Laddar annons
Bäst i test vecka 48 - med fokus på bubbel utanför Champagne
28 Nov, 2023

Bäst i test vecka 48 - med fokus på bubbel utanför Champagne

Utvecklingen av mousserande viner är på stark frammarsch i flera av världens vinproducerande regioner. Idag lyfter vi några viner från Tyskland, Österrike och från Alsace som vi tycker är extra värda att prova. 

I England görs det sedan flera år mycket bra mousserande viner som stilmässigt ofta påminner champagne. En liknande utveckling finns i Sydafrika, på Nya Zeeland, Tasmanien och även i andra länder i Europa: Italien, regioner i Frankrike, Österrike och Tyskland. Det handlar inte så mycket om kopior av champagne utan om bra mousserande viner som vill hitta sin egen karaktär utifrån sina förutsättningar. Gemensamt för vinerna som testat i dagens Bäst i test är att det i samtliga fall rör sig om viner som har genomfört den andra jäsningen på flaska (traditionell metod) och att det är mycket vin för pengarna. 

Alla viner passar utmärkt till nyårsafton eller kanske som ett hårt paket under granen. De här vinerna har lite olika distribution: FS står för fast sortiment, BS står för beställningssortiment och PI står för privatimport. 

Bäst i test vecka 48 - bubbel som inte är champagne

Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Sekt Brut

Dr. von Bassermann-Jordan Riesling Sekt Brut

tysklandTyskland
750 ml
12.5%

Ungt, friskt och piggt vin med tillgänglig rik och mogen frukt av äpplen, päron, blommor, persika, rökiga mineraler, bra syra, grapefrukt, kalk, mineraler och lite sälta. Gjort på 100 % riesling. Drick 23-27. Servera till nykokta musslor. 

16.5
235 kr
Stefan Winter Riesling Brut

Stefan Winter Riesling Brut

tysklandTyskland
750 ml
12%

Ett friskt och piggt vin med äpplen, päron, grapefrukt, citrus, bröd, gräddig fin mousse med bra syra, mineraler, lite sälta och en välbalanserad eftersmak med rieslingtypiska drag. Servera till smörstekt panerad abborre med färskpotatis och skirat smör. Drick 23-27. 

16
169 kr
Crémant d'Alsace Chardonnay

Crémant d'Alsace Chardonnay

frankrikeFrankrike
750 ml
12%

Stramt med gula äpplen, päron, citrongräs, citrusskal, mandlar, bröd, fint krämig mousse, torr, bra balans, krispiga mineraler, kalk, bra syra och lite sälta. Halvflaskan av detta vin finns med bra spridning i butikerna. Helflaskan är något av en doldis men är förtjänt av uppmärksamhet och finns i beställningssortimetet. Det här är ett riktigt bra och prisvärt mousserande vin som passar till grillade skaldjur. Gjort på 100% chardonnay. Drick 23-26. 

15.5
179 kr
Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Zéro Dosage

Gustave Lorentz Crémant d’Alsace Zéro Dosage

2019
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

Friskt och piggt med persika, mandlar, pomerans, vinteräpplen, livlig energi, krämig mousse och spettekaka. En ovanligt tillgänglig och charmig zero dosage som passar till gratinerade musslor. Gjort på pinot auxerrois, pinot gris, pinot blanc, pinot noir och chardonnay. Drick 23-27.

16
199 kr
Emrich Schönleber Riesling Sekt

Emrich Schönleber Riesling Sekt

tysklandTyskland
750 ml
12.5%

Det här är en klockren sekt med frisk, elegant, rik, rund frukt av vita persikor, blommor, gråpäron, ostronskal, mineraler, sälta och klingande rena, laserskarpa syror. Servera till gratinerad hummer eller piggvar med vitvinsås och pressad potatis. Drick 23-30

17.5
379 kr
Bründlmayer Brut Reserve

Bründlmayer Brut Reserve

osterrikeÖsterrike
750 ml
12%

Inbjudande och elegant doft med äpplen, persika, citrus, nybakt bröd och örter. Välbalanserad, rund smak med citronolja, nektariner, päron, mandlar, bra struktur, intensitet och bra syra. Drick 23-28. Servera till linguine frutti di mare. Gjort på pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner. OBS:Lanseras 8/12 i det tillfälliga sortimentet.

17
279 kr

Så löser du privatimport

Privatimport! Låter det krångligt? Det är faktiskt väldigt smidigt och för det mesta fungerar det alldeles utmärkt. Ni hittar en liten guide här: 

Om ni inte har ett konto på Systembolaget registrerar ni ett sådant. Ni hittar länken till det här. Därefter går ni in på följande länk och registrerar er privatimport. Det är inte alls så krångligt som det kan se ut i Systembolagets beskrivning och processen kan vara mycket snabb. Har ni namnet på importören och vet vilket vin ni vill ha kan det gå på 7-10 dagar. Det enda ni behöver ha koll på är att gå in på ert konto och acceptera offerten om ni tycker att priset är rimligt. Notera att importören kan lägga på ett fraktpåslag. Alternativet till att fylla i blanketten är att gå in på er lokala butik. Har de tid hjälper de er med processen.