Laddar annons
Due Palme Del Presidente Selvarossa - nytt rött vin 1 mars
28 Feb, 2021

Due Palme Del Presidente Selvarossa - nytt rött vin 1 mars

Kooperativ Due Palme startades av 15 medlemmar, i dag är de över 1200. Vin görs för alla smaker, mest röda. Ett nytt vin lanseras på Systembolaget 1 mars.

Due Palme Del Presidente Selvarossa är ett rött vin som lanseras 1 mars. Producent är Cantine Due Palme. Själva kooperativet ligger i byn Cellino San Marco och det startade redan 1943 men det officiella grundandet dröjde till 1989. Vinmakare och VD, Angelo Maci har sedan dess tagit kooperativet till en frontplats bland de stora vinanläggningarna i Italien.

Kanske är det Macis erfarenhet, han är fjärde generationens vinmakare, ett ovanligt stort VD-engagemang eller de 1200 medlemmarnas tydliga ambition som gjort Due Palme framgångsrika. Med över 2200 hektar odlingar och en tillverkning av 10 000 hl vin är Due Palme ett av Italiens största vinkooperativ.

Ursprung för Due Palme Del Presidente Selvarossa

I närheten av Brindisi skiner solen mest hela tiden, olivträden står tätt och vingårdarna är ibland beskurna som i pergola för att skydda druvorna från solen eller som alberello, en form som påminner om små träd. Och glöm inte alla kor, får och getter som ser ut att ströva fritt i det vidsträckta jordbrukslandskapet och bland silvergrå olivlundar. Puglia är för övrigt hemmaplan för en av Italiens mest berömda ostar, den ljuvligt krämiga komjölkosten Burrata. En ost som när man provat den aldrig mer glömmer, så läcker är smaken.

Södra Italien är olikt landets norra del. Stora städer som Turin och Milano lyser med sin frånvaro, varför invånarnas tempo och livsstil är en helt annan. Mat och dryck inte minst. Medan landets nordliga regioner med Tirolen i spetsen ligger nära det germanska köket är det Medelhavskost som gäller i söder.

Givetvis är vinerna från södra Italien olika dem från norr. Skillnaden beror inte bara på maten som äts utan på ursprung, plats och klimat i synnerhet. Vingårdarna på många platser i Puglia ligger insprängda mellan vetefält och andra grödor. Landskapet är ett traditionellt jordbrukslandskap. Som andra odlare i regionen tillverkar kooperativ Cantine Due Palme röda viner, av de blå druvorna negroamaro, malvasia nera, primitivo, aglianico och susumaniello.

Hur smakar röda viner från Apulien

Ska man beskriva vinerna i allmänna ord smakar de generöst, mycket och delvis rejält av mörk frukt och blåbär, söta körsbär med inslag av choklad och en bra syra. Prisvärde och mumsig smak, en kombination som är mitt i prick rätt för ett populärt rött vin i Sverige.

Det är kanske även så att det var i Puglia som appassimento-metoden startade, det vill säga att torka druvor innan press och jäsning. I dag är det ett välkänt sätt att tillverka amaronevin i Veneto (norra Italien).

Men glöm inte: det finns otaliga vintillverkare som använder ord som påminner om 'appassimento' för viner vilka säljs som varumärken. Dessa viner står för en modern, söt smakstil i jämförelse med en traditionell vinstil.
Due_Palme_Selvarossa_Del_Presidente-vinbanken

Nytt rött vin 1 mars på Systembolaget

Due Palme Del Presidente Selvarossa 2020 (50402)
Apulien Italien, 99 kr

Druvor: 80% negroamaro, 20% malvasia.

Rik och fruktig smak med inslag av mörka bär, lakrits, kryddiga noter och smak av torkade örter. Sammantaget är stilen mjuk med balanserade ekfatstoner och en lång eftersmak.

Dricker du vinet nu passar en pasta med smakrik tomatsås och svamp, eller ugnstekt fläskkött eller mer smakrikt nötkött, gärna lagad som gryta. Rekommenderad lagringstid är mellan 5-8 år för dem som vill spara en flaska eller två.

Vin från den italienska klacken, region Puglia

För bara några år sedan var vinerna från Puglia verkligen i ropet. Ni minns druvnamnen ovan, det vill säga negroamaro, primitivo och nero d’avola där den senare kanske var en nykomling i regionen men inte desto mindre snabbt blev en vinälskling hos konsumenterna.

Nero d’avola hör som sagt hemma på Sicilien men druvan har även presterat bra i Apuliens vingårdar. För vinjournalister ter det sig fortfarande, 20 år senare, som ett mysterium varför inte den inhemska, traditionella sorten susumaniello har lyft och gjort sig känd utanför Puglias gränser. Vi funderar fortfarande och väntar på en vändning.

Kul att veta om druvan susumaniello

Vinstocken växer sig ofta stor, som ett litet träd. Den är tålig och har bra motståndskraft mot sjukdomar. Klasarna är medelstora, druvorna likaså och de har mörkt blå skal som är medel-till tjockt. Musten får en bra nivå av alkohol, balans av tanniner, fruktsyra med ett rustikare anslag samt inslag av frukt och örter.

En synonym till susumaniello är somarello nero (svarta åsnan) vilket förklarar varför man kan hitta vinetiketter med en svart åsna. Sorten används främst i vinblandningar tillsammans med andra druvor. Men susumaniello kan ingå mer specifikt i kvalitetsviner som Brindisi DOC med max 30 procent och Ostuni DOC, max 15 procent.

Detta är en sponsrad text för Cantine Due Palme och artikeln är framtagen av beställaren.