Laddar annons
13 Jul, 2015

Bästa rosévinet till sommarmaten

Det blev sommar till slut och här kommer tips på det bästa rosévinet till sommarmaten. Mindre sötma och mer fräschör krävs för att rosén ska vara bra till mat.

Saftiga, söta och godissmakande roséer hittar du inte bland dessa förslag. Nej, till sommarmaten vill jag rekommendera friska, fräscha roséviner med pigg syra och bärig lätthet. Faktum är att jag alltid väljer den typen av rosévin, även om jag bara vill sippa på ett glas utan tilltugg. Personligen väljer jag hellre att dricka ett glas hallonsaft än en rosé som smakar söt hallonbåt.

Bästa rosévinerna till sommarmat

Maquis Rosé Gran Reserva 2014 (78778) BS, Colchagua, Chile, 119 kr
En rosé i beställningssortimentet som är värd att vänta på. En ekologisk och riktigt bra chilenare med tydlig doft och smak av röda bär och fin syra. Blir bra till all sommarmat med fisk, skaldjur, kyckling och grönsaker.

Sancerre Les Baronnes Rosé Henri Bourgeois , 2014 (95025), Loire, Frankrike, 129 kr
En elegant rosé i det tillfälliga sortimentet från området Sancerre i Loiredalen. En bärig doft och smak av röda vinbär, smultron, örter, citrus och mineral. Bra matrosé.

Mulderbosch Rosé 2014 (6077), Western Cape, Sydafrika, 79 kr
Enbart gjort på cabernet sauvignon från Sydafrika. Smakrik rosé med tydliga toner av svart vinbär och citrus. Denna rosé klarar smakrik mat.

Boschendal The Rose Garden Rosé 2013 (6007), Stellenbosch, Sydafrika, 82 kr
En blandning av merlot, cabernet sauvignon, shiraz, ruby cabernet och pinot noir ger ett torrt, friskt och smakrikt vin. Inslag av röda vinbär, grapefrukt och örter.

Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2014 (3181), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Denna rosé återkommer jag alltid till när jag står rådvill framför hyllan. Friskt, krispigt och bärigt. Smak av hallon, röda vinbär och blodgrape.

Côtes du Rhône Rosé Calvet 2013 (2219), Côtes du Rhône, Frankrike, 85 kr
Ett trevligt rosévin från Rhône. Frisk och bärig rosé utan ”safttendenser”, vilket gör den till en bra matrosé. Smak av röda bär med örtiga toner och lite bittert avslut. Gör en sallad på machésallad, lättkokta sockerärtor, vattenmelon och stekt halloumi.


Lax i folie på grillen

En favoriträtt på sommaren är att göra foliepaket med fisk och grönsaker och lägga på grillen. Går att förbereda och är lättfixat.

Lägg helt enkelt valfri fisk, lax är bra eftersom den är fet och inte blir torr så lätt, på en stor bit ugnsfolie. Det kan vara en bra idé att förkoka grönsakerna några minuter innan de läggs i paketet. Glöm inte salta på fisken.

Lite vätska behövs också, exempelvis vitt vin eller citronsaft. Och så kryddning förstås. Gör ett smör med de kryddor du gillar, lite dill, körvel, persilja, timjan, citronrasp. Mosa ihop och lägg en klick i paketet och kryddning och sås är fixad.

Packa ihop paketet och lägg på grillen i cirka en kvart (inte på varmaste delen). Glutta inte för tidigt för ångan vill vi ha kvar inne i paketet eftersom den "lagar" maten.

Lycka till och skål!

Här kan du läsa om Anders Röttorps sommarroséer. 

Sugen på fisksoppa? Passar fint till rosévin. Smarrigt recept hittar du här.