Laddar annons
6 Feb, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 6 | Röda viner till fest

Riojavinerna är populära, med all rätt. De passar så bra till mustiga smaker, gärna till fläskkött, rotsaker och recept som lågtemperaturstekning eller som gryta.

 

Är middagsplanerna för helgen spikade och det är lax på menyn ska alla veckans vita förslag gå utmärkt med lax, matiga sallader som Cesarsallad eller liknande.

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna som jag plockat ur annonsörers portföljer.

 

Veckans #vinköplista vecka 6 – 2015

Vitt vin

upp till 90 kr

Satellite Sauvignon Blanc 2013 (6200), Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Torrt, medelfylligt friskt och aromatiskt vitt vin som smakar av mogna krusbär, fläder, kiwi och lime. Trevlig eftersmak. Smaken är som en frisk och fräsch fläkt av vår och vinet passar utmärkt till färskostar med örtkryddor, selleri och päron, till sallader med krutonger, en Ceasarsallad eller liknande.
Betyg: 3+

upp till 170 kr

Trimbach Riesling 2012 (2639), Trimbach, Alsace Frankrike, 127 kr
Torrt, medlefylligt vin som smakar av gröna äpplen, örter och citrus. Finstämda inslag av mineral, touch av bitterhet. Bra längd. Härlig alsaceriesling. Smakar alldeles extra bra till getost med örter, till laxrätter i många former och gärna till gravad lax.
Betyg: 4

I beställningssortimentet (planera för nästa vecka)

Haus Klosterberg Riesling trocken 2010(83270), Weingut Markus Molitor, Mosel-Saar-Ruwer Tyskland, 154 kr
Torrt, medelfylligt vitt vin som smakar av gröna äpplen, mogen grape och citrusfrukt och har inslag av örter, lime och mineral som skiffer. Smaken är lika tydlig som doften. Frukten är mogen och för den som är känslig för sötma ger det vinet en extra rondör. Drick vinet nu, med nöje serverat som ett 'gott' vin på glas eller till mat som folieinbakad röding med citrus och örtsky. Utmärkt till alla laxrätter.
Betyg: 4

 

Rött vin

upp till 90 kr

Primicia Tinto 2013 (32410), Bodegas Casa Primicia, Rioja Spanien, 71 kr
Mustig smak av mörk frukt och mogna röda bär, inslag av fat, örter och vanilj. Trevlig eftersmak, bra val i vardagsklass.
Betyg: 3+

Vill du hoppa upp i kvalitet i Riojavinet
Marqués de Murrieta Reserva 2009 (2612), Marqués de Murrieta, Rioja Spanien, 141 kr
Betyg: 4+

upp till 170 kr

Château Bouscassé 2009 (2204), Brumont, Madiran Frankrike, 121 kr
Fylligt rödvin med markerade och skönt fruktiga tanniner smak av mörk frukt, inslag av söta mörka bär, tobak, kryddor som lagerblad och smak av fat. Balanserad, kärv men inte torr och en skön personlighet.
Toppvin att servera till vin-vänner och smakrika kötträtter, gärna vilt. Passar även bra till lagra hårdost.
Betyg: 4+

 

Extravin för alla med en förkärlek till det söta
Vecchioflorio Marsala Superiore 2011 (8403), Florio, Marsala Italien, 104 kr för 750 ml
Doft av torkade aprikoser och russin. Söt, eldig smak av choklad, kaffe och torkad frukt. Inslag av örter.
Det enda möjliga alternativet när desserten är Tiramisu.
Betyg: 4+

Tiramisu till alla hjärtans dag

Tiramisu är en dessert från Italien. Den görs traditionellt på savoiardi, espresso, ägg, socker, kakao och mascarponeost. Man kan även hälla i marsalavin eller cognac i tiramisun. Googla för recept!