Laddar annons
Cava Roy - konditorn Roy Fares lanserar knastertorr Cava
17 Apr, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Cava Roy - konditorn Roy Fares lanserar knastertorr Cava

Konditor, kokboksförfattare och entreprenör Roy Fares har lanserat ett eget mousserande, torrt vin. Cava Roy.

Cava Roy. Han har skrivit otaliga dessert-kokböcker, medverkat i 'söta' TV-program som Dessertmästarna på kanal 5 och nu driver han eget, Mr Cake. Roy Fares är stjärnkonditor.

Vinbanken vågar inte gissa hur många kakor, bullar, cupcakes och tårtor som passerat Fares bakbord. Eller hur många TV framträdanden och juryarbeten en till synes outtröttlig Roy Fares ställt upp på.

Vi är också ganska säkra på att den sista kokboken inte är skriven än. Men att egna vinet är torrt och en cava, var oväntat. För Cava Roy har verkligen en knastertorr smak och vem hade kunnat tro det när avsändaren är konditor.

Gör vad du vill och brinner för är alla entreprenörers ledord. Jobbet är en livsstil och arbetet blir ett sätt att leva.

Tänk mat och dryck toppat med dessert. De flesta kan garanterat skriva under på att alla nämnda är viktiga ingredienser i livet. Att den hyllade konditorn gör en egen cava är därför inte konstigt, men att smaken är så torr är ändå förvånande.
cava-roy-torrt-mousserande-vin-signerad-roy-fares-vinbanken

Hur det började för Cava Roy

En oväntad kedja händelser sammankopplade av till synes slumpartade tillfällen, nya bekantskaper och ömsesidig nyfikenhet är bakgrund till den nya cavan, Cava Roy.

Roy Fares träffade Olivia Junyent och hennes svenske man av en slump när han reste i Spanien. Att Olivia Junyent är vinmakare och ansvarar för all tillverkning på Castell d'Age visste han inte då.

På gården Castell d’Age i byn La Beguda Baixa, cirka 45 kilometer nordväst Barcelona, tillverkar Olivia eko-certifierade viner och olivolja. Gården har under många år bedrivit jordbruket efter den biodynamiska kalendern. Allt som tillverkas på gården är också vegancertifierat.

Vinbanken bad Roy Fares svara på fyra korta frågor och vi fick snabbt svar.

1. Av vilken anledning blev Cava Roy av kvalitet Reserva?

(Redaktörens notering: lång lagringstid på jästfällningen, här 6 år).
"Med den långa lagringen på jästen tycker jag att cavan får lite mer karaktär. Alla aromer och smaker kommer fram lite mer. Och efter att ha provsmakat många cavas under lång tid märkte jag att en yngre cava smakar mer som en skål av olika frukter, mer lättsam. Det är också gott men lämnar inget bestående avtryck.

Den cava jag fann passade mig bäst är mer komplex. Det på grund av den långa lagringstiden på fällningen. För mig har Cava Roy också ett elegant uttryck i sin blommighet, frukt och balans".

2. Varför är smaken torr?

"Hehehe ... ja det är en bra fråga! Tror också att många förväntade sig en sockerdricka. Men bara för att jag är konditor så gillar jag inte bara söta smaker. Uppskattar många olika typer av mat och för den delen bakverk. Anledningen till min cava är att den är ett vin jag gillar och är stolt över. Och det är helheten, som hur den är framställt, av någon som delar mina värderingar för hantverk och kvalitet, och att jag tycker om smaken".

3. Bakgrund till namnet Cava Roy?

"Det är ett kort och enkelt namn som man kommer ihåg. Bättre då att Cava Roy kan få eget liv, utan att vara kopplad till mig. Dom som vet, dom vet. Viktigast är att man tycker om smaken".

4. När ska man dricka Cava Roy?

"När det gäller mat tycker jag om att äta efter vad säsongen erbjuder, men det kan också vara libanensisk-, italiensk- eller indisk mat. Till mycket från dessa kök kan man använda Cava Roy".

Framställningsmetod

Cava Roy är som all cava framställd enligt den traditionella metoden. Den andra jäsning sker i flaskan. Och vinet har  legat på sin jästfällning. Cava Roy är av kvalitet Reserva vilket betyder lång kontakt med jästfällningen, här under 20 månader. Cava Roy har inget tillsatt socker och smaken är ”Brut Nature”, det vill säga torr, fräsch och spänstig.

Provningsnoteringar av Vinbanken

Cava Roy Brut Nature (50632)

Castell d'Age, Cava Spanien, 149 kr
Druvor: 40% xarel-lo, 40% macabeau, 20% parrelada.
Socker: 0,8 g/l.
Torr, medelfyllig. Fruktig med drag av citrusfrukter, viss beska från satsumas och en liten brödig hint.
Omdöme: Helt okej. Bra längd, ren och fruktig.
Passar till: till mingel och för att skåla, snittar och tilltugg. Prova gärna Karins glutenfria tilltugg för en bra start!
Betyg: 4