Laddar annons
Följ björnen, Hans Baer Riesling från Rheinhessen
31 Mar, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Följ björnen, Hans Baer Riesling från Rheinhessen

Hans Baer är en serie viner från Weinkellerei Hechtsheim, i Rheinhessen. Etiketten visar en cyklande björn, Baer på tyska.

HANS BAER RIESLING. Fyra ledtrådar till vinets ursprung: vitt vin, rieslingdruvan, en björn och skruvkapsyl. Självklart är ursprungslandet Tyskland. Men vilken region vinet kommer från är svårare att se i en första anblick. Eller hur det kommer sig att björnen hamnade på vinetiketten är en annan nöt att knäcka.

Björnen - en symbol för Tysklands huvudstad Berlin

Det är inte så svårt som man tror. En björn finns med i vapensymbolen för den tyska huvudstaden Berlin. Förklaringen är således enkel. Baer är björn som i namnet Hans Baer, som nu fått ge namn till ett varumärke för ärliga, prisvärda viner från Weinkellerei Hechtsheim i Rheinhessen. Och den cyklande björnen på etiketten är en metafor för hur vinerna kan uppmärksammas av konsumenter.

En ny generation riesling cyklar in

Vi är såklart partiska och trycker lite extra på den viktiga detaljen att moderat prissatta kvalitetsviner talar för sig själva. Med eller utan cykeln. Men om det nu skulle vara så att tvivel över kvalitetsambitionen uppstår är nästa usp, vinflaskans förslutning med skruvkapsyl. Det är aldrig fel med skruvkapsyl!

Vinflaska med skruvkapsyl

En flaska med skruvkapsyl är enkel att öppna. För vinälskare som bara vill njuta av ett glas vin till middagen är det enkelt att försluta vinet, innan flaskan åker in i kylen igen. Som en Hans Baer Riesling.

Tips och trix för att spara vin - på rätt sätt

Visste ni förresten att det vanligaste sättet att återförsluta en vinflaska (med naturkork) är att man vänder på korken. Dessvärre är det också det sämsta tänkbara sättet. På ovansidan av korken finns partiklar, smuts och damm bland annat, som åker rakt ner i vinet när man vänder ner uppsidan. Det kan gå bra och passera obemärkt men det är en chansning. Förmodligen blir ditt vin påverkat, kanske till och med dåligt.

Bästa sättet att återförsluta vinflaskor är att använda en kork för ändamålet. Bra alternativ finns i hygienisk plast eller glas, eller att återförsluta flaskan med skruvkapsyl. Att spara glasflaskor, både små och helflaskor med skruvkapsyl är ett annat smart, enkelt förvaringssätt för vin som blir över. En vakuumpump är ytterligare ett annat utmärkt sätt.

Rheinhessen på gång

Om det är vinregion Rheinhessen som är Tysklands mest dynamiska går inte att säga. Men helt klart är Rheinhessen i en spännande fas med en stark utveckling bland vinodlarna och tillverkarna. Kvaliteten på vinerna från Rheinhessen har ryckt fram.

Variationen bland regionens viner har breddats. Alla smaker från vardag till viner av festligare snitt tillverkas och många odlare har ställt om till ekologiskt jordbruk. Även om alla inte är certifierade är ord som hållbar ledande. Röda viner av druvan pinot noir är också på frammarsch.


Sommelieren har provat Hans Baer Riesling

• Hans Baer Riesling Trocken 2019 (76934), 89 kr

Druva: Riesling
Socker: 8,3 g/liter
Alkohol: 11%
Fruktig doft av gula äpplen och citron. Smaken är torr med en närvarande fruktig syra från mogna citrustoner toppat med inslag av äpplen, persikor och lite mineral. Fin längd.

Vinet är torrt, har balans från en fruktigare sötma. Smaken gör sig bra till skaldjur med citronstänk eller som ett glas vitt på tu man hand. Till en middagsrätt kan man leta efter recept med 'lime', exempelvis som den vegetariska riswoken med limeyoghurt och cashewnötter.

TIPS - Cykelvägar i Rheinhessen

1) Rheinhessen med cykel genom vinfält
2) Cykla i Rheinhessen

Läs mer om RIESLINGDRUVAN, kanske världens främsta druva för vita viner.

Och missa inte - så fort vi kan resa igen är ni hjärtligt välkomna att svänga förbi hos oss!

/Prosit och salút, hälsar Weinkellerei Hechtsheim i Mainz!

Artikeln om Hans Baer Riesling är sponsrad

Weinkellerei Hechtsheim i Mainz

ligger i hjärtat av Rheinhessen. Sedan 2008 ägs det av Les Grands Chais de France som är det ledande privatägda vinföretaget i Frankrike som även äger vingårdar runt om i världen. Efter övertagandet av LGCF har en rad investeringar gjorts i vinanläggningen för att förbättra kvalitén och även kapaciteten.

År 2017 introducerades Hans Baer, en serie ärliga och prisvärda kvalitetsviner. Serien är en invit för att du ska kunna upptäcka, eller återupptäcka, en ny generation tyska viner för en modest prislapp. Kännetecknet för serien är den cyklande björnen, som här får symbolisera blandningen av nytt och gammalt. En lekfull mix av det moderna länkat med den historiskt laddade björnen som är symbolen för huvudstaden Berlin.

Vinregionen Rheinhessen är känd för sin mångfald, inte bara när det gäller druvsorter utan också kombinationen av små och stora vingårdar. Rheinhessen är förmodligen en av de mest dynamiska regionerna i Tyskland där en modern ung generation vinodlare tänjer på gränserna samtidigt som man har en fot ordentlig nerkörd i anrika traditioner