Laddar annons
Bio Rio – Salong 2 – vegetariskt i Hornstull
10 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bio Rio – Salong 2 – vegetariskt i Hornstull

BIO RIO SALONG 2 RECENSION Bio Rio har blivit med matsal. Förutom vegetariska rätter som popcorn och Djungelvrål serverar man, i Salong 2, utmärkta soppor och omeletter.

Föreställ dig en scen ur Sånger från andra våningen, den första delen i Roy Anderssons Levandetrilogi. Ser du framför dig de suggestiva försöken till inredning? Bra. Försök nu att applicera känslan på ett konditori och du har Bio Rios matsalong framför dig.

Biografen vid Hornstull har tagit över populära Café Copacabana och skapat ett blekt pastellfärgat femtiotalskondis. Tja, eller stilren fabrik, i vilken en förlupen champagnekork just har skrämt slag på en servitris. Hon passerar mig springandes och rundar den lätt svängda baren som går i veckad plåt och de blå pallarna framför dansar över golvet.

Matsalens väggar går i sövande grönt och från taket dinglar droppformade glasägg, likt rester ur rekvisitan från ett känt rymdepos. Det spisas jazz; en lycklig trumpet slingrar sig runt besökarnas ryggar. I takt med de experimentella tonerna försöker en liten pojke utklädd till Pippi Långstrump att knöla ner en tygponny i en PET-flaska.

Salong 2 har en vegetarisk meny

På bardisken har allt från ostmackor till bullar och chokladbollar dukats upp. Jag plockar upp en meny och beställer ett glas Chardonnay Domaine Elisabeth 2013. Sedan bläddrar jag förstrött bland sidorna, som är kliniskt befriade från djur: löksoppa med sparrispotatis och levainkrutonger och rondelette med Karl-Johansvamp.

Medan personalen febrilt letar efter en vinöppnare bakom bardisken (eller har de inlett ett squats-pass?) bestämmer jag mig för en bondomelett. Den visar sig vara gjord på sparrispotatis och västerbottensost. Och den serveras med grönsaksconfit, kantareller och riosallad.

Smaken är utomordentlig, svampen ligger generöst strösslad över den matiga biten och mitt inledande vinval visar sig fungera utmärkt till.

Som högst sporadisk vegetarian upphör jag aldrig att förvånas de gånger jag råkat beställa något som aldrig haft puls. Och här har vi måhända en väg framåt i grönskan för notoriska köttätare. Jag förordar slarvigare beställningar, d.v.s. att inte läsa beskrivningar så noga. Tänk bara på hur minutiöst du synar nya användaravtal i iTunes eller Google.

Så: Nöj dig fortsättningsvis med de inledande orden i restaurangernas menyer innan du slår till: Soppa…, Grillad…, Ugnsbakad…, Ostgratinerad… – och innan du hinner säga tofu kommer du att vara partiell vegetarian.

Fler matnyttigheter i Hornstull:
http://vinbanken.se/2015/08/13/ma-chere-cuisine-franskt-kok-i-hornstull/

http://vinbanken.se/2014/10/30/taylors-jones-with-the-twist-i-hornstull/

Bio Rio – Salong 2

Profil: Matsalong.
Adress: Hornstulls strand 3, Stockholm.
Klientel: Copacabana-publik, äldre par, kompisgäng.
Vinlista: Lite eko, mycket franskt.
Typsituation: Efter lunch går jag på matiné. Och med samma slarviga förhållningssätt väljer jag filmen "Benny..." (måhända en dokumentär om en av frontfigurerna i Abba, tänker jag. Men det visar sig vara "Benny Brun och hans överläppsfjun 2").
Betyg: 4 av 5.