Vin till sotad röding med ostronskivling, rotsellerikräm och forellrom
Vin till sotad röding med ostronskivling, rotsellerikräm och forellrom är här av chardonnaydruvan. Två viner, ett vitt boxvin (toppval!) och ett vitt från Bourgogne.
Vin till sotad röding med ostronskivling. Det är den krämiga upplevelsen i vinet som vi vill poängtera i kombinationen till maträtten.
RECEPT | sotad röding, ostronskivling, rostad rotsellerikräm och forellrom
2 portioner
Röding
300 g rödingfilé med skinn 1 tsk salt
1) Skär fisken på längden med skinn. Strax innan det är dags att servera, sota fisken hårt i en torr stekpanna till ca. 40 grader innertemp.
Ostronskivling
200 g ostronskivling
1 msk matolja
15 g smör
1 tsk salt1) Riv svampen i mindre bitar. Stek först i matolja, gå sedan i med smör och stek riktigt knaprig och gyllenbrun.
2) Smaka av med salt och låt rinna av på lite hushållspapper.
Rostad rotsellerikräm
300 g rotselleri
1 msk olivolja
1 dl grädde
50 g smör1) Tvätta och putsa bort fula bitar på rotsellerin. Gnid in den med lite olivolja och salt. Baka rotsellerin på 200 grader i ugn i ca 60 minuter eller tills innanmätet är mjukt. Mixa i blender med grädden och smöret. Smaka av med salt.
Beurre blanc
0,5 st gula lökar hackade
100 g smör
1 dl vitt vin
1 dl god fiskbuljong alt buljongtärning + vatten
2 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger el. citron1) Fräs löken i smör. Koka ihop med vin, fiskbuljong och grädde. Mixa snabbt med stavmixer. Sila och pressa ner såsen i en kastrull. Smaka av med citron eller vitvinsvinäger
Jordärtkockschips
2 dl rapsolja el majsolja 2 st jordärtskockor
1) Värm oljan till ca. 180 grader. Skär jordärtskockan tunt med en mandolin eller potatisskalare. Fritera tills de har blivit gyllenbruna och krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Garnering
1 kruka dill och 1 kruka körvel (går bra med andra örter också om det inte finns) och 30 g forellrom.
Lägg upp för servering
Lägg fisken först på tallriken och spritsa/lägg blomkålskräm, skummad vitvinssås, hyvlad blomkål, bladkrasse, fänkålsdill på toppen tillsammans med forellrom och sojapärlor.
Verktyg du behöver i köket
1 st stekpanna 1 st stavmixer eller blender
1 st ugnsform 1 kastrull eller traktörpanna
1 st mindre kast
Vin till sotad röding enligt recept ovan
1. River Delta Chardonnay 2018 (6605)
The Delta Wine Company Ltd, Marlborough Nya Zeeland, 189 kr för 1500 ml
Säljs i 251 butiker, av 447.
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig, vanilj- och gulfruktig, smörig hint med bra längd.
Omdöme: Trevlig, balanserad frukt och syra, lätt att tycka om.
Betyg: 4
LITE FESTLIGARE VINVAL
2. Edouard Delaunay Septembre Chardonnay 2019 (78631), beställningsvin.
Bourgogne Frankrike, 149 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, medlefyllig, frisk smak med inslag av smält smör, hasselnötter och grillat citronskal. Krämig textur och lång eftersmak.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
RECEPT OCH BILD: Rent-a-Chef cookalong, digital matlagning för dig och dina vänner.