Laddar annons
Bäst i test vecka 50 - ett nytt champagnehus imponerar
13 Dec, 2022

Bäst i test vecka 50 - ett nytt champagnehus imponerar

Vi har kommit till vecka 50 och temat för ”Bäst i test” denna gång är Champagne. Anledningen till det är att vi närmar oss årets största bubbelhögtid, nyår. Den här gången gör vi det lite annorlunda och jag har valt att lyfta fram en champagneproducent som jag hoppas ni kommer att uppskatta lika mycket som jag gör. Vi tar steget ut på okänd mark och landar hos Champagne Bonvalet i byn Pierry i Champagne.

2012 började Guillaume Bonvalet projektet att förvekliga en dröm - han startade sitt eget Champagnehus. 2017 anslöt Guillaumes fru Pauline. Första året, 2014, buteljerades några tusen flaskor. Därefter har volymen ökat successivt och 2021 invigdes en ny anläggning. 2022 räknar Bonvalet med att producera 80 000 flaskor för att inom några år nå 150 000. Våren 2022 lanserades en ny serie viner där man tagit fram nya blandningar, nya etiketter och nya namn. Utseendemässigt går det mot en sobrare elegantare stil på etiketterna och kvalitetsmässigt från riktigt bra till ännu bättre.

Fram till nu har det funnits tre cuvéer i Sverige. Vinerna kännetecknas av att de är tillgängliga, generösa och harmoniska med bra balans och en rund krämig stil som gör det lätt att gilla dem. I det nya ”modellprogrammet” håller man fast vid den stilen men cuvéerna visar mer elegans, större komplexitet och är något stramare. På beställningssortimentet hittar vi de tre ursprungliga cuvéerna: Brut Suprême, Blanc Suprême och Rosé Suprême. De nya vinerna kommer att finnas i beställningssortimentet under första kvartalet -23 och går med undantag av Horae att beställa via privatimport redan nu. Samtliga viner håller en hög kvalitet och har en bra prisvärdhet. Rosé Suprême är den svagaste länken i modellprogrammet och här finns en förbättringspotential.

"Imponerande entreprenörskap"

Den mest självklara anledningen till att vara att vara imponerad av Bonvalets viner är kvaliteten och den tillgängliga stilen som gör dem påfallande lätta att gilla men det finns något mer som ligger i bakgrunden och som är kopplat till ett imponerande entreprenörskap och förmågan att koppla detta till ett resultat med sådan kvalitet – att med framgång dra igång ett nytt champagnemärke är inte lätt och många hinder ska övervinnas. Ett av de högsta sådana hinder är naturligtvis tillgången på kapita. Ett annat är att för att nå den här nivån krävs att man har tillgång till ypperlig kvalitet på frukten och det är en bristvara i Champagne där priserna pekar spikrakt uppåt, framförallt för att internationell efterfrågan har gjort att högkvalitativ Champagne till rimliga priser är svårtillgängligt.

Champagne Bonvalet importeras av Bonport AB.

Vinerna på beställningssortimentet - Bäst i test vecka 50

Bonvalet

Bonvalet Brut Suprême (78007), 371 kr, 16,5 poäng

Öppen, generös och tillgänglig frukt med vinteräpplen, persika, pomerans och nybakt bröd. Smakrikt med öppen, krämig och trevlig frukt av äpplen, gråpäron, blommor, hallon, kalk, färska mandlar och mineraler. En välgjord Champagne i en trevlig och tillgänglig stil. Gjort på en blandning av 70% pinot noir och 30% chardonnay. Drick 23-26. Servera till Moules frîtes eller till en svamptoast.

Bonvalet

Bonvalet Blanc Suprême (76994), 411 kr, 17 poäng

Öppen, ren, frisk och pigg doft med gula äpplen, vita smultron, blommor och persika. Lättillgänglig smak med äpplen, citrus, päron, kalk, bra syra och bra balans. Gjort på en blandning av 70% chardonnay och 30% pinot noir. Drick 23-26. Servera till sesampanerade pilgrimsmusslor

Bäst i test vecka 50

Bonvalet Rosé Suprême (73001), 431 kr, 15,5 poäng

Trevlig, ren och rödbärig frukt med hallon, jordgubbar och inlagda körsbär. Ren frisk smak med smultron, hallonbåtar, rabarber, rödsyrliga vinbär, lite sälta, bra syra och en försiktig sötma. Gjort på en blandning av 75% chardonnay, 10% pinot noir och 15% coteaux-champenois (rött vin). Det här vinet är på inga sätt dåligt men det håller inte riktigt samma nivå som de övriga vinerna. Servera det i en stor bourgognekupa och ge det ordentligt med luft så upplevs det mer harmoniskt. När Bonvalet byter till nya etiketter i början på året kommer det här vinet att heta Marpésia.

Viner som privatimporteras

Epope

Bonvalet Épopée (tillgänglig för privatimport - ännu inget pris), 17 poäng

Frisk, pigg och ren doft med vinteräpplen, gråpäron, aprikos, nybakt bröd och örter. Välbalanserad och tillgänglig smak med grapefrukt, vita smultron, bra syra, balans och längd. Épopée är basen i Bonvalets nya serie som lanserades 2022 och ytterligare ett rejält kliv på kvalitetsstegen. Den nya Epopée är första vinet som innehåller en andel pinot meunier och visar en mästerlig hantering av den druvan. Épopée är gjort på 30% chardonnay, 25% pinot noir samt 45% meunier. Drick 23-27. Servera till musselcarbonara.

Kosmos

Bonvalet Kosmos (går att privatimportera – pris ännu inte tillgängligt ), 17,5 poäng

Rent, elegant och friskt med gröna äpplen, vita persikor, granit, limeblad och citrusskal. Smaken är välbalanserad och druvtypisk med citrus, äpplen, vita blommor, våta stenar, bra syra och lite sälta. Det här är ytterligare en representant för Bonvalets nya giv och möjligen producentens bästa vin hittills.
Kosmos är gjort på 100% chardonnay. Drick 23-28. Servera till pankofriterade tigerräkor med asiatisk sås med lite hetta.

Bonvalet Horae (Privatimport från februari 2023), 17 poäng

Elegant doft med ren frisk frukt, anjoupäron, vinteräpplen, blommor, grapefrukt och örter. Smaken är pigg, med djup fin frukt, torkad aprikos, bergamott, citrusskal, lite grapefrukt, fina mineraler, kalk och en gnutta äppelskal i eftersmaken. Ett litet helikopterperspektiv på det här vinet: Året är 2014, Guillaume Bonvalet är på sitt andra år i att driva sitt varumärke. Årgången är inte lysande men inte heller dålig. Växtsäsongen börjar mycket lovande men juli och augusti blir kalla och regniga, september betydligt bättre men mognadsgraden på druvorna är inte vad man kunde ha hoppats på. På en övergripande nivå har chardonnay klarat sig ganska bra men pinot noir lite sämre. Ändå bestämmer sig Guillaume Bonvalet för att satsa på att göra sin första vintage. Det här är en riktigt bra Champagne och den kommer bete sig ännu bättre med mat som tar hand om de små nyanserna av äppelskal som finns i eftersmaken. Hatten av för en bra Champagne och en entrepenöranda som slår det mesta. Horae är gjort på 70% pinot noir och 30% på chardonnay. Servera till hummersoppa. Drick 23-28