Laddar annons
Domaine Gabin et Thierry Richoux
28 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Domaine Gabin et Thierry Richoux

Domaine Gabin et Thierry Richoux är bröder som tagit över familjegården i Irancy, Bourgogne. Vinerna är röda, kärniga och svala.

Resan går mot sydväst, till Irancy som inte ligger längre bort än 12 km från Chablis. Väl på krönet av den 300 m höga toppen syns den vidsträckta dalen och byn. Här ser man ett vidsträckt landskap med vackra kullar som ramar in den lilla byn Irancy.

På vår väg till den här magiska platsen har bilen slingrat sig upp och bakom oss ligger de storslagna chablisfälten. Vi har nyligen passerat byn Préhy där kändisar som Domaine Brocard och Clotilde Davenne håller till.

Tillbaka till toppen på kullen tar en kort slingrande färd oss ner i dalen. Vägen går genom odlingar, skog och ängar. Vingårdarna är där men de är inte i fokus. Kanske är det redan då jag bestämmer mig för att gilla det som kommer. Det är lätt att ryckas med av en plats som sticker ut.

Domaine Gabin et Thierry Richoux i Irancy-copy-elke-jung

Provning av vin från fat med Gabin Richoux

Inne i källaren rör sig Gabin Richoux lika ljudlöst som snabbt. Tillsammans med brodern Felix (dessvärre hemma med covid) driver han egendomen som föräldrarna startade. Intressant att notera är att domainen är ekocertifierad sedan 2012 och att de har arbetat enligt biodynamiska principer sedan 2011. Gabin berättar att familjen överväger även den senare certifieringen. Med det sagt förvånas jag inte över Gabins idé som han menar är tillit och att ”naturen är stark”.

Provar några viner av Domaine Gabin et Thierry Richoux

Provningen gör vi i källaren, direkt från faten. Gabin springer vant med stegen mellan faten, och han klättrar obehindrat upp och ner. Vi provar långt över vin från 10 fat. Pinot noirviner (röda) är bärigt friska, örtiga, kärniga och klädsamt strama. Ordet sval passar utmärkt bra in på de flesta av proverna. Några upplever jag som annorlunda. Som mer extraherade, täta och breda – är de moderna eller är det årgången?

Oavsett, bland dessa försvinner delvis den tilltalande svala nerv och kärnig kittling som väckt mitt intresse. Vi provade ett vin med inblandning av ovanliga césardruvan men dessvärre inte ett vin 100-procent césar. Det var min enda besvikelse efter besöket.

Med tanke på brödernas unga ålder är jag helt säker på att entusiaster kommer möta vinerna från Domaine Thierry Richoux i framtiden. Naturen råder kanske inte över klimatet men nog ser det ut som att klimatet är med - och för - vinbönderna i det vanligtvis svala Irancy.

Precis som att (vin)världen är som vackrast när man är idealist. Vissa personer gör skillnad och sådana möten är jag alltid tacksam över. Inspiration är verkligen som ringar på vattnet, smittande och kul.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.
Svensk importör, Vintedge.