Jessica Heidrich, ölbryggare som gillar elegans
Jessica Heidrich är ölbryggare och en av alla de nya personerna som verkar i ölsverige. Och det händer spännande saker i svenska ölbryggarbranschen. Små bryggerier startar upp, växer och snart därefter etablerar de sig på en marknad många trodde var mätt och belåten. Ack så fel vi hade.
Artikeln publicerades första gången: 2011/04/12
Ölintresset är stort och spänner över många variabler. Ung, gammal, man, kvinna, öl till mat eller utan, ale, lager, spontantjäst eller lagrad årgångsöl är bara några sätt att gilla öl på och alla gör. Läs intervjun med ambitiösa Jessica Heidrich, ölbryggaren bakom S:t Eriks.
Snygg flaska S:t Eriks Påskale är buteljerad i, varifrån kommer idén?
Tack! Jag har alltid gillat eleganta öl bryggmässig och när jag började med S:t Eriks så fick jag möjligheten att visa det hela vägen från ölreceptet till designen av flaskan och etiketten. Min ambition har alltid varit att lyfta in ölet i finrummet. Det finns flera anledningar till att vi valt att bygga designen inspirerad av en champagneflaska och det är inte bara för att jag älskar champagne.
Annorlunda och exklusivt är lite av mina ledord. Kanske inte de första orden som dyker upp i huvudet när man tänker på öl, men det tänker jag försöka ändra på.
Hur länge har du arbetat som bryggare?
Professionellt bara ca ett och ett halvt år. Innan dess forskade jag inom läkemedels och Biotechbranchen på bla BioVitrum och NeuroNova. Eftersom mat och dryck är ett stort intresse så har jag även utbildat mig till Sommelier på Restaurangakademien (där jag numera även är föreläsare).
När och hur kommer det sig att du ville bli bryggare?
Jag har bryggt öl sedan studenttiden i Uppsala, men att bli bryggare hade jag aldrig planerat att bli utan ville satsade på läkemedelsforskning. På den tiden fanns det inte ens på kartan att man kunde starta ett bryggeri. Några mikrobryggerier hade börjat starta i USA, men det hörde vi knappt talas om här i Sverige.
Det tog många år innan de första mikrobryggerierna startade här i Sverige. I Uppsala läste jag mikrobiologi och biokemi där självklart fermentationsteknik ingick. Att börja brygga var ett trevligt sätt att omvandla teori till praktik och alla andra hade damejeanner med vin puttrandes på studentrummet, och man kan ju inte vara som alla andra… så jag började med öl.
När startade arbetet med påskölet?
Planeringen började redan i höstas när jag var tvungen att inse att vi inte hade kapacitet på bryggeriet att brygga någon julöl, så jag tröstade mig med att tänka framåt och började fila på ett påskölsrecept istället.
Med anledning av humlesorterna du nämner för påskölet antar jag att ditt öl-hjärta är hos de tyska ölerna, stämmer det?
Både ja och nej. Mitt hjärta ligger definitivt i humleträsket om den sedan kommer från Tyskland, USA, Nya Zeeland eller någon annan stans spelar inte så stor roll. Det är samspelet mellan malten, humlen, jästen och gästen som är det intressanta.
Är det sant eller är det en skröna att en julöl smakar bäst till påsk?
En del öl behöver tid på sig att mogna och gifta ihop sig, andra skall absolut drickas färska.
Det är som med vin, en del mår bra av lite lagring, andra njutes bäst unga. Mycket är det en smaksak men mörkare lite alkoholstarkare öl behöver ibland lite tid på sig för att gifta ihop sig.