Laddar annons
11 Dec, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Champagne från näthandel och beställningssortiment

Vinbanken är på upploppet i champagnegaloppen 2012. För några veckor sedan tipsades om den bästa champagnen under 200 kr, Anders Röttorp skrev tidigare och bland många andra, om en av årets stora bubblare Comtes de Champagne 2002 samt att topp-10 listan december innehöll ytterligare val i den höga prisklassen. Nu är det dags för näthandel att visa upp sitt bubbel plus att vi hittat en producent i beställningssortimentet, Vautrain-Paulet. Nedan, ett trevligt urval toppat med en bubblare i ordinarie sortimentet.

Champagnerna är listade i prisordning, betygskalan är 1 till 5 och där fem är bäst.

Precis som i provningen av alla champagner på Systembolaget smakade även detta gäng ganska moget. De var mer runda i smaken än syrligt strama. Om det är basvinernas (champagne är en blandning av olika druvors vin, från olika platser och årgångar, förutsatt att flaskan inte har årgångsbeteckning) eller om det är en hög dosage vill jag låta vara osagt. Kanske är anledningen en kombination av båda. Hursomhelst i provningen nedan fanns få ledsamheter.

Vinerna kom från näthandlaren The Wine Company samt finns i Systembolagets beställningssortiment plus i det ordinarie sortimentet. Ska ni beställa, inte svårt, men räkna med en veckas framförhållning. Champagnerna är listade i prisordning.

I denna provning hade vi otur och fick dessvärre ett defekt, korkskadad champagne, vin. Det händer alltmer sällan vilket är bra men det är tyvärr inte något man kan gardera sig mot. Lita på ditt första doftintryck, smaka ev av för att få misstanke bekräftad och ställ undan, förslut, och gå sedan tillbaka med vinet om det är på Systembolaget du köpt flaskan. Nätvinhandlarna gör olika, läs i villkoren.
The Wine Companys policy är,
"Din ångerrätt
Skulle du inte vara nöjd med ett vin, eller om det inte faller dig i smaken hämtar vi oöppnade flaskor hos dig. Underrätta oss helt enkelt senast 12 veckor efter leveransen."

Lista  champagner från näthandel samt i beställningssortimentet

Champagne Sophie Baron, 179 kr
Tydlig svavelton. Den luftar jag bort med att dekantera, hälla vinet på karaff, och dekantera tillbaka vinet i flaskan. Smaken är torr, lätt och frisk med inslag av gröna äpplen, tydlig citruston och stram mineral. Eftersamken är förvånande lätt.
Betyg: 2/3

Champagne Jean Moutardier, 239 kr
Gul färg. Krämigt gräddig doft. Torr och medelfyllig, frisk frukt av gröna päron, lätt grapeton och balanserad mogen syra. Fin mineralton. Som helhet en trevlig champagne, sticker inte ut med syra eller i stor- extrem rondör. Fungerar förmodligen för många, till mycket. Servera väl kyld som apero.
Betyg: 3

Champagne Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs (2739), 249 kr
Ljusgul färg och fin mousse. Smaken är torr, fruktigt mogen av päron, persika och äpplen, inslag av nötter, touch av citrus och stram mineral. Bra, frisk eftersmak med längd.
Dricker gärna som fördrink och fortsättningsvis förutsatt att maten är lätt och tillbehören moderat syrliga. Gärna!
Betyg: 4

Champagne Vautrain-Paulet, Carte Blanche Brut (77739), 248 kr. BS
Gul med röda stick. Stor, fruktig och nyanserad doft. Smaken är torr, moget fruktigt och nyanserad av äpplen, persika och nötter. Elegant brödig och balanserad helhet med fin längd och aningens, aning lätta bitterhet. Personligen är det en smak för mig och jag vill påstå att just grapesmaken gör sig utmärkt till en munsbit.
Betyg: 4/5

Champagne Vautrain-Paulet, Blanc de Blancs (77740), 265 kr. BS.
Gul färg. Stor och fruktig doft. Smaken är fruktig av mogna gröna och röda äpplen, persika, apelsin, mogen grape och tydlig mineral. Smaken är krämigt gräddig med inslag av rostat bröd. Stor. Komplex. Skön helhet, stor stil utan att tappa stinget eller falla ut ur garderoben. Lång.
Betyg: 4

Champagne Diamant Blanc, 339 kr
Gul färg och oroväckande stora bubblor. Mogen frukt av aprikos, persika och mogna äpplen. Smaken drar åt det sötmogna hållet, det finns tydliga inslag av nötter, mandel och hassel, smak av smör och mineral. Eftersmaken är generös. Trevlig förbättring i smak ger pluspoäng som helhet. Skumpan dricker jag helst till en lagad måltid, gratinerad hummer, lagad fiskrätt med skirat smör, ev mandel, och minipotatis samt harricot vert.
Betyg: 3

Champagne Barons de Rothschild, 389 kr
Vid detta tillfälle var vinet korkat. Var uppmärksam på denna defekt och meddela vinhandeln. Tillsammans löser ni detta direkt.