Huvudbild för artikel Bäst i test vecka 45 - Systembolagets beställningssortiment
8 Nov, 2022

Bäst i test vecka 45 - Systembolagets beställningssortiment

Så var det dags för veckans Bäst i test med veckonummer 45. Vi har valt ut två fyndrieslingar: en från Clare Valley i Australien och en från Rheingau Tyskland. De två röda vinerna kommer från Piemonte. En med ultraklassiska ursprunget Barolo och ett lillasyskon med ursprung langhe.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 43– Systembolagets beställningssortiment

Vita viner

Jim riesling

Jim Barry Watervale Riesling 2019 (76761), Australien, Clare Valley, 179 kr 17 poäng (++).

Ungt och friskt med vita och blommor, äpplen, gråpäron, persika och örter. Bra, välbalanserad lång eftersmak med citrus, grapefrukt, krita, fina mineraler, lite sälta, syra och bra längd. En imponerande och mycket prisvärd och stiltypisk riesling med begynnade mognad från Jim Barry och och Clare Valley. Servera till skaldjurslasagne. Drick 22-28.

Jim Barry är en av Australiens mest kända vinprofiler. 1959 kom Jim och hans fru Nancy till Cale Valley som ligger norr om Adelaide. Hans prestigevin The Armagh Shiraz har sedan länge hört till ett av Australiens mest eftersökta viner. Idag drivs företaget av andra generationen Barry. Förutom The Armagh ligger familjen Barry också bakom Lodge Hill Riesling och Lodge Hill Shiraz som alltid är mycket prisvärda. Jim Barry importeras av Wineaffair.

Robert Weil

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken (51242), Rheingau, 189 kr 17 poäng (++).

Stram ren doft med päron, äpplen, flinta och örter. Elegant fokuserad smak med grapefrukt, gröna äpplen, skiffer, klockren syra, kalk, mineraler, saltvattenstänkta stenar och underbar precision. En sagolikt bra och prisvärd riesling från Robert Weil och Rheingau. Drick 22-29. Servera till Linguine med musselcarbonara.

Robert Weil ligger i byn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Företaget grundades 1867 av Robert Weil. Idag leder Wilhelm Weil, fjärde generationen Weil, famlijeföretaget. Egendomen, som består av 90 hektar, är planterad enbart med riesling. Robert Weil importeras av Philipsson & Söderberg.

Röda viner

Sagace

Sagace Nebbiolo 2020 (57887), Langhe, 199 kr 16,5 poäng (++).

Djup, bärig doft med tranbär, nypon, jordgubbar, slån, kryddor, örter och fat. Ung, välbalanserad, frisk och spänstig smak med blodapelsin, rosépeppar, rökiga mineraler och torra tanniner som ger lite motstånd. Ett druv- och ursprungstypiskt vin från Langhe med djup och bra längd. Det här är en nebbiolo som närapå klarar gränsen till fyndmarkering redan innan man konstaterar att flaskan faktiskt innehåller 100 cl. Servera lätt kyld i en stor pinotkupa till ugnsrostad fläskfilé med tryffelpolenta och svampsky eller tänd en höstbrasa och försjunk framför denna med lite lagrad ost och charkuterier. För att kunna hålla priset denna nivå har importören en minsta beställning på tre flaskor.

Sagace är resultatet av ett samarbete mellan importören Pompette Dryckeshandel och Baroloprofilerna Federico Scarzello och Gian Luca Colombo. Druvorna kommer från olika delar av Langhe och vinifieras i Castiglione Falletto. Vinet lagras först på stora ekfat och vilar därefter på betong innan det buteljeras utan fitrering. Sagace importeras av Pompette Dryckeshandel.

Saravezza

Sara Vezza Barolo Ravera 2017 (54193), Piemonte, 499 kr, 18 poäng(+).

Stor tät doft där vi finner mörka körsbär, tranbär, violer, pomerans, lagerblad, muskot och fat. Eftersmaken är medelfylligt lång och rik med tobak, svartpeppar, anis och läder. En välgjord Barolo Ravera som kombinerar elegans och kraft på ett bra sätt. Drick i stor bourgognekupa till risotto med karljohansvamp.

I slutet av 1990-talet var familjen Vezza på väg att sälja sina vingårdar som funnits i släkten sedan slutet på 1800-talet. Sara Vezza som då bara var knappt 20-år startade en framgångsrik övertalningskampanj och tog över varumärket som hennes mamma skapade på 80-talet, Josetta Saffirio. 2006 inleddes arbetet att göra vingårdarna ekologiska. 2015 blir Josetta Saffirio hållbarhetscertifierat och 2017 blir man ekocertifierade. Nebbiolo dominerar planteringarna. Sedan 2018 har Sara Vezza en linje med sitt eget namn där hon gör viner från sina bästa vingårdar i små serier. Sara Vezza importeras av Tryffelsvinet.