Laddar annons
Huvudbild för artikel Bästa rosévin 2023 – topplista
10 May, 2023

Bästa rosévin 2023 – topplista

Solglasögonen är framme, solen skiner, uteserveringarna är fulla och det är rosévinsväder. Här är Vinbankens topplista över bästa rosévin 2023 på Systembolaget. Vi har valt ut våra fem favoriter.

Rosévin är ett märkligt fenomen, eller våra inköp av rosévin är snarare ett märkligt fenomen. Så fort solen börjar skina så töms hyllorna av rosévin på Systembolaget, och vi i Sverige älskar våra roséviner när våren kikar fram och vi äntligen kan sitta ute igen. Men vilket är bästa rosévin 2023 på Systembolaget? Vi har valt ut våra fem favoriter i det fasta sortimentet, som du absolut inte får missa.

Topplista

Jurtschitsch

Jurtschitsch Rosé, vom Zweigelt, 2021 (5600) 125:-

Ett österrikiskt rosévin som bästa rosé 2023? Japp, för i ärlighetens namn så är det här ett seriöst rosévin som bjuder på exakt allt det man vill få ut av ett rosévin. Du får de där somriga, bäriga inslagen, du får den där skarpa syran och du får den där mineraliteten som du ofta vill ha i ett rosévin. Utöver det så bjuds du på en diskret örtighet som blir grädden på moset för det här rosévinet. Dessutom har trenden på senare tid varit att ju ljusare, desto bättre. Det är en omdebatterad ståndpunkt, men i det här fallet får du ett ljust rosévin som bjuder på allt och lite till. En svårslagen rosé till det här priset gjort på den alltid lika fascinerande druvan zweigelt. Om du vill äta mat till så ska du satsa på en fräsch sallad med en liten örtighet i sig.

Bästa rosévin 2023

Mulderbosch, Rosé, 2022 (6077) 99:-

Ett sydafrikanskt rosévin gjort helt och hållet på cabernet sauvignon. Det hör absolut inte till vanligheterna att göra roséviner uteslutande på cabernet sauvignon, men i fallet med Mulderbosch så är det bara att lyfta på hatten för ett fantastiskt välgjort rosé. Det är lite mörkare i färgen och i doften möts du av mogna skogshallon, jordgubbar, apelsinskal och färska örter. I smaken är det en blandning av skogshallon, färska örter, krusbär och en tydlig hint av apelsinskal i längden. Ett seriöst rosévin med en härlig smakintensitet. Detta är ett rosévin av det lite kaxigare slaget men som definitivt förtjänar sin plats på listan. För under 100 kronor så är det bara att buga och bocka för Mulderbosch rosé.

Les Lauzerais

Les Lauzeraies, Tavel, 2021 (2724) 139:-

Är det verkligen ett rosévin, tänker kanske både den ena och den andra när de ser den intensiva röda färgen i vinet. Japp, och det är inte vilket rosévin som helst. Detta är ett rosévin från Tavel, som är hem till några av de mest uppskattade rosévinerna i världen. I det här vinet så får man ett ungt och piggt rosévin som drar åt körsbärshållet i kombination med vit persika och en blommighet. I smaken är det körsbär, jordgubbar, vit persika och apelsin. Ett smakintensivt vin som passar utmärkt på sommaren. Det är något med de mörkare rosévinerna som gör en glad. Man får ett leende på läpparna när man ser någon dricka något som sticker ut, och det är exakt det ett Tavel-rosé gör.

Bästa rosévin 2023

M de Minuty, Rosé, 2021 (2590) 169:-

Definitionen av rosévin de senaste tio åren är det klassiska ljusa Provence-rosévinet. Och här får vi det. M de Minuty är en av de absolut mest ansedda rosévinsproducenterna från Provence. Vinet bjuder på en ljusrosa färg med en doft av smultron, hallon och färska örter. Tänk dig att du sitter på en terrass på franska rivieran, blickar ner mot strandpromenaden, solen skiner och du har en klassisk Provenc-rosé i glaset. M de Minuty är en kvalitetsstämpel år efter år, och man vet att man alltid kommer få ett elegant, välgjort, tryggt rosévin som smakar som ett Provence-rosé ska smaka. Ett bra rosévin gjort på de klassiska rosévinsdruvorna grenache, cinsault och syrah med en liten del av intressanta tibouren.

Les Fumées blanches

Les Fumées Blanches, Rosé, 2021 (22138) 99:-

Ett av Sveriges mest sålda roséviner och vi förstår varför. Detta är ett okomplicerat rosévin där bären och den höga syran är i fokus rakt igenom. Det är smultron, jordgubbar, hallon, en viss sälta och en hel del citrus. Det är ett fräsch rosévin med en imponerande syra som inte sticker iväg åt något håll. Francois Lurton har skapat ett varumärke som är ett av de mest uppskattade i Sverige, och det här rosévinet är en viktig del av det. Vinet är gjort på den intressanta mutationsdruvan sauvignon gris.