Laddar annons
Bubbel i beställningssortimentet - topplista 2022
20 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bubbel i beställningssortimentet - topplista 2022

Nu är Julen nära och det börjar bli dags att tänka på vad som kommer efter julhelgen. Lagom till nyårsfirandet har de flesta av oss tryckt i oss de sista resterna av julbordet och nya utmaningar väntar. Andra traditioner med nya menyer och nya drycker väntar oss.

För många är det här årets största bubbelhelg och namnet Champagne nämns betydligt oftare än vad det annars gör. Men dagens bäst i test riktar in sig på mousserande viner som ligger på samma nivå som många standardchampagner – vi letar kvalitet till bra pris utanför Champagne. Häng med!

Om du ändå vill ha en bra champagne så kan du läsa vår stora topplista här

”Vi letar kvalitet till bra pris utanför Champagne”

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 51 – Systembolagets beställningssortiment

Att göra en topplista i den här fantastiska kategorin av vin är nästan inte genomförbart. Det finns för många olika stilar, druvor, produktionsmetoder, klimat med mera för att kalla det en verklig topplista. Det här är ett antal förslag på några superbra och riktigt intressanta viner som inte nödvändigtvis har ordet ”fynd” stämplat i beskrivningen. Det vi är ute efter här är att lyfta några viner i beställningssortimentet som i några fall är rysligt prisvärda och i några andra fall är fantastiskt bra.

Kartan för bra mousserande viner har genomgått stora förändringar de senaste tio åren. Idag produceras det högkvalitativa mousserande viner i många regioner. Champagne är fortfarande ledande men framförallt när det gäller prisvärdhet kan andra regioner konkurrera. När det gäller nyårsbubblet är tipset att börja med de exklusiva pjäserna för poppa något bra men nödvändigtvis inte den dyraste champagnen till tolvslaget. Ta istället något mer än tillräckligt bra och lite uppseendeväckande. Både Rotari Brut Riserva och Brut Rosé finns på magnumflaskor för 259 kr.

Mousserande vin England

Sangue

Cuvée Boz Blanc de Blancs 2015 (56054), Sugrue, 749 kr 18,5 poäng

Stramt med gröna äpplen, ostronskal, krossad sten, grillade citroner, limeblad, rostade mandlar, nougat, mocka och en härlig touch av milat träkol. Stor frisk och spänstig smak med krämig mousse, begynnande mognadstoner, citrus, laserskarpa och lite busiga syror, rökta mineraler, kalk, djup och en karaktärsfull sälta. Ett störthäftigt mousserande vin med massor av egen karaktär. Det är lite stökigt och lite bråkigt på sina ställen men det bjuder på så fantastiskt mycket egen karaktär så buset får gärna vara där. Gjort på 100% Chardonnay från Hampshire. Sannolikt kommer det här syrastinna bubblet kunna leva åtminstone i 20 år men prova det gärna nu men finns möjligheten – lägg undan ett par flaskor. Servera till tillagade skaldjur typ hummer eller musslor. Dermot Sugrue är en av Englands mest färgstarka vinmakare och har tidigare varit vinmakare på både Nyetimber och Wiston Estate. Sugrue importeras av Handpicked Wines.

Gusbourne

Gusbourne Brut Reserve 2018 (50017), England, 450 kr, 18 poäng

Elegant och stramt med gröna äpplen, päron, persika, sockerkaka, citrus och blommor. Härligt välbalanserad krämig smak packad med äpplen, grapefrukt, våta stenar, mineraler, sälta och underbart välbalanserade syror. Drick 23-26. En cuvee gjord på: 40% chardonnay, 33% pinot meunier, 27% pinot noir. Servera till fish and chips eller prova att göra hemmagjorda chips som ni sprayar med tryffelolja. Gillar ni det här finns Gusbourne Rosé Brut (93735) i tillfälliga sortimentet för 399 kr. Svårslaget bra rosébubbel för under 400 kronor. Gusbourne importeras av Spendrups.

Nyetimber

Nyetimber Classic Cuvée (96018), England, 429 kr, 17,5 poäng

Ungt, friskt och lättillgängligt med äpplen, persika, päron, lime, nybakt bröd, grapefrukt, mineraler, fina syror och lätt sälta. Ett välbalanserat och väldigt trevligt vin med hög ”lätt-att-gilla faktor”. Gjort på en klassisk blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Drick 23-27. En liten anekdot: Sedan ett tiotal år är vi några vinskribenter som inför årets slut provar ett stort antal mousserande viner inklusive champagner. I november väljer vi ut de 40 mest intressanta vinerna som vi sedan i en blindprovning ställer mot varandra. Till en början var detta en tillställning enbart för champagner men för tre år sedan axlade sig Nyetimber in för första gången. De två första åren var det flera av oss som direkt hittade skillnaderna och identifierade vinet. Dock icke i år – Nyetimber Classic Cuvée tog sig vidare till den absoluta toppen och visar att de engelska mousserande vinerna hör hemma i den kvalitetsmässiga toppen av den här spännande kategorin. Nyetimber importeras av Swedish Brand.

Mousserande vin Italien

Bubbel i beställningssortimentet

Rotari Blanc de Blancs Extra brut 2016 (77152), Trentino-Alto Adige, 155 kr, 16,5 poäng

Stramt med vita persikor, gråpäron, citrus, äpplen, mandlar, mineraler, bra syra och en diskret nyans av fat. Snustorr eftersmak med krämig fin mousse, bröd och grapefrukt . Ett lysande mousserande vin för väldigt lite pengar. Servera till gratinerade havskräftor. Drick 23-26. Rotari importeras av The Wine Agency.

Flavio

Flavio Brut Riserva 2013 (77215), Trentino-Alto Adige, 199 kr, 17 poäng

Elegant och rik frukt med gröna äpplen, gråpäron, persika, vita blommor, krossad sten, bröd, krämig, rund och elegant mousse med mineraler och bra syra. Ett imponerande välgjort och klassigt snyggt bubbel med stämpeln ”Trentodoc” från Rotari. Hög kvalitet med en generöst anspråkslös prislapp. Seriöst, svårslaget, lättdrucket, fyndstämplat och ett måste. Gjort på 100% chardonnay. Utöver att det är bra är det här är ett förvånansvärt lagringsdugligt vin. Drick 23-28. Flavio importeras av The Wine Agency.

Monterossa

Monte Rossa P.R. Blanc de Blancs Brut (77241), Lombardiet, 299 kr 17 poäng

Friskt och vibrerande spänstigt ungt vin med äpplen, nybakt bröd, päron, grapefrukt, blommor, färska mandlar, mineraler, lätt sälta, bra syra och kalk. Gjort på 100% chardonnay. Drick 23-27. Monte Rossa importeras av The Wine Agency.

Mousserande vin Tyskland

Basserman

Bassermann-Jordan Riesling Sekt (54007), Pfalz, 219 kr 16,5 poäng

Ungt, friskt och piggt vin med tillgänglig rik och mogen frukt av äpplen, päron, blommor, persika, rökiga mineraler, snygga syror, grapefrukt, kalk, mineraler och lite sälta. Gjort på 100 % riesling. Drick 23-26. Bassermann-Jordan importeras av The Wine Agency.

Stefan Winter

Stefan Winter Riesling (78578), Pfalz, 219 kr, 16 poäng

Ett friskt och piggt vin med äpplen, päron, grapefrukt, citrus, bröd, gräddig fin mousse med bra syra, mineraler, lite sälta och en välbalanserad eftersmak med rieslingtypiska drag. Sterfan Winter importeras av Wicked Wine

Mousserande vin Frankrike

Bubbel i beställningssortimentet

Crémant du Jura Brut Sauvage (92717), Domaine Baud, 209 kr, 16 poäng

Snyggt och välgjort jurabubbel som når hög nivå med äpplen, grapefrukt, nybakt bröd, nötter, och mandlar. Imponerande snyggt balanserat med precision i alla beståndsdelar, rena syror, lätt sälta och elegans. Drick 23-26. Domaine Baud importeras av Johan Lidby Vinhandel.

Mousserande vin Sydafrika

Simonsig

Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2020 (7603), Western Cape, 155 kr 16 poäng

Frisk öppen och trevligt tillgänglig doft med äpplen, persika, päron, rökiga och gräddiga aromer, blommor, elegant syra, snygg sälta och bra balans. Gjort på 51% chardonnay, 47% pinot noir och resterande del pinot meunier. Drick 23-25. Simonsig importeras av Tryffelsvinet.