Laddar annons
Nyuppkorkat: Wine Mechanics – Sveriges första stadsvineri
18 Jul, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nyuppkorkat: Wine Mechanics – Sveriges första stadsvineri

RECENSION: I april öppnade Wine Mechanics, Sveriges första stadsvineri – komplett med ostronbar och matsal – och detta i ett terroir mest känt för styckdetaljer: Gamlestans slakthusområde i Göteborg.

En torsdag i juni med 29 grader varmt och en luftfuktighet som exfolierar pormaskar. Längs Lilla Waterloogatans tegelfasader rinner murbruket som smält gruyere. Gamlestans slakthusområde vilar öde, så när på en lastbilschaufför från Jakobsdals Charkuteri, som med tom blick svänger runt en vittrande husknut. Det liknar vagt en scen ur the Walking Dead.

Här, i ett gammalt svinstall, har landets första vineri sprungit upp ur betongen. Komplett med restaurang och ostronbar. Inredningen följer till stor del det periodiska systemet: tegel, stål och betong. Och glas, vinkällaren rymmer 1000 flaskor. Och fler kommer att avlas fram i lokalerna, 30 000 närmare bestämt, nu i juni släpptes det första egna vinet, en riesling från Pfalz.

F och jag blir visade till vårt bord invid nyss nämnda bar, där en murgröna opportunt klättrar upp mot restaurangens loft längs en pelare, till tonerna av sval soul. Från taket hänger väderhärjade kedjor, vilka minner om en grisigare period i byggnadens historia.

Wine Mechanics är Sveriges första stadsvineri

Göteborg har historiskt sett haft en utmärkt terroir för familjebilar, snus och indiemusikanter. Men staden genomgår, om inte ett paradigmskifte, så ett yrvaket kulinariskt uppvaknande, när ambitiösa krogar, vinbarer och ölbryggerier öppnar upp. Och nu har denna våg även nått stadens östra delar.

I Wine Mechanics matsal står vintankar och ekfat uppradade.

Bakom satsningen Wine Mechanics står Kenneth Gustafsson, mer känd som personen bakom Fine Wines Sweden. Produktionen bygger, berättar vår servitör Avelino, på druvor som fraktas från odlare i Europa till vineriet och som sedan avstjälkas och pressas till druvmust, innan det tappas i ståltankar, han pekar på de blänkande cisterner som står uppradade längs en vägg i matsalen.

Vi får in en vinlista som är tjockare än Marcel Prousts romansvit på Spaning Efter Den Tid Som Flytt, men helt befriad från referenser till lindblomsté och bakverk. Först på sidan 19 dyker matmenyn upp. Och det är ingen slump, köket utgår från vinerna när nya rätter smakas fram.

Vi bestämmer oss för att börja med ett glas champagne; Avelino föreslår en L’atavique till vilken bohuslänska fines de claires-ostron serveras – en delikat kallsup svept i citron. Matchningen är sömlös, tillsammans med champagnen framträder ostronens mineralitet och sälta perfekt.

Mat och vin i kombination

Det här visar sig vara det första exemplet på Wine Mechanics filosofi. För nu följer en parad av åtta fantastiska partnerskap, duos som likt Han Solo och Chewbacca, Bonnie and Clyde och mac and cheese lyfter varandra:

ETT – En flaska Evesham Wood Pinot Noir bildar en komplex fond till charkbitar som serranoskinka, chorizo och salami, vilket påminner om att sätta tänderna i en exklusiv portfölj.

TVÅ – Vi lämnar förrätterna för kvällens absoluta höjdpunkt: en flaska Orthogneiss Muscadet med blommiga citrustoner, som paras med pulpo – en rätt från vuxenänden av bläckfiskpoolen. ”Det är fan så här pulpo ska smaka”, säger F, när hon harpunerar en djuplila arm som slingar sig girigt runt en svedd citronklyfta. Besten serveras med knapriga kikärtor för struktur och ett behagligt knaster i huvudet.

TRE – Näst ut från havet är sammetslena torkskroketter, de liknar luddiga fraggelfingrar som brottas i en majonnässtinn sås. Till detta serveras en Sancerre Gérard Boulay, med frisk syra och en mineralkaraktär fullt jämförbar med Ardennerna.

FYRA – Ett glas Clemens Busch Riesling hälls upp och det är ett av de godaste och mest välbalanserade rieslingviner jag druckit. Det är också perfekt till rätten: en sorts ogräs som toppats med löjrom.

FEM – Och nu en flaska Catherine et Pierre Breton; ett rustikt och bärigt vin som lyfter rätten ”fläsk ackompanjerat av morot och fransk senap”.

SEX – Aah, moselvinet Egon Müller – Scharzhof Riesling, som med sina toner av äpplen, päron och måhända även melon skapar en spänstig språngbräda för en kungskrabba svept i nudelsallad, lök och kimchi.

SJU – Efter sju glas mousserande samt både vitt och rött vin krävs en smäll på käften för att vakna till. Och den kommer, i form av Cotes de Rhône Jamet tillsammans med oxkind. Köttet serveras med rödkål och faller sönder lika elegant som Gwyneth Paltrow och Chris Martins separation “conscious uncoupling”.

ÅTTA – Under desserten, som består av ett rejält sött Bricco Quaglia moscato d'asti samt petit choux och inlagda, knapriga, rabarber, funderar vi på om det över huvud taget finns något att anmärka på under kvällen. Och ja, rabarberna skulle ha serverats med kniv och gaffel istället för bara sked.

Recension | Wine Mechanics

Profil: Vineri, restaurang och ostronbar.
Adress: Lilla Waterloogatan 15, Göteborg.
Klientel: Vinkännare, grannar, par.
Vinlista: Väl tilltagen och med fokus på viner från Rhônedalen.
Typsituation: Tanken slår en att den travers som förr användes för att flytta grisar till stallet även borde gå att applicera på kick-off-gäster.
Betyg:
[dryck id="62621"]

Läsa mer: Premiär för stadsvineriet Wine Mechanics i Göteborg