Laddar annons
Levantine Göteborg
18 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Levantine Göteborg

RECENSION LEVANTINE Sedan Levantine slog upp portarna i Skojarbackens gamla lokaler på Aschebergsgatan har kvarteret hostat Gauloises och njutit av nybakade croissanter.

Det är lördagskväll, klockan tidiga Rapport. Längs Vasastans alléer bolmar rök ur munnar och frostbitna bilar står utportionerade här och var likt styckfryst broccoli. På Aschebergsgatan, i Skojarbackens gamla lokaler, har ett noshörningshuvud, ett piano samt en fullstor älg bytts ut mot inredning för tänkande varelser.

Levantine Göteborg

Levantine är Avenyfamiljens franskdoftande tillskott i Göteborgs krogliv. Vanligtvis krävs det inte så mycket för att vi ska känna oss kontinentala, det räcker med ett halsbloss av luften på Oscarsleden. Och i restaurangens entré drar jag imponerat ett djupt andetag, likt vore luften fylld av Gauloises-puffar.

 

 

Snarare än Edith Piafs morska skorrande studsar David Bowies Fashion mellan flaskor och grytor. Serveringen pilar raskt mellan svarta enkla träbord som står i grupp utanför ett öppet kök. På det hela taget känns det rymligt utan att för den sakens skull vara tomt.

Vi släntrar ner i baren, i ett par stolar gjorda av utspända marsvin. Det beställs Dopff Riesling Cuvée Europe 2014 och vinet serveras tillsammans med en fläkt av 1987: en skål pommes pinnes. Vinet är en blommig historia med en lätt ton av citron. Inramningen liknar vagt barer jag besökt i Marais i Paris, såsom Le Progrès, fast i en luftigare tappning (samt i ett kvarter där man inte har för vana att dumpa gödsel på gatorna).

 


Levantines franska bistrorätter

Det är ingen hemlighet att vi skandinaver anammat fransmännens dryckesvanor. Och kombinerat dem med vår spritbälteskultur för full effekt. Men kulinariskt är vi något mer nyanserade. Så också i Levantines meny. Här radas klassiska bistrorätter upp, men trots en fransk dialekt är de lokala råvarorna krogens raison d’être: Boeuf Bourguignon, Smörstekt Sejrygg och Kalvlever Anglaise.

Så står vårt bord färdigt framför det öppna köket. Efter ett par minuters kvalitetstid med menyn, inklusive ett glas cava, faller valet på Veckans råbiff. Den serveras med koriander, lime, lökringar, samt, visar det sig, chilimajjo, i fyra pölar. Till det rekommenderas jag en kraftfull vit Bourgogne. Och matchningen är perfekt, köttet är delikat och så rått att det fortfarande har en svag puls. Tillsammans med vinet blir det himmelskt – à bientôt!

Levantine

Profil: Fransk bistro.
Adress: Aschebergsgatan 22, Göteborg.
Klientel: Vänner och par.
Vinlista: Matig och fransk.
Typsituation: En man i en kavaj, som jag genom dess omfattning misstar för restaurangens markisklädda uteservering, skålar för spårvagnsköpets misslyckande.
Betyg: