Laddar annons
18 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med modern röd sydfransos

Bland de 20 vintipsen på Röttorps Bästa finns en riktigt bra modern förnyare från södra Frankrike strax under hundralappen. Från Bolgheri, Italien (bilden) kommer ett annat av Röttorps Bästa vintips - Le Volte.

I Midi gjordes förr oceaner av enkla för att inte säga usla viner. Numera finns en rad topproducenter där som gör stilfulla moderna viner av klass. Området har ännu inte förvärvat den berömmelse som krävs för höga priser. Därför kan man här hitta riktigt fyndiga bra viner om man väljer rätt. 2010 Ch Pech-Latt, 93 kronor, passar  till det mesta, utom mycket lätta rätter.

När det skall vara lite finare är Maremmas storhet 2009 Le Volte, 159 kronor ett rött fynd i den exklusiva klassen. Görs av topproducenten Ornellaia i Bolgheri på egna och en viss del inköpta druvor. Perfekt till den finare middagen.

Från samma område väljer Röttorps Bästa det billiga trevliga nya vita vinet 2010 Bolgarello Bianco Vermentino, 75 kronor. Den egna druvan vermentino verkar kunna ge mycket intressantare viner i Toscana än chardonnay och planteras numera en hel del. Det här är ett nytt vin av den berömda Veronafirman Allegrini som öppnat upp ett vinprojekt även i Toscana. Denna bas-vermentino är lättsamt friskt och har lite underliggande karaktär och fint slut som gör det fyndigt till lättare sommarmat och byfféer.

Till sommarens verandor och små fruktmellanmål passar halvtorra Rheingauvinet 2010 Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 112 kronor. Kombinerar på bästa tyska vis stor fräschör med tydlig sötma.

Bland de söta lättvinerna återkommer den utmärkta 1995 Moulin Touchais på Röttorps Bästa. Denna ungdomliga 16 åring är ett lysande vin till många efterrätter. Mat som har uttalade citrustoner är knepiga för de flesta viner. En sauternes mår t. ex. inte så bra då. Moulin Touchais har en egen mäktig chenin blanc syra i all sötman som ger god synergi även med citrus. Det är också den syran som gör att vinet förblir nästan evigt ungfriskt. Vinet kan förbli vitalt och fullt av liv i mer än hundra år.

Ett bra tips för den som vill ha en riktigt bra lyxig fin röd Bordeaux, som skall gå att dricka nu men också kan sparas länge, är att beställa 2004 Ch Latour à Pomerol för 599 kronor flaskan. Stor pomerol med fin struktur och längd.

Det finns numera många bra röda premiumboxar. En av de första som kom var KWV Roodeberg en bordeuaxblend med syrahinslag. Den har hållit sig i topp hela tiden. Nu är man framme vid årgång 2010 som också är alldeles utmärkt för sina 269 kronor. Bra allroundvin som aldrig sviker dig.