Laddar annons
Domaine Carette i Vergisson, Mâconnais
4 Aug, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Carette i Vergisson, Mâconnais

Domaine Carette i Vergisson gör eftersökta viner som säljer slut nästan lika fort som de ställs på hyllan. Spännande producent i Mâconnais.

Domaine Carette i Vergisson. Landskapet påminner något om alpnära kullar med trånga dalar. Här växer blandskog varvat med ängar där betesdjur av rasen Charolais rör sig som vita signalprickar i det klorofyllgröna gräset. Och vinfält. Bilen stretar uppåt och vi når byn som från vårt ingång verkar bestå av max ett par tre hus. Vergisson ligger i hjärtat av Pouilly-Fuisse, Mâconnais. Mer precist i den nordliga delen av den tydligt avgränsade enklaven där vinerna kan rankas som Village eller Village Premier Cru.

Spännande att notera är att i takt med att vinpriserna ökar i Côte d’Or vänder alltfler vinentusiaster blickarna mot andra, än så länge mindre kända appellationer, som Pouilly-Fuisse.

Domaine Carette i Vergisson

Egendomen ligger i princip mitt i vingården, på de branta sluttningarna nedanför kalkstensberget Solutré. Berget är vida känt även bland vandrare för den berömda utkikspunkten som ger en vidsträckt blick över kommunen Solutré-Pouilly. Inte oväntat är en av egendomens bästa vingårdar den som ligger bakom huset, på kullen upp mot berget. Anledningen är den kalkrika jordmånen.

Domaine Carette gör vita viner under kvaliteterna Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon Milly-Lamartine, Mâcon Solutré och som druvspecifikt vin, l’Aligoté. Merparten av egendomens vingårdar ligger i Pouilly Fuisse.

Nathalie guidar oss professionellt genom en provning av några av husets viner. Med tanke på senare års små volymer är många av vinerna slutsålda. Och under vårt besök köper två tyska turister de sista flaskorna av vinet Saint-Véran.

Domaine Carette grundades 1980 av Hérves föräldrar och huset förfogar över 17 hektar vingårdar.

Nu är det de äkta makarna Hervé och Nathalie Carette som driver vingården. Hon ansvarar för källaren med vinifikation (tillverkning) och för försäljningen. Han tar hand om vinfälten.

Eko gäller hos Domaine Carette

Båda är fast övertygade om vikten av hållbart arbete. Från 2023 ska de ha eko-certifiering men de berättar också att de snart kan stoltsera med en biodynamisk certifiering. Den i Frankrike kända beteckningen HEV, som står för Hig Environmental Value och som lyder under franska jordbruksdepartementet, har de sedan många år.

Sammanfattning

Kan förstå varför vinerna är populära för de smakar genomgående krispigt, är rena, strama och med örtiga influenser och mineraltoner. Några av dem mer framträdande, andra lite blygare. Smaken av fat är lite mer eller mindre beroende på vilket vinet är. Mineraltonerna är närvarande. Funderar stillsamt om vinernas slimmade stil är lite överdriven på bekostnad av personlighet.

Å andra sidan, om man söker en flaska trovärdig vit Bourgogne så finns inga tveksamheter eller något att klaga på.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.