Laddar annons
Bäst i test vecka 47 - med fokus på Iberiska halvön
22 Nov, 2023

Bäst i test vecka 47 - med fokus på Iberiska halvön

I Spanien slår det gnistor kring utvecklingen i vinnäringen. Det är inte bara i Galicien det händer saker utan även på mer traditionell mark som i Rioja. Men även i Portugal skapas det allt från nya toppviner till drickvänliga viner som är mycket prisvärda. I dagen Bäst i test vecka 47 tar vi oss en titt på ett rött och ett vitt från de båda länderna.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien ”Bäst-i-Test” väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 47

Wine & Soul är en nyskapande relativt ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i en personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira (se vår röda rekommendation nedan som kommer från denna egendom) och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Aveleda importeras av Philipsson & Söderberg.

Artuke är ett litet familjeföretag som grundades av Roberto de Miguel Blanco 1991. Familjens vingårdar har funnits i släkten i flera generationer men det var först 1991 som man tog steget och började göra eget vin. Idag drivs verksamheten av bröderna Arturo & Kike de Miguel Blanco . Namnet Artuke är plockat från deras namn. Vingårdarna ligger på relativt hög höjd i byn Baños de Ebro där Sierra Cantabria börjar resa sig. Pies Negros är en blandning av 90% tempranillo och 10% graciano . Namnet, Pies Negros, svarta fötter, kommer av att druvorna fottrampas på traditionellt sätt. Artuke importeras av Quaffable Wines.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Alla gör högklassiga viner men när det gäller Izadi och dessa viner är det inte bara det – det här är galet prisvärt! Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget. Izadi importeras av The Wine Agency.