Laddar annons
6 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Le Volte dell’Ornellaia med baconlindade lammfärsbiffar

Le Volte dell’Ornellaia 2012 från producenten Ornellaia är ett lyxigt rött vin som passar till mycket. Beställ vinet på magnumflaska om ni blir många och servera till baconlindade lammfärsbiffar fyllda med chèvre.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet

Le Volte dell’Ornellaia 2012 (32472), Ornellaia, Toscana, Italien, 159 kr
Ett lyxigt rött vin från Toscana till bra pris. Finns även på magnum att beställa för 399 kronor flaskan. Alltid lite extra festligt med magnum och ett bra tips är att lägga undan ett par magnumflaskor. Vin håller längre på magnumflaska.

Le Volte görs av druvor som köps upp av kontrakterade odlare. Vinet är gjort på 50 procent merlot, 30 procent sangiovese och 20 procent cabernet sauvignon. Druvsorterna vinifierades var för sig i små rostfria tankar och vinet lagrades sedan i 10 månader i barriquer som tidigare använts för toppvinerna Masseto och Ornellaia.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Favorit i repris: Fylligt, nyanserat rödvin som smakar av mörk frukt, svarta vinbär, örter, björnbär, tobak och fat. Finvin i budgetklass! Lufta gärna innan servering. Man kan inte bara dricka mjuka och fruktiga rödviner hela sommaren.
Betyg: 4

Maten

Det här rödvinet passar alltid som veckans röda finvin, och det smakar lika gott till grillade lammracks med sallad och fetaost som till hemgjorda hamburgare med smält cheddarost på toppen. Vi väljer att servera baconlindade lammfärsbiffar till.

RECEPT | Baconlindade lammfärsbiffar

4 portioner
600 g lammfärs
0,5 rödlök, finhackad
1 kruka färsk timjan, finhackad + spar lite till dekoration
150 g chèvre
1 pkt bacon
Salt och peppar

Gör så här:
Blanda färsen med salt, peppar, lök och timjan. Dela i åtta delar och platta ut. Lägg en rejäl klutt chèvre på fyra av plattorna. Lägg de andra över och kläm ihop i kanterna. Linda en eller två baconskivor runt varje biff. Stek på grillen, först varmt och sedan lite mer på eftervärme i 15 minuter.

Servera med grillade sötpotatisklyftor, grönsallad och tzatsiki. Variera med nötfärs istället för lammfärs och grönmögelost istället för chèvre. Servera med grillad paprika, sallad och pesto på gröna ärtor.

Du kanske vill läsa mer:

Ett annat recept med lammfärs

Läs mer om producenten Tenuta dell'Ornellaia

Skål!