Laddar annons
Stockholms bästa sommarkrogar
4 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stockholms bästa sommarkrogar

RECENSION STOCKHOLMS BÄSTA SOMMARKROGAR Sommaren snurrar fort men än lapar Stockholms uteserveringar sol. Så sug märgen ur livet bland stadens bästa takbarer, bryggor och svin.

Att dricka sig genom fiktionens värld har sina förtjänster, oavsett om du i hängmattan följer Ernest Hemingway, som drack motsvarande Grisbukten i form av Mojitos på La Bodeguita del Medio i Havanna, F. Scott Fitzgerald, som föredrog Gin Rickey (eftersom den inte påverkade andedräkten) eller Dorothy Parker vars gift var Whiskey Sour. Vad Astrid Lindgren intog medan hon skrev är höljt i dunkel, men med tanke på att hon skapade Karlsson på taket bör det ha varit lim.

Detta funderar jag på från takbaren på nya Hotel Continental, med utsikt över takåsarna, Södermälarstrand, Kungsholmen samt Saturnus åttonde ring.

Hotel Continental

Bakom en grund vallgrav på hotellets takterrass ser jag en regnbåge som fästs vid Vikingterminalen på Södermälarstrand och speglat i vattnet reser sig industrisemestrande lyftkranar. Takbaren är en kilometer lång och en hyllning till glaskonsten. Kvällssolen speglas i svettiga hjässor när unisont missklädda turister hojtar ”Heineken”. Vi beställer aperol spritz och häckar invid vallgraven.

Sammantaget: ett perfekt ställe att börja eller avsluta kvällen.

Adress: Vasagatan 22, Stockholm.
Klientel: Turister. Duvor.
Typsituation: Gapar du serveras snacks i form av Sergels torgs duvor.
Betyg: 4 av 5.


Urban Deli – Sveavägen

Ytterligare ett högtflygande tillskott i Stockholms krogfauna är Urban Delis nationalpark invid Sveavägen. Tänk en övergiven fotbollsplan placerad på ett hustak, du passerar ett plockepinn av uppställda träbitar och myrhedar värdiga norrländska vandringsleder. Utsikten är magnifik: Kungstornen kastar blytunga skuggor över Hötorget och i fjärran tycker jag mig se starten av en orienteringstävling i Lill-Jansskogen bakom en träddunge. Även om miljön kräver någon typ av sockerstinn energidryck fastnar vi i en ölkö.

Sammantaget: Här vill jag övernatta, gärna i tält.

Adress: Sveavägen 44, Stockholm.
Klientel: Aw-personer, blandade gäng och häng.
Typsituation: Jag tycker mig se Plupp dricka slattar på en myr bakom baren.
Betyg: 4 av 5.

Trattoria Svinet

Från takterrasserna tar vi oss ned till grisnivå, med Trattoria Svinet i Gamla stan. Det här är Daniel Crespis inhägnad för karnivorer, i likhet med Djuret och Omakase Köttslöjd i samma huskropp serveras här uteslutande kött, men som namnet antyder ligger fokus på styckad och träkolsgrillad gris. Det går även att smita in för en perfekt blandad drink i baren Sanchez.

Sammantaget: Boka i god tid om du vill äta. Om inte, drick sprit.

Adress: Lilla Nygatan 5, Stockholm.
Klientel: Familjer, dejter, kollegor.
Typsituation: Den som vill äta något vegetariskt kan ge sig på murgrönan längs långväggen.
Betyg: 5 av 5.


Loopen

Skuggan från plastpalmernas blad faller lodrätt ner över träbryggan framför baren. Beställ en Carib, den ljusa lagern som bryggs på Trinidad och Tobago, och balansera ut på den vingliga bryggan. Slå dig ned på bryggkanten och se änder tigga brödrester och snus. Fundera på om även du är hungrig, menyn innehåller sjönära klassiker som stekt strömming, silltallrik och rimmad lax. Det finns även champagne till ett blygsamt pris. Samt avarten Hooch – en rest från tidigt nittiotal som får det att smaka tandställning i munnen på mig.

Sammantaget: Ett perfekt häng för dig som tror att du äger en båt.

Adress: Hornstulls strand 6, Stockholm.
Klientel: Båtfolk, hornstullare, turister och hundar.
Typsituation: Du vinkar åt en närgången kanotist och får en paddel i huvudet när hen vinkar tillbaka.
Betyg: 3 av 5.