Domaine Huber-Verdereau i Meursault, Bourgogne
MEURSAULT. Domaine Huber-Verdereau var pionjär med EKO-certifiering i Mersault, Bourgogne. I dag är han långt ifrån ensam och stolt över att han tog ställning redan 2005.
I gemytliga Meursault har Thibault Huber sin bas. Familjeegendomen Domaine Huber-Verdereau har han skött sedan 1994 efter en tidigare karriär som sommelier. Odlingarna är ekologiska och certifierade enligt Demeter sedan 2005 och familjens vingårdar finns i Meursault, Pommard och Volnay.
När vi står bland faten i den vackra, nybyggda vinkällaren frågar vi vad som motiverade Thibault Huber att så tidigt som i början av 2000-talet styra om odlingarna till ekologiskt jordbruk.
”Vi måste ge akt på vad vi äter och dricker”, svarar Huber snabbt och lägger till att han tänker på sina barn. Att de får behålla hälsan men också att barnen kommer kunna leva och bruka jorden på familjeegendomen när tiden är inne.
När Thibault Huber startade omställningen till ekologiskt jordbruk såg många i Meursault och grannbyarna på hans arbete med lika delar förvåning som skepsis. De första åren var mycket svåra konstaterar han. Huber skiner upp igen och berättar att det är mycket lättare i dag. Den nya generations vinbönder är ”all-in-organic” och vem hade kunnat förutse den nu allt snabbare omställningen. Tänk att det är 11 ekologiskt och biocertifierade odlare bara i Volnay!
I Bourgogne, Chablis är sex procent av producenterna eko-certifierade medan det är 19 procent ekocertifierade odlare i Côte d’Or. Domaine Huber-Verdereau tillverkar vin från 18 röda och vita appellationer i Bourgogne. Med årgång 2016 i färskt minne får vi höra att de förlorade hela 80 procent av skörden, främsta anledningen var frost. Efter frosten angreps vinstockarna av mjöldagg. Men trots alla bakslag visade det sig ändå bli riktigt bra viner 2016!
I vinkällaren ligger ekfat av olika storlekar. De rymmer 500, 350 och 250 liter och vi provar vin direkt från faten. Som alltid är det mycket spännande med fatprovning men det är också svårt och kräver erfarenhet.
Bourgogne blanc 2017 inleder, vidare till 1er Cru Les Combat Meursault som smakar rejält mycket av faten, vidare till vita Puligny-Montrachet Les Louvres 2017 där vinstockarna tagits fram med massal selection (nya plantor tas fram av befintliga stockar genom att böja ned grenar, som slår rot).
Thibault Huber tillverkar egen svavel
Vi får även en mycket intressant föreläsning om hur Thibault Huber tillverkar sitt egna svavel och som han använder i mycket liten omfattning. Att tala om svavel, i vilken omfattning och när, är inte meningsfullt om man inte vet vilket svavel som används, konstaterar Thibault Huber.
Röda vinet Monthelie 2017 som vi provar direkt från fat är fantastisk, bärig och ren med en makalös lång, fruktig smak med inslag av örter. Ett fantastiskt vin redan nu.
För att hålla koll på vinernas utveckling provar Thibault Huber alla fat i källaren, en gång per vecka och varje månad analyserar han vinerna. Whole cluster-vinet (begrepp i vinvärlden som avser tillverkning av vin från hela klasar i stället för att som mer vanligt förekommande, avstjälka druvorna) är Volnay Roberchelle som är från en gård Hubers farfar planterade. Frukten är stram, strukturen på plats precis som överdådiga, örtiga aromer. Gott!
Vidare är volnayvinerna i fat mer kryddiga och kärniga, de smakar inte kantigt men de har helt klart en annan struktur med viss kraft.
Avslutningsvis provar vi Pommard Le Bertau som Huber vinifirear av 50 procent hela klasar och av druvor från 65 åriga vinstockar. Smaken är strukturerad och frukten är närapå söt. Ett grymt häftigt vin men med en av det unga vinets helt naturliga men inte desto mindre ”issues”, smakar tydligt reduktivt. Men med luft, lite arbete i källaren och med tid ”dunstar” tonårsegenheterna garanterat bort.
I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.
Alla artiklar i serien, På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey