Vem är inte sugen på sötsaker under den mörka årstiden. Här med ett sött vitt vin från Sydafrika i glaset.
Vin till pavlova med passionsfrukt. Ett sött vin fungerar till mycket. Självklart till dessert där karaktärsdrag i vinets smak leder vidare till vilken sötsak som passar bäst.
Man kan även servera ett svalt glas sött som fördrink, till en bit lagrad hårdost. Eller som en avslutning på middagen men då med en smakstark grönmögelost.
DIREKT TILL |
RECEPT | Pavlova med passionsfrukt
4 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsmjöl
1 msk vitvinsvinägerTill servering
3 dl vispad grädde
6 mogna, urgröpta passionsfrukter och 1 skalad, mogen mango i bitar.
GÖR SÅ HÄR
1) Sätt ugnen på 150 C, lägg ett bakplåtspapper på en plåt och olja det, lite, med vanlig matolja.
2) Vispa äggvitor och strösocker, vaniljsocker, majsmjöl och vinäger och vispa ytterligare cirka 4 minuter.
3) Bred ut marängsmeten mitt på plåten. Det ska bli en rund men inte alltför tunn platta. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 140 C.
4) Grädda i cirka 70 minuter.
5) Låt svalna.
6) Bred på vispgrädden och toppa med passionsfrukt och mango
Tips - vin till pavlova med passionsfrukt
• Nederburg Noble Late Harvest 2018 (2741)
Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 109 kr för 375 ml
Druvor: 48% chenin blanc, 30% muscat de frontignan, 18% grasa de cotnari och 4% riesling
Söt. Fruktig av aprikos och persika. Lät touch av honung och torkade apelsiner, pomerans och russin.
Omdöme: Söt och trevlig väl värd att prova - och passar lika bra till grönmögelost.
Betyg: 3+
Vinbanken har många receptförslag, de flesta med ett vintips. Tänk på att viner byter årgång och pris - med förslagen vill vi visa på en stil, typ och smak av vin, som passar bra. Här är fler trevliga förslag på tema: Tokig i tårta.