Laddar annons
Domaine de la Sœur Cadette
30 Jul, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine de la Sœur Cadette

Valentin Montanet på la Sœur Cadette har redan kommit en bit på väg i sin karriär med en bra portfölj olika viner. På plats i Vézelay går vi runt i vingården.

Domaine de la Sœur Cadette Vézelay. Appellationen är en oupptäckt pärla i Bourgogne, eller är det undertecknad som är sen på bollen. Funderar under tiden som frågan hänger i luften. I Vézelay träffar jag Valentin Montanet.

Valentin berättar och visar runt samtidigt som han inte kan låta bli att nypa tjuvskott, rätta till grenar, fösa stenar åt ett eller andra hållet och spänna linan lite till. Hans simultanförmåga är imponerande och ett faktum. Mer som slår mig är med vilken värme Valentin talar om sin vingård. Den vi är i nu är ju bara en av många. Familjen som förvisso är delad i och med föräldrarnas skilsmässa spänner sammantaget över 19,2 hektar. Fördelade över 18 platser (plots). Tillvaron för Valentin är minst sagt lite mer komplicerad.

Domaine de la Sœur Cadette Vézelay-valentin-montanet-copy-elke-jung

Domaine de la Sœur Cadette Vézelay

Under namnet Domaine de la Sœur Cadette tillverkas alla viner. Här gör Valentin egna viner som en Bourgogne Rouge, en Julienas av gamay, medan andra är projekt utanför Bourgogne. 85 procent av vinerna är vita, resten röda. Medan La Cadette och Montanet Thoden är namnen på föräldrarnas egendomar. Hur mycket Valentin är involverad i skötseln av föräldrarnas egendomar var för mig lite oklart men att han har full insyn och kontroll stod tämligen klart.

De två egendomarna, Valentins egna viner och den samlade situationen med två icke talbara föräldrar verkade vid mitt besöket som en ögonblicksbild av en minst sagt knepig sits att vara på. Tur att Valentin har vingårdarna och vinerna är verkligen toppen. Valentin som gör ett jättejobb.

Favoritviner i provningen

Röda Montanet-Thoden Garance 2020 var fullkomligt strålande. Rött vin av 100 procent pinot noir från vingården med kalkrik röd lera, rikliga mängder kalksten och marina fossiler.

Vita La Cadette La Châtelene 2020 är för mig exempel på alternativ till Petit Chablis (eller t o m högre kvalitet), en vit snygging med tät textur och tydlig mineralsmak .

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.
DIREKT TILL svenska importören Vin och Natur's HEMSIDA