Laddar annons
Sjöfartsterrassen
27 Aug, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sjöfartsterrassen

SJÖFARTSTERASSEN RECENSION I terrassbaren på Sjöfartshotellet sippar du fruktstinna tiki-drinkar och utmärkta Piña Coladas – allt smakfullt pimpat med utsikt över Stockholms inlopp.

Sjöfartsterrassen huserar sjutton meter ovanför den etruskiska lämningen Slussen, på samma höjd som hemvändande gäss och parkourungdomarnas vertikala framfart uppför muren vid Mosebacke. Från våra platser mittemot tiki-baren har vi utsikt över Djurgården och Saltsjön, där vita segel pilar fram och tillbaka. Vi ser Riddarholmskyrkans spets punktera augustikvällens tunna slöjor.

Terrassbaren på Sjöfartshotellet är alltjämt en tämligen undangömd pärla i det mellanmjölkiga Scandic-hotellet på Katarinavägen. Först måste du passera den sömniga och delvis avstängda lobbyn, varefter hissen tar dig till våning sju där en lång korridor väntar.

 

I slutet av den senare öppnar sig så baren, den blommar ut i kulörta lyktor, plastpalmer samt en bartender klädd i kaptensmössa och hawaiiskjorta. Ett kollegialt gäng från Gävleborgs kommun sitter helt nära bardisken och diskuterar rökning. Förr, säger de, rökte alla. Medan nu, fortsätter de, röker ingen. Detta konstaterande ägnas en stunds nickande under tystnad. Sedan reser sig Eva-Lena, som enligt uppgift inte är riktigt klok, för att beställa en Heineken.

Sjöfartsterrassens Piña Colada

Legender skapas ofta med samma källhänvisningsförfarande som skuld. Uppgifter om vem som egentligen gjorde vad och varför i hela friden just där och då är ofta motstridiga.

Så är även historien om upphovsmannaskapet bakom Piña Colada snårig. Minst tre personer sägs ha skapat den nu klassiska romdrinken med ananasjuice och kokos: 1954 serverade Ricardo Garcia, bartender på Hotel Caribe Hilton i Puerto Rico, hotellets välkomstdrink Coco-Loco i en urgröpt ananas istället för kokosnöt – och ta-daa. Ungefär samtidigt, i hotellets Beachcombers Bar, gjorde Ramón ”Monchito” Marrero Pérez av en slump samma upptäckt.

Och så tio år senare får Ramón Portas Mingot, på Barrachina Restaurant i Old San Juan en idé: Piña Colada. Ridå.

I tiki-barens version är drinken en habil historia baserad på Pampero Blanco-rom. Det ger den en svag ton av vanilj och helheten en friskhet som gör att jag vill bada i drycken. Smaken är helt enkelt förträfflig och med dekorationer i form av ananasklyftor är drinken även en utmärkt brunch.

Vi gör som bredbenta svenska musiker och intar våra Piña Coladas med välbehag, medan lukten av höst sakta smyger sig på – gulnande löv, kräftspad och cyklistlycra. Sedan tar vi hissen ner i den växande kompost som Stockholm om ett par veckor kommer att ha fullbordat.

Sjöfartsterrassen

Profil: Tiki.
Adress: Katarinavägen 26, Stockholm.
Klientel: Par, vänner, kollegor.
Vinlista: Här beställer du drinkar.
Typsituation: Eva-Lena bekräftar sin gränslöshet med att återvända till sällskapet med blandade nötter.
Betyg: 4 av 5.