CHAMPAGNEGLAS. Champagne, drycken som direkt leder tankarna till glitter, glamour och fest! Men att konsumera denna högtidliga dryck ur exempelvis en plastmugg? Helst inte! Så vilket champagneglas ska man ha, hur brukar man hålla glaset och vilken typ glas passar just din tillställning?
För att vinet ska komma till sin rätt med en smak som är sitt bästa bör glaset uppfylla några grundläggande krav.
Givetvis ger tillfället valet av glas. Är man på utflykt, i båten eller på annat sätt på väg hemifrån kan mer tåliga glas vara dom enda rätta. Men.
Vi på Vinbanken vill ändå slå ett slag för ”glas”, vilket för oss är det enda rätta. Och vi vet att det finns oändligt många tillverkare och prisnivåer att välja bland.
Håll ditt champagneglas i stjälken och satsa på dina glas för att smaka mer av champagnen du dricker!
Snabbval
- Olika champagneglas
- Champagnecoupe
- Flûteglas eller tulpanglas
- Hur håller man ett champagneglas
- Champagnevisp
- Champagnetorn och champagnepyramid
- Hur ska man diska champagnevinglas
- Mer om glas
- Champagnedrinkar recept
Olika champagneglas
Det klassiska, långsmala glaset bevarar bubblorna, syran, fräschören. Allt bidrar till mer och bättre smakupplevelse.
Personligen föredrar jag ett större glas till champagne. Med luft i glaset doftar vinet mer. Nyare champagneglas av Orrefors, Spiegelau, Zalto, Riedel, Schott Swiezel eller Richard Juhlins glas möter alla upp till kriterierna. Har du redan glas hemma kan vitvinsglas som Riedels glas för Riesling fungera utmärkt. Glaset bör alltid smalna av upptill för att fånga doftintrycken.
Champagnecoupe
Coupeglasets form andas fest, mingel och glamour men att njuta en lyxig champagne gör man bäst i andra glas. Bubblorna försvinner i rekordfart i det breda, grunda glaset och vinet smakar platt.
Dessutom är coupen svår att dricka ur. Bättre då att använda coupen till enklare, aromatiskt mousserande viner på stora mingelfesten som en social ice-breaker och partyförstärkare. Till champagnefontänen är coupeglaset ett måste.
Flûteglas
Tulpanform med en hög, smal kupa, vanligtvis med raka sidor. Kanske den vanligaste formen fram till 70-talet. Precis som champagnecoupen är den sociala glam-faktorn hög. Det är festligt att se de tusentals bubblorna på väg upp i glaset och i ett tulpanformat glas ser man det bäst. Annars är den smala flûten lämpligt till unga eller enklare mousserande viner.
Hur ska man hålla champagneglaset
Precis som andra glas och för många andra drycker ska man alltid hålla glaset i stjälken. Anledningen är enkel. Dels för att fettiga fingeravtryck kan skymma sikten av de pigga bubblorna som ringlar upp till ytan från botten på glaset. Det andra skälet är att temperaturen i glaset stiger snabbt om man håller runt kupan.
Champagnevisp
Är det din högsta önskan att använda champagnevisp är coupen nödvändig. Båda sätten är lika stora smak-haverister som att vaska (när man sprutar champagne över sin omgivning i sann Formel 1 anda).
LÄS MER: Varför champagnevisp!
Champagnefontän
En höjdpunkt på festen är champagnetornet eller champagnefontän. Är belysningen rätt finns få ting som ser vackrare ut och händelsen är något man minns.
Det är inte svårt att bygga en champagnefontän. Glaset är mycket viktigt. Välj coupeglas, de höga, smala champagneglasen är inte stadiga nog. De breda coupeglasen finns i många material, även plast.
När du bygger fontänen tänk på att glasen ska stå så tätt som möjligt. Formen kan vara fyrkantig eller rund, du bestämmer själv. Ta en nivå i taget och tänk hela tiden på att glasen ska nudda varandra, då blir pyramiden stabil. Avsluta med ett glas på toppen.
Sedan är det dags att hälla champagne, långsamt i det översta glaset. Ju mer man fyller på desto mer rinner champagne till dom nedre våningarna. Häll inte för fort och tänk på att det går åt en del champagne. Kanske är magnumflaskan helt rätt för ett tillfälle som detta!
Hur ska man diska champagneglas
Efter disken, skölj glasen igen. Inget diskmedel ska vara kvar. Det finns mildare diskmedel. Kör en maskin bara med glas.
Torka av glasen direkt när maskinen är klar, om nödvändigt. Bomull- eller linnehandduk alternativt microfiber fungerar bäst.
Tänk på
1) Glasen kan lukta diskmedel, det påverkar vinupplevelsen. Använd ett milt diskmedel.
2) Diska vinglasen separat. Inte tillsammans med kastruller och tallrikar efter fet mat. Förutom lukt som kan hänga kvar förstör fett glasen. Undvik att dricka mjölk eller grädde ur champagneglasen.
3) Fina champagneglas är ömtåliga, i maskinen går dom lätt gå sönder.
4) Skölj glasen med vatten direkt efter middagen. Då blir det lättare att få de rena till nästa dag.
Vad är glas
Ordet glas är germanskt med grundbetydelsen "glans". Glas är en smälta som har stelnat till fast form utan att kristallisera, ett material som har en transformationspunkt eller ett transformationsområde, ett icke kristalliserat, fast material. Man kan tillverka glas av många ämnen. Vissa grundämnen kan till och med bilda glas på egen hand. Oftast är glas en förening av två ämnen, vanligtvis sand. Glasbruken använder ofta sand, soda och kalk.
Mer om glas
Wikipedia