RECENSION: STOCKHOLMS BÄSTA COCKTAILBARER
Eller nja, var de bästa drinkarna i respektive kategori serveras. Från den mest väl avvägda Whiskey Sour till barvärldens Treo: Gin Fizz.
Jag har fascinerats av cocktails sedan jag i min ungdom bytte mitt utbud av parfymer, som Jockey, Lagerfeld och Boss mot drycker med ungefär samma alkoholhalt och smak. Detta skifte hade just ingen påverkan på min attraktionskraft, särskilt inte då den mängd som konsumerades var den samma.
Men i dag, nyss fyllda fyrtio, ser jag cocktail hour som ett slags mellis. Något petit innan middagen snarare än något att hålla fast vid til the bitter end likt ett intravenöst dropp efter en räntehöjning. Och följande barer är enligt min mening de bästa för att grundlägga en aptit. På livet.
Corner club
För tre år sedan lyckades jag minutiöst tajma en baksmälla med att Johan Evers och Oskar Johanssons bar Corner Club utsågs till Bästa Nykomling i Bartenders Choice Awards. Detta åstadkom de genom ett sanslöst fokus på detaljer, i allt från de färskpressade joserna till den handskurna isen. Om inte servettvikningen upptog så mycket tid, så skulle cocktailglasen antagligen munblåsas inför varje kväll.
Johan säger sig ha ett optimalt botemedel mot baksmällor: Gin Fizz.
”Det är en kort drink utan is, en syrlig och läskande historia som ska drickas fort”, säger han medan han häller upp fem centiliter gin, tre centiliter nypressad citronjos och sockerlag i en shaker. Han skakar om, smakar av. Häller sedan en skvätt soda i ett rakt glas och fyller på från shakern.
”Hur känner du dig nu?” frågar han, när jag tagit en klunk.
Som om min hjärna dragits ut genom näsan och nu gör små piruetter på en sjö av frusen citronsaft.
Lilla Nygatan 16.
Tjoget/Linje 10
I den välsorterade baren på Linje 10 huserar några av stans bästa drinkmakare. I somras kammade de, med Joel Söderbäck i spetsen, hem titeln Nordens bästa bar under tävlingen Oslo Bar Show.
Enligt Joel är cocktails den bästa början på utekvällen, och den börjar redan vid frukost.
”Det finns drinkar för alla tider på dygnet: Ramos Gin Fizz vid frukost, till lunchen en Dry Martini, före middagen Manhattan och Negroni. Och efteråt en Whiskey Sour”.
Vid mitt senaste besök var klockan sju på kvällen, så jag beställde drinken Flower Power som middag. Detta alkoholstinna mästerverk innehåller gin, sherry, club soda – och ingrediensen BLUE (vilket jag gissar är sugröret).
Hornsbruksgatan 24.
Tweed
Den som vågar sig innanför Djurets matsalar möts av en initierad tolkning av en viktoriansk herrklubb, med en parad av Chesterfield-fåtöljer och tunga tweedtyger elegant svepta längs väggar och golv samt virade runt en allé av pelare. En puritan skulle kalla det en randsydd klösbräda med vinkällare.
Här gör du gott i att boka ett par fåtöljer och beställa in snacks som grissvålar, rostat märgben med stör-rom samt lufttorkad svinnacke – på silverfat. Och även om barens vinkällare rymmer 2,6 miljoner flaskor så bör du satsa på spriten. Här serveras nämligen stans godaste Whiskey Sour.
Lilla Nygatan 5.
Cadierbaren
Cadierbaren på Grand Hôtel är själva antitesen till en popupbar: buketter av rosor blommar upp ur sidobord, varsamt ljussatta med kandelabrar och gigantiska lampor. Till höger om den svarta flygeln skärmas en glasveranda av med ett antal kolonner i trä och guld. Stuckaturen i taket berättar en historia om en soldat och någon typ av grönsak. Och utanför de väldiga fönstren vilar Norrström blank som hamrat stål.
Under bardisken i massiv marmor, nere i Grand Hôtels katakomber, breder en av norra Europas största vinkällare ut sig och bakom disken står en finlandssvensk man. Han har blandat drinkar sedan boerkriget och uttalar ”Bloody Mary” på ett samtidigt kargt och berusande sätt.
Och medan jag sedan står där och sippar på min drink och knaprar på en bit selleri förstår jag vad stuckaturen i taket hämtat sin inspiration från.
Södra Blasieholmshamnen 8.
Pharmarium
I dag när Omega 3 visat sig vara vidskepelse och vitaminer snarare ökar risken att dö i förtid så står hälsan att finna vid Pharmariums bardisk.
Baren är inredd som ett viktorianskt apotek; här och där små mortlar och kopparkittlar, tinkturer av kumminfrö och fänkålspollen. Ljuset från flammande gaslyktor faller över mahognyväggar, där infällda glasmontrar exponerar medicinalörter. Det doftar svagt av rosmarin och björk. I barhyllan står flaskor etiketterade Rot och Eld, invid apotekarlådor märkta HOLMIUM och JODUM – som besvärjelser.
Jag ber om något uppiggande och rekommenderas antioxidanter, i form av martinin Silva. Den innehåller vodka och en tall. Det är lite grand som att dricka en skogsglänta.
Stortorget 7.