Laddar annons
Bokrecension | Vin med ny adress
15 Nov, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bokrecension | Vin med ny adress

Vinskribenten Alf Tumble har släppt en ny bok. 'Vin med ny adress' gör nedslag i några av världens outforskade vinområden.

Vin med ny adress är del av den slogan som beskriver kollegan Alf Tumbles arbete under senare år. Outtröttligt har Tumble talat till vinintresserade om vikten av att prova - 'vin med adress'. Innebörden och själva budskapet är som jag tolkar det att vin inte bara är vin. Och att en smakupplevelsen är, eller kan vara, mycket mer.

Vinintresserade vet att ursprung och druva gör skillnad i viners smak. Oavsett vilken ingångsnivå man har, om nybörjare eller entusiast som provat och sniffat sig genom många, många år av vinupptäckter (och aldrig tröttnar eller ger upp) tror jag att vi alla söker svar på en gemensam och specifik fråga: vad är det som gör (eller är anledning till) att ett vin smakar mer, eller upplevs på ett unikt sätt - i jämförelse till andra?

Början man bakifrån står det fullständigt klart att vissa viner faktiskt smakar mer eller på ett annat sätt.  Att just 'det' är själva uspen till mitt egna vinintresse, och som håller mig kvar i branschen, är också glasklart.

Vad handlar boken om

Men kan det vara så enkelt att det är på grund av 'det' oförklarliga som vi odlar vårt vinintresse? Tja, den nöten är svår att knäcka och Vinbanken ger Alf Tumble en eloge för att han tar sig an uppgiften.

Men. Vi tror inte att Tumble vill förklara varför vissa har ett vinintresse. Det är snarare så att läsaren, genom författarens  sinnen som ögon, doft och livsstil där jogging och ett övergripande hälsosam livsstil, ska bli nyfikna.  Det handlar om inspiration, om att se på vin ur en annan synvinkel än den gängse, från berättarens perspektiv.

Hur man kan uppleva plats och miljö ur en kombinationen av olikheter, samband och som det ter sig intressekrockar. Vad sägs om förklaringen till 'det' som utgår från vinkännaren och joggarens blick för hur saker och ting (det) ter sig.

Winelovers, lyft blicken, se helheten, platsen, människorna, andas luften och omgivningen - det är bara genom att ta in fler intryck som vi lär oss förstå hela bilden och det är ett utmärkt sätt man kan lära känna vin och uppskatta viners olika smak.

BOKRECENSION | Vin med ny adress

Format: Inbunden.
Förlag: Natur och Kultur.
Författare: Alf Tumble.
Medarbetare: Lotta och Fabian Kühlhorn, Louise Enhörning, Yoyo Nasty, Hanna Fideli Fritzell.

ISBN: 978-91-27-16924-1
Cirkapris: 220-280 kr

Betyg: 4 av 5

Motivering: Blir glad över det postiva, nyfikna tilltalet i boken. En dos personliga betraktelser lyfter genast in läsaren i området med känslan av att själv vara på besök. Den andra delen är faktafokuserad om vinlandet eller området, druvorna samt förslag på viner att prova, vin och mat samt kul-att-veta-kuriosa.

Vem ska läsa: nybliven vinentusiast, ung eller gammal spelar ingen roll.

Fler bokrecensioner på Vinbanken.


vin-med-ny-adress-bokrecension-vinbanken

Gissa om jag blev glad över Alfs signering! Så otalt oväntad, och bara jättetrevlig gest.