Laddar annons
27 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Petite Petit Sirah till lammburgare med getost

Petite Petit Sirah 2012 är ett rött vin från regionen Lodi i Kalifornien. Passar perfekt till lammburgare med getost.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Maten. Petite Petit Sirah passar till kryddiga kycklingrätter med färsk timjan och till gratinerade rödbetor med mycket fetaost på toppen. Vi serverar vinet med lammburgare med getost, om det blir fint väder grillar vi burgarna.

RECEPT | Lammburgare med getost

4 portioner

600 g lammfärs
olivolja
salt och svartpeppar
4 hamburgerbröd, gärna surdegsbröd
200 g getost
roman eller ruccolasallad
gurkskvor
rödlöksringar

Gör så här:
Forma färsen till fyra burgare, gör dem lite större och plattare eftersom drar ihop och höjer sig vid stekning. Stek lammburgarna i het panna i olivoljan (eller grilla dem). Salta och peppra.

Montera lammburgarna med sallad, getost, andra grönsaker och kanske lite mangochutney eller annan god sås. Servera med klyftpotatis om du vill ha en matigare rätt.

Du kanske också är intresserad av att läsa mer om producenten

Petite Petit Sirah (72094), Michael David Winery, Lodi Central Valley, USA, 150 kr

Finns även som magnum med samma nummer att beställa för 375 kr.

Lodi är en region i Kalifornien med American Viticulture Area status. Den ligger i höjd med San Franscisco, lite inåt landet. Ägarna till Michael David Winery, Michael och David Philips, är bröder och deras familj har odlat druvor i Kalifornien sedan 1850. Deras första egna vin producerades 1984. Vinet är gjort på 85 procent petite sirah och resten petit verdot. För dig som bryr dig om sådant så är etiketten väldigt gullig.

Vinbankens recension av Elke Jung:

Det här är ett festligt vin som smakar mycket och mustigt utan att tappa stil. Smaken är generös, mörkfruktig av plommon och mogna körsbär med kafferostad fatton, inslag av blåbär och vanilj. Tanninerna är fruktiga och eftersmaken fruktig.
Betyg: 3+

Vinöst vetande

Petite Sirah, icke att förväxla med småväxta syrahdruvor, sägs vara en blandning av druvorna peloursin och syrah. Den upptäcktes av en fransk botanist, Francois Durif, som odlade syrah och peloursin bredvid varandra och sen upptäckte en tredje, ny druva. Petite sirah kallas även durif (eller vice versa). Den odlas framför allt i Kalifornien, Australien, Israel och Frankrike.