Laddar annons
Krogrecension | Oktagonen
30 Jun, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Krogrecension | Oktagonen

I ett febrigt Stockholm med junis skörd av fräknar och allergener är Oktagonen i Sturegallerian ett svalkande alternativ. Beställ det mest välfyllda glas riesling du kan se utanför Moseldalen.

Ett tropiskt högtryck härjar Stureplan, ofrivilliga fotavtryck lämnas i asfalten kring Svampens rot och luftfuktigheten når samma nivåer som i ett svalg. Det går att mäta turisternas kollektivt tappade omdöme i antalet Panamahattar.

Vi passerar Hedengrens skyltfönster som formligen svämmar över av pockets med ledig lämlästning som tema. Här, snäppet innanför Sturehofs entré, på den plats som tidigare var en öppning ned till bokhandelns nedervåning, har en vinbar sprungit upp.

Oktagonen

Ovanför entrén till vinbaren som är i Sturehofs regi dinglar en två ton tung försilvrad hummer. Vi slår oss ned vid ett av marmorborden, vilka står organiserade i form av en oktagon. En handfull gäster sitter uppflugna på skinnklädda barstolar som vagt liknar choklad-M&M's och över deras huvuden sträcker sig ett parasoll värdigt en tennisplan. I ett hörn av bardisken står en immig flaska Pol Roger lojt lutad i ett isbad.

Här går det att sippa på ett glas tillsammans med ett urval av Sturehofs rätter. Det finns ett brett utbud av vin och vi beställer var sitt till brädden fyllt glas av Saarstein Riesling 2014, vilket är en fördel då priserna i flertalet av Sturegallerians butiker kräver berusning. Smaken är svalkande som en kapsejsning i Mosel.

Runt baren huserar Stockholms matmarknad, med en grönsaksdisk som sprungen ur Paris Marais-kvarter: lådor med tomater, gurkor, morötter och squash, från diskens tak hänger knippen av vitlök. På andra sidan baren vräker en dam utan bordsskick, men iklädd monokel, i sig småkakor utanför bageriet. I lokalen finns även en ost och chark-butik utanför vilken ett manshögt fikonträd vaktar.

Sammantaget skapar det här en chosefri stämning där jag vill gifta mig rikt, åldras trettio år och införskaffa ett spann väldigt små hundar, kanske en Panamahatt. Goals, tänker jag, efter ännu ett glas.

Oktagonen

Profil: Vinbar.
Adress: Stureplan 2, Stockholm.
Klientel: Kompisgäng, upp till 70+.
Vinlista: Kopplingen till Sturehof möjliggör en både bred och dynamisk vinlista.
Typsituation: För att vara i en oktagonform, vanligt förekommande i exempelvis STOP-skyltar, är vinbaren en högst pliktbefriad upplevelse.
Betyg:

Läsa mer

https://vinbanken.se/2016/08/10/akvavit-drink-aalborg-tonic-med-sturehof-och-oktagonen/