Huvudbild för artikel Vita viner i tillfälligt sortiment - 4 november
2 Nov, 2022

Vita viner i tillfälligt sortiment - 4 november

Lanseringen av vita och mousserande viner i det tillfälliga sortimentet 4 oktober består av sex viner. En Champagne från Pierre Gimonnet som är riktigt bra men även ett mousserande högklassigt från Bollingerägda Langlois Château. Utöver dessa två är Fritz Haags riesling Spätlese med sin elegans, klingande syra och söta frukt ett vin värt att prova.

I samband med lanseringen av vita och mousserande viner 4 november i tillfälligt sortiment så hittar vi ett litet antal viner, men det finns ändå ett antal prisvärda viner. Se gärna tabellen längst ner för mer info om alla viner.

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 4 november

Champagne - Frankrike

Champagne

Pierre Gimonnet & Fils Special Club 2015 (94741), 629 kr

Aromladdad frisk och pigg doft med vinteräpplen, gula plommon, citrus, vita blommor, anis, och fänkål. Fin påfallande torr eftersmak med gråpäron, citrusskaltoner, persika, mineraler och bra syra. En sådan där Champagne som gör att man frågar sig ”varför dricker men inte mer Champagne?”. Servera till hummersoppa.

Mousserande vin - Frankrike

Langlois

Langlois Château Quadrille 2016 (93056), Loire, 239 kr

Stramt med tändsticksplån, citrus, persika och äpplen. I smaken är det välbalanserat med fin fruktighet som ramas in och förstärks av en snygg syraintensitet, rökiga mineraler, blommor, fläder, nougat och mandlar. Langlois Château Quadrille har legat fyra år på jästfällningen och är gjort på en lite okonventionell blandning av chenin blanc, chardonnay, cabernet franc och pinot noir. Servera till fish & chips.

Frankrike

Savagnin Ouillé 2020 (94737), Domaine du Pélican, Arbois, 339 kr

Stramt med persika och en snyggt varvad kombo av gula plommon, gröna äpplen och färska örter. Smaken är välbalansrad med fin fruktighet som ramas in och förstärks av en snygg syraintensitet, rökiga mineraler, blommor, fläder, nougat och mandlar. Ouillé innebar att vinet är mer burgundiskt i stilen än de klassiska juravinerna som har en lite oxiderat ton. Det här vinet är, som namnet antyder, gjort på druvan savagnin.

Tyskland

Fritzen

Brauneberger Juffer Riesling Spätlese Grosse Lage 2020 (92177), Fritz Haag, Mosel 219 kr

Som alltid klingande rent och elegant med värme och varmt mogen frukt med persika, päron, söt grapefrukt, bra struktur, balans, integrerad sötma och fina syror. Servera till vinkokta musslor med lite chili och vitlök.

Sydafrika

Lammershoeks

Lammershoek Mysteries Chenin Blanc 2020 (91272), Western Cape, 189 kr

Stor doft med gula plommon, äpplen, persika, päron, ananas och örter. Välbalanserad smak med intensitet, mandlar, citrus, bra syra, elegans och längd. Servera till pasta med vitlöksstuvad spenat och rökt lax.

[drinklist id="102660"]