Laddar annons
23 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

The Picts Bar

Pikterna var ett tämligen krigiskt folkslag som levde i det nuvarande Skottland ett par hundra år e.kr. Dessa kelter var erkänt skickliga med stridsyxor och svärd. Däremot lämnade de en del övrigt att önska när det kom till att nedteckna sina illdåd, så det finns inte så mycket bevarat av deras cv.

Förutom det som noterats av romarna, vars befästningar ständigt anfölls av pikterna. Måhända skrev romarna av sig, likt i en tidig Bullens brevfilm. De kallade våldsverkarna picti, latin för de bemålade.

Det tribala inslaget hänger inramat längs väggarna på The Picts Bar i Hammarby Sjöstad. Det är en bistro/pub med rötterna i främst Skottland, men även Frankrike och USA finns representerade i köket, vilket serverar klassiker som Moules Frites och Bookmakertoast.

”Brooklyn East India är ett bra exempel”

Jag och min vän Magnus har just lämnat tapasbaren Boca Grande. Nu står vi i hörnet av den L-formade bardisken i skenet från en gotisk kandelaber. Vi bläddrar i menyerna, bland hundratals Single Malt, Blended och Bourbon samt över femtio olika öl. Bardisken har även begåvats med en gästkran, som byts varje vecka.

Bilal Akdeve, som äger baren, ser en trend i att gästerna upptäcker ny öl: ”Just nu är IPA väldigt inne. Det är lite lustigt att gästerna beställer det, så där rakt upp och ner – det finns ju så många olika sorter, både ljusa och mörka. Men jag ser ändå en förändring; man vill ha roligare öl, fruktigare och rökigare, med tydlig beska. Brooklyn East India är ett bra exempel”.

”Rött, va?”, frågar Magnus, medan hans pekfinger söker sig fram i vinlistan. Fingret landar på Albino Armani Ripasso; påkallar bartenderns uppmärksamhet och får sedan vila. Magnus berättar att The Picts Bar är det enda stället som ser ut som en pub i hela Sjöstan. En konkurrent skulle kunna vara Medelhavspärlan, säger han, men de kränger öl framför en storbildskärm där det pågår sport.

Högt i tak men ingen volym

Jag tar en klunk av vinet, av de mörka bären och något som kan vara saffran, och ser mig omkring. Takhöjden är generös och dova färger dominerar väggarna. Jämte bardisken ståtar en grandios bokhylla, till brädden fylld med halvfranska band. Likt en trotsig näve höjd mot pikternas illitterata eftermäle.

Musiken spelas så lågt att den lätt kan misstas för ett ventilationsljud, eller lätta suckar från ensamma själar som sitter lutade över sina bägare. Utanför de massiva fönstren skapar januarimörkret en ogenomtränglig vägg av underkylt regn.

Inom kort öppnar det amerikanska Brooklyn Brewery, i samarbete med Carlsberg, ett bryggeri i Luma-fabriken, ett stenkast från The Picts Bar. Det ser Bilal Akdeve som något positivt.

”Ja, vi jobbar ju med Carlsberg, så jag tror på ett samarbete. Det nya bryggeriet kan också locka folk från stan. Det händer mycket i Sjöstan nu, vi har fått Systembolag. Och frågar man folk om det finns någon riktig bar här, så säger de Picts Bar”.

The Picts Bar

Profil: Skotsk bistro/pub.
Klientel: Sjöstadsbor.
Vinlista: En sparsmakad historia. Chile och Italien dominerar.
Typsituation: M/S Lotten tillbaka till söder.
Betyg: 4 av 5.