen är utmärkande för att göra sötare viner, men i samband med upphöjningen av mer kvalitativa viner så har man börjat producera mycket mer torra viner än innan. Ett välkänt vitt vin härifrån är Liebfraumilch, som är ett halvtorrt vin där Müller-Thurgau brukar vara den dominerande druvan i en ”blend” med andra gröna druvor.
Ovanför vinregionen Pfalz och bredvid Nahe floden hittar vi vinregionen
Rheinhessen med sina nästan 27.000 hektar vinodling så är denna region både till ytan och vinodlingen Tysklands största vinregion.
Rheinhessen är uppdelat i 3 vindistrikt (så kallade Bereisch):
Här anser man att Rheinhessen’s mest kvalitativa vinerna kommer ifrån och även Tysklands fylligaste Riesling. Mest omtalade är vingårdarna på de röda skifferjordar, även kallad ”Rotliegend”.
Minsta distriktet, mycket bulkproduktion men också bättre viner.
Känt för sitt vin på Silvaner-druvan. De bästa vingårdarna ligger på sluttningar längst Rhenfloden och kallas ‘’Rheinterrasse’’.
Lerjord, kalk och lösjord är de vanligaste jordmånerna i regionen.
Den mest odlade druvan är Riesling, följt av den tyska och lättodlade druvan Muller-Thurgau. Dornfelder är den mest odlade blå druvan och står för ungefär 12 procent.
Ett känt vitt vin från Rheinhessen som kopplat till regionens kvantitet-produktion är ”Liebfraumilch”. Ett enkelt och sötare vin, ofta gjort till mestadels på Muller-Thurgau.
Även om rödvins produktionen inte är lika stor som den vita så finns det en stor bredd bland olika druvor som Dornfelder, Spätburgunder, Portugieser, Fruhburgunder, Regent, Merlot och Cabernet Sauvignon.
På hemsidan finns det en hel del vita viner från Rheinhessen, mycket enklare viner men det finns även lite mer i den högre klassen.
Weingut Bischel är en familjeegendom i tredje generationen, grundad på 1960-talet. Sedan 2006 driver bröderna Matthias Runkel och Christian Runkel.
Schloss Westerhaus är ett måste i Rheinhessen. Vinerna är av toppklass, chardonnay har odlats sedan länge och egendomen gör anspråk på att vara först.
Weingut J. Neus i Ingelheim går all in pinotvin, främst pinot noir, Ofiltrerade viner, lagrade på stora ekliggare med vin från skilda lägen samt kvalitet.
I den kuperande naturen runt Siefersheim nära Nahe har Weingut Wagner-Stempel sitt säte. Vingårdarna ligger brant, jordarna är vulkaniska, bergarten porfyr.
VITT VIN. Sander Riesling trocken är ett ekologiskt vitt vin från Rheinhessen, Tyskland. Vingården arbetar även biodynamiskt.
WEINGUT STEFAN SANDER. Det är komplicerat att odla druvor under eko och bio-flagg, fråga Stefan Sander i Rheinhessen som är tredje generationen i familjen som […]
RHEINHESSEN. Rheinhessen är Tysklands till ytan största vinregion med 120 miljoner stockar. Vin utgör 20 procent av den odlingsbara marken i detta varierande jordbrukslandskap och […]