Laddar annons
Premiär för stadsvineriet Wine Mechanics
11 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Premiär för stadsvineriet Wine Mechanics

Nu har Wine Mechanics slagit upp portarna i Gamlestans slakthusområde i Göteborg. Som Sveriges första stadsvineri har man visionen att skapa ett eget Kødbyen – och att vinerna ska nå en internationell publik.

”Här kommer druvorna in till vineriet”, säger Kenneth Gustavsson och öppnar två gröna dörrar i ett tidigare svinstall i Gamlestans slakthusområde. Som initiativtagare och vd för Sveriges första vineri Wine Mechanics visar han mig stolt förvandlingen av över 900 kvadratmeter tegel och betong. Vi passerar under den gamla traversen där grisarna förr halades upp, förbi den nya ostronbaren och in i matsalen där fyra vintankar i metall står uppradade och en hel vägg täcks av svartvita foton, föreställande odlare man samarbetar med.

Bakom Wine Mechanics står Kenneth Gustafsson, mer känd som personen bakom Fine Wines Sweden.

”Där till vänster ser du bröderna Fusser, och sedan Josef Andres som odlar spätburgunder och Johan Verrier som är syrah-producent. De hänger på restaurangens mest framträdande vägg, för utan dem skulle vi inte kunna göra detta”.

Med inspiration från Portlands urban wineries

Vineriets historia tar sin början i Portland i USA, dit Kenneth ofta återvänt för att uppleva den do it yourself-attityd som genomsyrar de lokala vinmakarna.

”Efter mina resor till USA de senaste sju åren som vinimportör så upptäckte jag urban winery-scenen och jag förälskade mig i Portland. Sexton resor senare började en tanke gro, samma sak borde gå att göra i Göteborg”.

Sagt och gjort, i februari 2016 satte sig Kenneth och hans kompanjon Magnus Holmgren ner och sa: ”nu kör vi, nu bygger vi ett eget vineri”.

Genom kontakter med fastighetsägaren Klövern fick de upp ögonen för en byggnad i slakthusområdet i Gamlestan, som hade potential. Och efter två års byggtid (och 48 miljoner kronor) stod deras Wine Mechanics färdigt.

Sveriges första stadsvineri

Oavsett var i lokalen man befinner sig så är vineriet närvarande, i matsalen är man omgiven av stålcisterner och ekfat och genom ett hål i ostronbarens vägg går det att kika in på produktionen.

”Vineriet är vårt hjärta, det är den delen hela verksamheten vilar på. Och vår produktion startar med råvaran, genom vårt nätverk som importörer har vi fått kontakt med skickliga odlare, som Burklin-Wolf i Pfalz, som är en av världens bästa riesling-producenter. Det måste börja med fantastiska druvor och vi är beredda att betala dyrt för dem”.

Under skördetiden i september är Kenneth, Magnus och vinmakaren Erik Johnsson på plats i Tyskland för att hjälpa till med skörden. Därefter fraktas druvorna i kylda lastbilar till vineriet i Göteborg.

”Här avstjälkas druvorna i en maskin och pressas till must. Sedan lagras vinet i ståltankarna eller på ekfaten. Beroende på vinet tar det sedan mellan nio och fjorton månader innan det buteljeras, vilket vi gör för hand. Vi gör faktiskt allt för hand: korkar, vaxar och sätter på etiketter”.

Riesling, rosé och syrah

9 juni var det premiär för deras första egna viner, en stram, frisk och mineraldriven riesling från Pfalz och en torr, lätt aromatisk och mer vuxen spätburgunder osé. Efter sommaren planeras det även för en syrah, med druvor från Saint-Joseph i norra Rhône.

”Det kändes helt otroligt när vi visade upp våra viner för första gången och vi är nöjda med resultatet, det är över förväntan. Vår riesling blev fantastisk och vår pinot noir rosé på frukt från Pfalz fick ett oerhört bra mottagande”.

Produktionen ligger på cirka 30 000 flaskor totalt och tanken är att en stor del ska säljas på plats. Man har även planer på att nå utanför lokalens väggar.

”Vi kommer att sälja via andra restauranger i landet och beroende på hur det går kommer vi att släppa vin för försäljning på Systembolaget efter sommaren. Som privatperson kan man gå med i vår vinklubb, då är man garanterad tilldelning av alla våra viner. Längre fram kan det bli tillåtet med gårdsförsäljning, det skulle bli en jävla framgång för oss och alla som håller på med dryckesproduktion”.

Wine Mechanics andra ben är restaurangen, där rätterna skapas med vinet som grund.

Mat och vin i kombination

Verksamhetens andra ben är restaurangen, där rätterna, självfallet, skapas med vinet som grund. Köksmästare är Rickard Nilsson från Spisa, och sommelier är Avelino Montes, från Sjömagasinet.

”Idén är att vi vänder på steken och utgår från vinet, det känns logiskt när vi är ett vineri. Vi har inte för komplicerade rätter, det är få ingredienser med rena och höga smaker som fungerar med vin. I maj har vi serverat sparris med forellrom och den rätten är inspirerad av riesling, och vår kyckling med druvor och leverkräm fungerar utmärkt med rosén. På menyn finns även oxkind, vilken baseras på kraftfulla viner från norra Rhône”.

Visionen med slakthusområdet är att det ska bli som Kødbyen i Köpenhamn eller Meatpacking district i New York. Och med vineriet vill Kenneth nå en internationell publik.

”Kolla bara på hur Kødbyen såg ut för åtta, tio år sedan, då var det typ två ställen där. Nu vallfärdar folk dit. Och jag måste säga att vi har ännu vackrare byggnader här. Vårt eget mål är att fortsätta utveckla vinproduktionen så att vi kan nå ut i världen. En förebild är Mikkeller ölbryggeri, de är inte rädda för att bryta ny mark och de har i dag ölbarer från Oakland till Seol. De har ett mått av cred, men även mamma kan dricka deras öl. Om vi kan röra oss åt det hållet så har vi kommit långt”.

Vilket är nästa steg för er?

”Nu handlar mycket om skörden, vi lever efter en livscykel och september är en av de mest spännande månaderna, då avgörs allt”.

Läs gärna
Wine Mechanics - uppkorkat i restaurangen hos Sveriges första stadsvineri