Laddar annons
Crema Catalana matchar söt Madeira
13 May, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Crema Catalana matchar söt Madeira

Crema Catalana till söt Madeira. Det ljusbruna sockret bildar ett tunt skikt ovanpå äggkrämen. Katalanerna själva menar att det är deras egen uppfinning men citron och kanel vittnar om influenser från mellanöstern. En Crème Brûlée har inte sockerskorpans lock.

Vinet till är en söt Madeira.
Cossart Gordon Malmsey 10 Years Old (7846), Madeira Portugal, 299 kronor
Söt och komplex smak av bränd karamell, torkade frukter, fikon och nötter. Lång och balanserad.
Betyg: 4
Provad: 2010-23-11

Crema Catalana
Till 6 personer

Traditionsenligt ska sockret karamelliseras i en salamander, en specialugn som blir mycket het, och som används av restauranger. Det är svårare att lyckas när man använder grillen i ugnen. Använd mer socker om du gör desserten hemma och räkna med längre tid eftersom din ugn inte blir lika het som salamandern.

2,5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
4 strimlor citronskal
1 kanelstång
4 stora äggulor
1 tsk maizenamjöl
75 gr strösocker(cirka 1 dl)
Till garnering: strösocker

*hetta upp mjölk, grädde, citronskal och kanelstång till precis under kokpunkten. Dra kastrullen från värmen, sätt på lock och låt stå och dra i cirka 20 minuter.

*vispa äggulor med maizenamjöl och socker till det är ljust och fluffigt.

*fiska upp kanelstång och citronskal från mjölk och gräddblandningen. Ställ på plattan och låt den precis sjuda upp. Häll över äggulorna. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på svag värme under omrörning. Använd träsked om kastrullen är av aluminium.

*När krämen är så tjock att den stannar kvar på skeden, häll den på sex ugnssäkra formar. Kyl krämen.

*Sätt ugnen på högsta grillvärme i cirka 30 minuter före servering. Strö ett jämt lager socker över formarna. Ställ på plåt och in i ugnen så högt upp det går. Passa väl. Så snart sockret ändrar färg mot brunt, ta ut formarna. Sätt in i kylen och låt dem stå till servering.

Ett annat ljuvligt recept är snöägg, till söt Madeira.

BILD: Markus Spiske på PEXELS