Laddar annons
Linje Tio på listan över väldens bästa barer
7 Nov, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Linje Tio på listan över väldens bästa barer

RECENSION. I Stockholm finns en av världens bästa barer. Det står klart när prestigefyllda listan ”Worlds 50 Best Bars” nyligen placerat Linje Tio på plats 32.

I  den vid det här laget färdiggentrifierade enklaven gaffel- och knivsöder skulle man inte känna sig hemma utan baren Linje Tio. Döpt efter den tåglinje som mellan 1922 och1967 knöt samman norra och södra Stockholm – Värtahamnen och just Hornstull.

Således är lokalen inredd i något som vagt påminner om en tågstation, med schackrutigt golv som rullas ut mot en bardisk svept i bly. Menyn är luftigt sydeuropeisk, med italienska charkbrickor och rätter som "Margarita Pizzetta" och "Ricotta med za'atar, pistage och sumac".

Men den verkliga behållningen finns bakom bardisken, bland shakers, jiggers och krossad is står nämligen landets mest meriterade bartenders. Efter vinster i bland annat Cocktailkampen har man etablerat sig på allvar på den internationella barscenen.

För nu har Michelinguidens mer orakade och tatuerade syssling World’s 50 Best Bars presenterat sin prestigefyllda lista. Och det är Linje Tio, som enda svenska bar, som kvalar in bland världens bästa barer – på plats 32.

”Det känns otroligt kul att hamna på listan tredje året i rad. Det här var nog det tuffaste året att hålla sig kvar, på grund av konkurrensen. Nu kan man verkligen säga att vi är en etablerad bar i sammanhanget”, säger Andreas Bergman på Linje Tio.

Linje Tio är en av världens bästa barer – enligt World’s 50 Best Bars

Teamet firade den höga placeringen under en hel natt i London.

”Halva gänget var på World’s 50 Best Bars-galan och halva följde livesändningen från restaurangen Black Axe Mangal. Sedan möttes vi upp och firade på Bar Swift i Soho, som är en av våra favoriter. Och efter det var det efterfest i Shortridge och sedan fortsatte det på hotellrummet med 20 personer. Det var ett jävla liv och en enormt rolig natt”.

I World’s 50 Best Bars motivering står det: ”Linje Tio undoubtedly leads the way in this newly invigorated scene of urban sophistication”. Hur skulle du beskriva ert framgångsrecept?

”Det bygger på kontinuitet i produkt, service och personal. Vi gör vår grej och har hållit den linjen sedan vi öppnade. Visst förändras även vi med tiden, men inget radikalt. Fram till förra veckan, det vill säga, då vi öppnade Kafé Tjoget”.

Förra året nådde ni plats 44 på listan. Hur har ni lyckats klättra till 32?

”Genom att vi fortsätter leverera en bra produkt och att folk känner igen den när de kommer tillbaka. Jag tror det är kontinuiteten folk älskar – de vet att det liksom alltid är bra grejer hos oss”.

Var kommer inspirationen ifrån?

”Det är en mix av Medelhavet, stora glas och sena nätter, resor, människorna som besöker oss och vårt kvarter Hornstull”.

Hur viktig är World’s 50 Best Bars?

”Den är tillsammans med Spirited Awards i New Orleans de viktigaste internationella priserna man kan tilldelas. Det är också ett tecken på att man levererar något utöver det vanliga, vilket känns fantastiskt i världens tuffaste bransch”.

Priserna duggar tätt över er och andra barer i staden. Hur kommer det sig att Stockholm håller en så hög nivå?

”Det beror på att vi reser mycket och att vi har en hög arbetsmoral. Dessutom triggar alla varandra, jag skulle beskriva det som en friendly competition”.

Vad blir nästa års stora bartrend?

”Trenden är att det inte finns några trender. Bra service, kontinuitet i produkt och lite rock n’ roll är det som gäller och alltid kommer att gälla. Jag tycker att vi reppar det väl”.

Till sist, finns det fler priser ni siktar på?

”Det vore kul med Spirited Awards. Vi tycker själva att vår krog är grym och har en fantastisk service och matprodukt, men det är svårt att få uppmärksamhet för det när baren får skina så mycket. Vi är inte bara en av världens bästa barer, vi är absolut världens nicaste ställe – så kom och ät!”