Laddar annons
4 Sep, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bistron Pocket poppar champagneonsdag

Självfallet kampanjar även vi champagnesocialister just nu. Och trots att vårt manifest inte nämner Pontus Frithiofs Pocket har jag efter onsdagens besök nödgats skriva in bistron i våra stadgar.

Det är tidig kväll i slutet av augusti och därmed har kampanjarbetet nått en kritisk fas för oss champagnesocialister. Längs Norrlandsgatan har en källa till vårt engagemang sprungit upp, precis där Pontus Frithiofs bistro Pocket huserar: champagneonsdag.

Begreppet champagnesocialist bottnar som så mycket annat med wit i anglofilin. I England har den förlöjligande termen bollinger bolshevik kastats över allt från politiker i labour-bänkar till Sting. Självfallet finns även varianter med fransk bakgrund, jag tänker närmast på gauche caviar.

I Sverige har fenomenet under årtionden sammanfattats kort och gott med rödvinsvänster, vilket beskrivit någon som pallat upp sin Bang & Olufsen-stereo med gamla nummer av Clarté. Champagnesocialismen dök upp redan 2002, men det är först på senare år som en mer nyanserad (och positiv) bild vuxit fram av den som gärna njuter kapitalismens jästa frukter utan att ge avkall på sitt sociala engagemang.

I vårt manifest är kvintessensen ett inkluderande förhållningssätt till Premier Cru, den skala som klassificerar de champagneproducerade byarna och avgör druvornas försäljningspris. Vi tänker oss ett slags allemansrätt till de ädlaste flaskorna, liknande hur medborgare är fria att tälta invid kalhyggen.

Och det är här bistron Pocket stakat ut ett nytt terroir.

Pocket, en bakficka till Pontus! Matsal

Bistrons inredning är signerad Pontus Frankenstein och består av knallgula stolar mot en fond av gråtonade väggar, draperier föreställande pocketböcker i, måhända, en Billybokhylla täcker en gavel. Och i entrén ruvar en uggla med solglasögon. Om du tar dig en trappa ned hittar du Pontus! Matsal, vilken på ett smakfullt sätt går att likna vid trettiotvå kubikmeter utspilld brittisk konfekt.

Menyn är komponerad med förrätter som kräftsoppa med kräftquenell, ceviche med fisk, räkor, chili och mango samt huvudrätter som kalvstek Vitello Tonnato, bakad fläsksida samt hemstoppad korv med surkål, äpple och mejramssky.

Vi börjar med att beställa in en flaska champagne: Bollinger Special Cuvée, som onsdagar säljs i bistron för det solidariska priset 450 kronor. Menyn ger vid handen att dagens rätt är köttfärslimpa, en dröm för en sann champagnesocialist, men min flickvän köper inte matchningen med vår valda dryck. Istället beställer vi en biff tartar med pommes frites; bland det godaste du kan äta som inte tillagats.

När våra glas är tomma och det börjar lida mot Armagnactorsdag förenar vi oss med den växande skaran champagnesocialister i Kungsträdgården och låter orden skalla: bollinger bolsheviks of the world – unite and take over!

Pocket

Profil: Bistro.
Adress: Norrlandsgatan 33, Stockholm.
Klientel: Afterworkare och par.
Vinlista: En nätt och genomtänkt lista. Men du går hit för den solidariskt prissatta skumpan.
Typsituation: I personalen finns tolv servila personer vars enda uppgift är att fråga om vi är redo att beställa.
Betyg: 4 av 5.