Laddar annons
Drinkrecept - Eggnog
4 Apr, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Drinkrecept - Eggnog

Eggnog dricks lika gärna kall som varm och drinken är populär till Jul eller Påsk. Eggnog är också en drink som är antingen eller, älskad eller hatad.

Drinkrecept eggnog hittar ni längre ner i texten, eller direkt under snabblänken. Men hur kom drinken egentligen till. Vem var först eller när började man blanda grädde, mjölk uppvispad äggvita och socker, blanda med äggula och sedan krydda?

Snabbval

Man tror att eggnogens ursprung finns i medeltidens England. En tidig variant kan ha varit en varm, mjölkig ale-liknande drink, med namn posset, mycket omtyckt av munkarna. Gärna toppad med fikon. Mjölk, ägg och sprit som sherry hörde överklassen till och när det var fest utbringades en skål för lycka och välgång i det bästa man hade.

Under 1700-talet blev eggnogen populär i USA, där den dracks under festligare tillfällen och helgdagar. I stället för sherry använde man rom i blandningen. Beroende på land blandas eggnog oftast med lokal sprit. Vad sägs om drinkar som rompope i Mexico eller coquito i Puerto Rico som blandas med cocosmjölk.

Varifrån ordet nog kommer är dock höljt i dunkel. Ordet nog kan syfta på mugg, då noggin är en mugg av trä. Eller om ursprunget finns i ordet grog, förr en stark öl i England. Från slutet av 1700-talet skrivs eggnog som ett ord.

Eggnog var George Washington favoritdrink och han ska ha haft sitt egna recept. Även om George Washington aldrig räknade äggen kan det ha varit så många som ett dussin i blandningen. Inte en drink för dom som räknar kalorier med andra ord.

DRINKRECEPT Eggnog

4-6 cl cognac, whisky eller rom
4-6 cl standardmjölk
1 ägg
2-3 cl sockerlag eller honung

Garnering
riven muskotnöt

Gör så här

Skaka ingredienserna kraftigt med is. Sila upp drinken i glas på fot. Undvik dina finaste glas. Mjölken och ägget ger en beläggning på insidan av glaset vilket inte är till fördel fina viner och framförallt inte mousserande vin.

Man kan också servera Eggnog varm. Värm du mjölken, skaka de övriga och häll upp allt i ett glas.

Det här är en gräddig drink som har en viss sötma, balanserad syra och en liten bitterhet.

Fler drinkar på Vinbanken.

FOTO - JILL WELLINGTON PEXELS