Laddar annons
Bleck Restaurang
3 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bleck Restaurang

RECENSION BLECK RESTAURANG Sedan i somras har Bleck serverat vällagade rätter svepta i hip hop invid Lilla Blecktornsparken på Söder.

Vi rundar Ersta Minigolfklubb som ligger i vinterdvala i Lilla Blecktornsparken. Det är slutet av februari och pimpelfiskare hukar sig över de uppborrade istäckta hålen i golfbanorna. När vi kommer fram till restaurang Blecks uteservering som även den gått i ide möts vi av orden ”No Alcohol” som bränts in i ett kvarglömt bord.

Bleck

Sedan i juni 2015 har Bleck huserat i ett före detta omklädningsrum i en tidigare parkbarack. Bakom krogen står Peter Schröder och kusinen Kalle Schröder (som tidigare drev F12:s terrass). Inredningen är numera befriad från krattor, reflexvästar och måhända värmeskåp till fördel för blanka marmorbord och väggar som är svepta i en färg som enligt min flickvän varken är Adidasskolådeblå, nytt pingisbordsblå eller kvävd smurf-blå. Petrolblå, inget annat, säger hon. Det är som en inverterad Lars Lerin.

Det öppna köket badar i det slags ljus som finns i äggkläckningsmaskiner och bardisken är i popup-shopsträ. Det är kepsar, tshirt och någon typ av ansiktsbehåring som gäller i baren. Vi beställer cava och lyssnar på inredningen. Ur högtalarna strömmar tung hip hop på precis lagom volym. Och bland gästerna syns även bitar ur Stockholms hip hop-elit, såsom Nääk.


Blecks meny

Vårt bord är dukat med en gaslykta som sprider ett fint sken över allt från duk till kinder.
Den nätta menyn innehåller bland annat godbitar som Eldad gris, Sotad marulk och Svart tofu. Bland förrätterna fastnar vi för gravad älg (slang för rå) med brynt smör som serveras i något som liknar en adventskrubba komplett med vitmossa. Och till det en flaska Domaine Singla, vilket beskrivs i vinlistan som ”Typ Amarone” och som är lent som sammet.

Därefter konfiterad anka med ”stuffing”. Även den smakar utmärkt men serveras som en väl stökig historia: det är mängder av färger, konsistenser och intryck. Tänk: filmen Hélas pour moi av Godard. Till dessert blir det ostar. En masse. Om de skulle smälta skulle de serveras i form av en lavin.

Missa inte Bleck, om så bara för närheten till en djupfryst rekreationsanläggning i parken eller serveringen, vilken är som en snärtig kram.

Bleck

Profil: Mellanklasskrog.
Adress: Katarina Bangata 68, Stockholm.
Klientel: Inflyttade örebroare med föräldrar, Sofo-par, hip-hoppare.
Vinlista: Kort och fantastiskt lättbegriplig:"Typ Côtes de Rhone" och "Knastertorr Sauvignon Blanc".
Typsituation: Inflyttade örebroarens föräldrar tänker: ”vilken hög musik”, Sofo-paret tänker: ”vilken hög diskant”, hip-hopparen tänker: "vilken hög producent”.
Betyg: