Laddar annons
Brunch Söder | Bästa brunchen på Södermalm
17 Nov, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brunch Söder | Bästa brunchen på Södermalm

RECENSION SÖDERMALMS BÄSTA BRUNCH. Varje helg dukas det upp bufféer av comfort food för bakfulla söderbor. Från Hornsgatans södra spets till Tjärhovsgatan serveras full english, veggoburgare, dim sum och pannkakor med glass. Men vilka ställen är värda ett besök?

Det hoberna kallar second breakfast introducerades i Sverige under 1970-talet. I dag appellerar brunchen främst på dem som anser att LCHF är science fiction, och i takt med att den gruppen vuxit i Stockholm så finns ett rikt utbud av alternativ att välja bland. På Södermalm har snart nog varje krog någon typ av post frukost- pre middags-servering.

Du som vill grunda innan cocktailhour på lördagen eller under söndagen dränka insikten om att måndagen randas, i mättat fett, gör det bäst här:

Full English Breakfast på Greasy Spoon

England, som trots en våg av exotiska influenser lyckats staka ut en rutt genom njurpaj, friterade Snickers och beans on toast – själva basnäringen till de brittiska fotbollshuliganernas aggressivitet – har höjt sig i näringskedjan och ses i dag som ett av Europas mest erkända matländer.

Och nu har de återupptagit koloniseringen, med den brittiska enklaven Greasy Spoon på Tjärhovsgatan.
I matsalen står enkla bord och pinnstolar. Längs en vägg hänger en hylla packad med Cornish Sea Salt, Colemans mustard, Sullivan Hotsauce och Hendersons Relish.

Menyn är en veritabel orgie i matiga frukost- och brunchalternativ: Eggs Benedict, Parmesan Polenta, Scotch Pancakes och Tea And Biscuits. Och, såklart, the Full English Breakfast.

I Greasy Spoons tappning serveras den traditionsenligt med bacon, ägg, korv, svamp och toast. Men något otraditionellt smakar den delikat in i varje detalj, vilket beror på att detaljerna är Portobellosvamp, korv från Taylor & Jones och bröd från den brittiska bagaren Lee Newby.

Drinklistan dignar av brittisk hantverksöl, Pale Ale, Stout, Bitter samt organiskt vin. Min blick växlar mellan en Bloody Mary och den tyska pilsnern Fucking Hell.

Profil: Brittisk brunch.
Adress: Tjärhovsgatan 19.
Betyg: 5 av 5.

Jazzbrunch på Södra Teatern

Södra Teaterns lokal är ljussatt som en kolmila, tunga röda tyger stänger ute det blygsamma solskenet. Utanför fönstren anas Mosebackes terrass, där snöflingor virvlar runt övergivna ölbord i novemberblåsten. På scenen jazzar denna söndag kvartetten Django Friends loss med gitarr, ståbas och klarinett; stampar takten med kängorna mot de svarta golvbrädorna och thum-thumpar strängarna. Klirret av ett hundratal bestick mot porslin, glas mot glas och ett sömnigt sorl ackompanjerar.

Där frukostens präktiga ideal regerar med vitaminstinn grapefrukt, ekologisk müsli och surdegsbröd, gör sig brunchen inte rättvisa utan en stadig drink. En Mimosa, Bellini eller en klassisk Bloody Mary – i Södra Teaterns version är den så tät att den bör ätas med gaffel.

Förutom cocktails består Södra Teaterns brunch av en buffé med varma och kalla rätter samt ett antal desserter: små hamburgare, Eggs Benedict, äggröra med bacon, asiatisk caesarsallad, lax- och avocadokräm i tacoskal garnerat med chilifrukt, och små västerbottenostpajer med tångkaviar och lök.

Lax och chili-tacos låter kanske en smula oortodoxt, men så gör även att dricka vodka vid frukosttid.

Profil: Matsal med scen för krogshower, klubbar och spelningar. Och brunch.
Adress: Mosebacke Torg 1.
Betyg: 3 av 5.


Brunch with a view på Fotografiska

Panoramautsikten över Stockholms inlopp och Sveriges största misslyckande är magnifik, och då menar jag inte skeppet Vasas förlisning utan månaden november. Himlen är stålgrå och Gröna Lunds attraktioner sträcker sig desperat upp mot den likt svältfödda fågelungar. Kaknästornet blinkar uppgivet.

Fotografiskas sobra stolar, pösiga soffor, växter och tyska turister flankeras under helgen av en omfattande brunchbuffé. Den består av frukost, huvudrätt och dessert – allt säsongsbetonat som det underkylda regnet utanför och producerat max två tunnelbanestopp bort.

Börja med en bärsmoothie eller ett glas champagne innan du ger dig in på det varma bordet. Kött- och fiskrätterna varierar från vecka till vecka, det kan handla om hemstoppad salsiccia, kyckling och lax. Något som alltid serveras är rotfrukter, här utmärker sig särskilt den tryffelsvepta rotsellerin.

Som avslutning har dessertbordet dukats upp med bland annat kladdkaka, biscotti och mandelpannacotta.

Profil: Grön och säsongsbetonad buffé.
Adress: Stadsgårdshamnen 22.
Betyg: 4 av 5.

Dim sum på Ho's Kina

Ho's i Hornstull utmärker sig lika mycket för vad de serverar som vad de undviker. Till det senare hör det typiska kinakrogsattributet Fyra Små Rätter och musik som får dig att vilja gnaga av dig låret. Restaurangen är starkt präglad av det kantonesiska köket och man serverar exempelvis Watonsoppa och räkfyllda dumplings i buljong.

I Kina finns en etablerad brunchkultur och då särskilt gällande dim sum. I Ho's utförande består det av nudlar, soppor, wonton, dumplings, friterade kycklingvingar och grillat fläsk.

Börja med rissoppa och jasminte medan du ser personalen pila fram och tillbaka mellan borden och köket, i en traditionell kinesisk brunch serveras nämligen rätterna i omgångar.

Du som inte står ut med tanken på en kinesisk måltid som inte avslutas med friterad banan bör inte missa efterrätten bananbollar.

Profil: Dim sum-brunch.
Adress: Hornsgatan 151.
Betyg: 3 av 5.

Clarion Hotel Stockholm

För dig som söker något mer klassiskt i brunchväg än, säg, Sichuannudlar, finns ett alternativ på Ringvägen. I korsningen Götgatan, Ringvägen har det på senare tid etablerats ett kulinariskt Mecka, med bland annat satsningen Teatern i köpcentret Ringen och på bottenplanet av Clarion Hotel huserar sedan i somras den hajpade peruanen Eatery Social Taqueria.

I hotellets matsal serveras det under helgerna brunchrätter, som hemgjorda hamburgare, caesarsallad och våfflor. Och för den som lyckas få ett bord nära de väl tilltagna fönstren bjuds utsikt över söders frostbitna kolonilotter.

Profil: Klassisk buffé.
Adress: Ringvägen 98.
Betyg: 4 av 5.