Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 4 november
2 Nov, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 4 november

Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet 4 oktober har en hel del bra att bjuda på. Bourgogne har ju Louis Jadot och Louis Jadot har ju Clos des Ursules och där blinkar en köplampa. Rhône har Jaboulet och Jaboulet har Thalabert och där blinkar nästa köplampa. Men vi fyller på med Les Claux för prisvärdhet, Ferrer Bobet för djup mörk frukt och Au Bon Climat för lysande pinot för under 250 kronor men trots allt detta finns det mer.

Lanseringen av rött vin i tillfälligt sortiment 4 november är en relativt stor lansering med flera prisvärda viner. Se tabellen längst ner för ytterligare information om respektive vin.

Rött vin i tillfälligt sortiment - 4 november

Frankrike

Julienas

Château Fuissé Julienas 2019 (93692), Beaujolais, 209 kr

En stram Beaujolais med mogen varm frukt, vildhallon, jordgubbar, kalk, svartpeppar och fat. Bra extrakt med lagerblad, violer och körsbärssyror. Välgjord och elegant men fortfarande lite knutet i eftersmaken.

Monopole

Beaune 1er Cru Clos des Ursules "Monopole" 2020 (94996), Héritieres Louis Jadot, 695 kr

Ung, frisk och lite knuten pinot med tranbär, nypon, blommor, mörka körsbär och kryddor. Kraftig smak med kaffe, mocka, rosépeppar, underbar balans och nya fat. Det här kommer att bli ett väldigt spännande vin att följa många år framöver. Det har varit lätt att fascineras över de stora grand cru-vinerna i Côte de Nuits men det är först på senare år som jag har börjat inse hur rasande bra Beaunevinerna kan bli. Dessutom hur lagringsdugliga och komplexa de faktiskt också är. Priserna på viner från hela Bourgogne går spikrakt uppåt. Dels som en effekt av skördar med mindre volymer men också på grund av kraftigt ökad efterfrågan. Jadot finns i nisch där de trots prisökningar fortfarande, givet marknadsbilden, levererar prisvärdhet. Utöver detta är kvaliteten genom hela linjen av etiketter alltid hög vilket ger konsumenten en säkerhet (extra imponerande med tanke på att Jadot idag buteljerar en bra bit över 100 olika viner). 695 kronor är visserligen mycket pengar men flera stora namn med ”grand cru” på etikett når inte den här nivån trots 6-7 gånger prislappen.

Jadot ny

Beaune Premier Cru Clos des Couchereaux 2020 (94997), Héritieres Louis Jadot, 469 kr

Ung, frisk och rik frukt med nypon, tranbär, pomerans, muskot och nya fat. Smaken är balanserad med mogna körsbärstoner som på ett bra sätt påminner lite om körsbärssylt, fortfarande ungt och lite bråkigt i de unga körsbärssyrorna men med ett par år på flaska kommer detta bli harmoni.

Chateau de Jacques

Moulin-à-Vent Clos de Rochegrès 2020 (94998), Château de Jacques, Beaujolais, 145 kr

I doften har vi varmt mogen frukt med jordgubbar, hallon, blommor, körsbär, provencalska örter och fat. Smaken ger ett djup och oväntat mycket kraft, solvarma jordgubbar, pomerans, nya ekfat och choklad som tittar fram bakom hörnet. Servera i en stor bourgognekupa till vegetariska svampburgare. Notera att detta är en halvflaska.

Crozes Hermitage

Domaine de Thalabert Crozes Hermitage 2020 (95325), Paul Jaboulet Ainé, 279 kr

Ung, tät, mörk och varmt mogen frukt med violer, björnbär, piptobak, svartpeppar, oliver och provencalska kryddor. Djup och rik smak med charkuterier, choklad och en eftersmak som bara rullar på och inte vill ta slut. Thalabert är verkligen högt uppe i kvalitetspyramiden bland producenter som sätter Crozes på etiketten. En viltgryta kryddad med örter från Provence och det skogar dignar av nu – trattisar!

Les clos

Les Claux Domaine Raymond Usseglio 2020 (95134), Rhône, 179 kr

Ungt, piggt, välgjort och packat med mogen frukt som vildhallon, björnbär, örter och kanel. Tät, rik och silkigt len smak med koncentration av mörk frukt, lagerblad, violer, lite lakrits och choklad. Väldigt bra vin och väldigt bra pris för den här rhôniga kompisen som gärna får sällskap av hemmagjorda viltburgare eller en höstig gryta.

Italien

I fabbri

I Fabbri Chianti Classico ”Lamole” 2020 (93958), 189 kr

Friskt, piggt och okomplicerat ”rakt på” med kryddig körsbärsfrukt, röda vinbär lingonsyror och såklart den traditionella bastklädda flaskan – bara den gör det till en given succé.

Chianti Classico new

Rocca di Castagnoli Chianti Classico Organic 2020 (94274), Rocca di Castagnoli, 169 kr

Stiltypisk ung Chianti med lite stram körsbärsfrukt, vinbär, vinteräpplen, plommon, svart te, ceder och lite toner av höstskog. Ett bra val till pasta bolognese eller stenugnsbakad pizza.

Spanien

Priorat

Priorat Vinyes Velles Ferrer Bobet 2019 (94761), Katalonien, 429 kr

Snyggt balanserad tät, purung frisk frukt med violer, björnbär, mörka körsbär, kaffe choklad, örter och fat. Ett rikt och fylligt vin med massor av djup, kraftig smak.

Artadi

Artadi Viñas de Gain 2019 (92707), Bodegas y Viñedos Artadi, Rioja, 239 kr

Ung frisk tät frukt med blommor, björnbär, stenrök, viol, körsbär, choklad, kaffe, kryddor, nougat och välbalanserade nya fat.

USA

Au Bon pinot

Santa Barbara County Pinot Noir 2020 (92226), Au Bon Climat, Kalifornien, 239 kr

Varmt mogen charmig pinotfrukt med jordgubbar, körsbär, hallon, smultron kryddor, rosor och örter. Bra eftersmak med mineraler, längd och väl integrerade fat. Här får vi något så ovanligt som en snygg, bra, smakrik och stiltypisk pinot för under 250 kronor.

Australien

Leuwin

Leeuwin Estate Art Series Cabernet Sauvignon 2017 (94091), Western Australia, 418 kr

Bra tät och bussigt ”caberneig” frukt med violer, blåbär, svarta vinbär, björnbär, blommor, kaffe, choklad och fat.

Nya Zeeland

Estate

Greystone Vineyard Ferment Pinot Noir 2019 (94671), Canterbury, 399 kr

Ung stiltypisk pinot med mogen, aromatisk frukt av hallon, körsbär, nypon och blommor. Smaken ger en nergiladdad, charmig frukt med hummus, tranbär, julkryddor, bra balans och bra längd.

Chile

Lapostolle

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2020 (93235), Valle Central, 199 kr

Ungt och friskt med violer, björnbär, svarta vinbär, vildhallon, mörka körsbär, charkuterier, kraft, kaffe, choklad och väl integrerade fat. Lapostelles Cuvée Alexandre är en liten doldis som förtjänar mer uppmärksamhet av flera anledningar. Det har alltid hög prisvärdhet, det en bra syrah för anständiga pengar som är lite ochilensk i stilen men det är också ett spännande vin att lägga undan och ta till fram kulna höstmiddagar när alternativet kanske hade varit ett vin från Rhônedalen.

[drinklist id="102660"]