Laddar annons
Domaine Jérémy Venon i Chablis
7 Jul, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Jérémy Venon i Chablis

Rising star eller under-dog. Välj båda eller en av beskrivningarna för Domaine Jérémy Venon är en av Chablis, just nu, mest spännande, unga vintillverkare.

Jérémy Venon har arbetat som vinhandlare. Det gör han inte längre.

Med en take-off som påminner om en raketstart premierades Venons Chablis ”Inexpected” med hela 100 poäng i Wine Spectator och i Guide Hachette.

Framgången till trots, Jérémy Venon är en hårt arbetande, ung vinmakare bara i början av sin karriär och som fortfarande tänjer gränserför att hitta sin egen väg och vinstil. I dag tillverkar domainen ungefär 25 000 flaskor vin per år vilket varken räcker till för att försörja en familj eller för att expandera.

Jérémy har skapat vingården tillsammans med sin fru, Celine. Paret bor med sina tre söner i den lilla byn Fleys, på samma gata därJérémy växte upp.

Vilka viner tillverkar Domaine Jérémy Venon

Den första vingården är 1 hektar stor, anlade familjen 2012. Domainen tillverkar tre viner, Petit Chablis samt Chablis L’Expression och L’Inattendue från två appellationer, Petit Chablis och Chablis. Vinernas priser ligger mellan 8 till 10 Euro (maj 2019). Är du vinälskare, bege dig omedelbums till Chablis för att handla.

I dag äger de bara delvis de 3 hektar som de odar och dessvärre är utsikter för att utöka, som Jérémy säger, minst sagt svåra. Att ha familj som äger land är en förutsättning i Chablis i dag då priserna på mark skjutit i höjden.

För några år sedan köpte familjen dock ett Premier Cru läge i Forneaux. Och vingården planterade han om 2017, för hand! Den första årgången beräknas vara 2021. Från samma vingård uppskattar Venon att han ska kunna buteljera 2000 flaskor. Om allt går bra och enligt plan, vill säga.

Venon om framtiden

Jérémy berättar att han utför alla arbetsmoment själv. Därför är han också mycket nogrann. Att gräva för hand, för omplantering av vinstockar i vingården, är en svindlande tanke för alla som precis sommånga vinskribenter - är asfaltblommor av rang. Föreställ dig vilket enormt arbete som ligger bakom vissa viner - än i dag!

Jérémy säger att han arbetar och konsultar för andra vinhus för att försörja familjen. En vinbonde behöver 5-6 hektar för att anställa.