Laddar annons
6 Feb, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Cocktailbaren Melt – Let’s party like it’s 1923

“And I like large parties. They're so intimate. At small parties there isn't any privacy.”

Ingen fångar essensen av the roaring twenties lika elegant som F. Scott Fitzgerald. I hans generationsroman The Great Gatsby från 1925 skildras med sval distans det överdådiga festandet och den unge Jays dödsdans bland New Yorks elit.

Och visst fanns det något att fira. Under första världskrigets fasor förlorade femton miljoner människor livet, när väl freden infann sig 1918 brottades vi med att rymma tanken i vår begreppsvärld. ”Aldrig mer krig”, lovade vi, och jazzade kring likt pollenstinna humlor i Charleston och Lindy hop.

Det glada tjugotalet

Under jazzerans gyllene dagar, i den hausse och kulturella blomstring som följde, levdes livet i sus och dus. Vår entusiasm blommade ut i strutsplymer, fransar, hattar och excentriska hårdekorationer. Heroin marknadsfördes som hostmedicin och vi staplade champagnetorn medan solljuset reflekterades i våra pärlhalsband.

Något motsägelsefullt kännetecknas perioden även av förbudstiden, då alkohol var bannlyst och de illegala speak easy-barerna frodades i lönndom.

Vilket osökt för oss till Södermalm 2014 och ett stilla snöfall.

Melt Bar & Restaurang

Bakom lyckta dörrar på Hökens Gata – mellan Mosebacke torg och Götgatsbacken – möts min vän Mattias och jag av Josephine Bakers stämma: ”We parted 'cause I couldn't do the Charleston, Charleston”. Ett par danssteg in breder en högblank bardisk klädd i spets ut sig, framför djupröda sammetssoffor.

Sotfärgade fjädrar klättrar längs hyllor; pilar mellan guldskålar och glittrande kristallglas. Och som vittnen står tidstypiska bilder av Charlie Chaplin och stumma it-girls i skenet från levande ljus. Väggarna rodnar.

”Önskas något att dricka?” frågan levereras samtidigt som drinklistan öppnas upp på bardisken. Vi slår oss ned och bläddrar bland vin- och champagnecocktails: Valentino, Obsession, Bianca, Scarlet och Rose. Ovanför våra huvuden dinglar kristallkronor som skulle kunna fälla en buffel.

”På tjugotalet var det fest, romantiskt och extravagant – man uppvaktade varandra. När vi kläckte idén om en bar bodde jag och min sambo i USA. Och vid ett tillfälle, när vi seglade längs Long Island, så läste jag The Great Gatsby”, säger Sofia Sohlberg, som driver Melt.

Hemma i Stockholm igen, med New Yorks lönnkrogar färska i minnet, började de skissa på baren.

”Vi ville skapa ett ställe med glamour och värme, där man blir bortskämd. Så vi plockade hem spännande tapeter från England. Och så gott som alla detaljerna: speglar och kristallskålar, är köpta i antikbutiker i New York”.

Champagnecocktails i tekoppar

I en spegel med guldram, smyckad med svarta brösttofsar, ser jag mig själv påkalla bartenderns uppmärksamhet. Jag beställer The John D, och får se en sockerbit bada i Angostura och brandy innan den toppas med Champagne.

Mattias fastnar för First Kiss. ”Det är riv i den här”, säger bartendern när han smakat av den chilistinna jordgubbsdrinken. ”Den luktar grönsaksdisk”, säger Mattias och tar en klunk ur kristallglaset.

Vi skålar medan vi ser champagnepunch serveras i bålskål och drickas ur tekoppar, som en blinkning åt diskretionen under förbudstiden.

”Det finns många cocktailbarer i Stockholm och vi har duktiga bartendrar här, men vin- och champagnecocktails har en blygsam ställning. Man kan få en Bellini, sedan verkar fantasin ta slut. Det går ju att laborera lika mycket med vin som med sprit”, säger Sofia.

Menyn bjuder på social food

Barens meny bygger på social food, berättar Sofia, rätter man äter tillsammans, som ost- och charktallrikar, ostfondue med kallskuret, pickles och surdegsbröd. ”Just att kunna uppleva det tillsammans är viktigt, det är socialt att dela mat och dryck med sin kompis eller partner. Men mat i all ära, vi vill fokusera på våra cocktails, sedan bygger vi på med rätter som passar”.

Burlesk-bingo

Den svarta bardisken har en väl tilltagen bredd, vilket underlättar om man vill bygga torn av kristallglas eller balansera en voluminös kvinna klädd i en brösttombola. Tisdagar bjuder Melt på burlesk-bingo, med Ms Diamond och Pepper Potemkin. Det senare ett enfant terrible beväpnat med burleskmaskinen; en tombola i form av två gigantiska bröst.

Den traditionella burlesken, med satiriska sketcher, lättklädd dans samt en fäbless för att häckla överklassen förvandlades under 60-talet till striptease. Men under senare år har den vaknat till liv igen, nu under begreppet Neo-burlesque, med förebilder som Dita Von Teese samt barn- och ungdomsprogrammet Solstollarna.

”Det burleska är glamoröst och kitschigt, med mycket humor. Vi ville vi ta det till en bredare publik, så vi började laborera med uppträdanden: från dans på bardisken till mingel bland gästerna”.

När vi långt senare lämnar baren är det på vippen att ett knippe ballonger i bjärta färger smiter med ut.

Melt

Profil: Cocktailbar med tjugotalstema.
Klientel: Vänner som träffas efter jobbet och stannar till middag.
Vinlista: Vin i all ära, fokusera på deras cocktails.
Typsituation: En av de tidstrogna inredningsdetaljerna är en tant.
Betyg: 4 av 5.