Laddar annons
Bodegas Protos satte Ribera del Duero på kartan
24 Feb, 2021

Bodegas Protos satte Ribera del Duero på kartan

Protos är en kortare version av namnet Protos Bodega Ribera Duero de Peñafiel. Den spanska bodegan startades av 11 druvodlare 1927. Protos var först att odla vin i Ribera del Duero.

Protos Ribera del Duero. Tempranillospecialist, kvalitetsextremist och stilsäker branschledare. Lägg till ett gott öga (eller två) för miljöfrågor eller en beskrivning av verksamheten som skulle kunna vara ett medvetet val att alltid vara ’sparsmakad’ framför volyminriktad.

ProtosPeñafielaerialview-vinbanken Under slottet slingrar sig de historiska gångarna där Protos nu lagrar vin.

Protos har sitt säte i kommun Valladolid, i region Rueda som ligger i vindistriktet Ribera del Duero.

Protos har fått namn från grekiskans πρῶτος, i betydelse DEN FÖRSTE, URSPRUNG, ESSENCE.

Röda viner med kraft och attityd kännetecknar stilen på vinerna från distriktet Ribera del Duero som ligger på den norra platån på iberiska halvön. Distriktet följer delvis båda sidor av floden Dueros förlopp mot väster, i riktning mot Portugal. Klimatet innebär i princip att motsatser möts, heta somrar i kontrast till mycket kalla vintrar. Ett kontinentalklimat med andra ord.

’I begynnelsen var vi två varumärken, Bodegas Peñafiel och Ribera del Duero’, berättar Fernando Villalba som är marknadschef på Protos.

Kooperativet skiljde sig i begynnelsen till andra med att satsa på kvalitet framför volym. Allt vin som tillverkades buteljerades.

D.O. Ribera del Duero bildas 1982

I mitten av 1980-talet såldes kooperativet till ett privat företag. I samma veva grundades vindistrikt Ribera del Duero som då fick sin ursprungs och kvalitetsstämpel, appellation eller D.O. beteckning (på spanska denominación de origen där den högsta klassficering är D.O.Ca). Protos lämnade med varm hand över rätten till varumärket 'Ribera del Duero' till distriktet.

Vill man uttrycka sig drastiskt kan man säga att om så inte skett hade vinälskare gått miste om en appellation med tydliga särdrag.

vingardar-protos-ribera-del-duero-Vinbanken

Vinodlingar med övervägande tempranillodruvor

Protos förvaltar över 1 600 hektar vinodlingar, varav hälften är egna. 200 hektar är ekologiskt certifierade, resterande vingårdar sköts utifrån ett hållbarhetsprotokoll. Kontraktsodlingar löper över lång tid och samarbetena varar i regel minst 20 år.

Hos Protos arbetar ett team om 10 lantbruksingenjörer i vingårdarna tillsammans med odlarna. Jordmånen består av kalkblandad lera och vinstockarna är planterade med gott om plats, mellan raderna och på sina ställen, även mellan varje vinstock. Många av vinstockarna är mycket gamla, 50 år eller äldre.

Exportchefen hos Protos, Daniel de Manuel säger att ledordet är, - vingård och bästa kvaliteten på druvorna.

- Appellation Ribera del Duero har ett maxtak för skörd om 7000 kg per hektar. För Protos är regeln 5 000 kg per hektar. Det kan vi åstadkomma på olika sätt, bland annat genom grön skörd. Det innebär att man gallrar bort en del ännu omogna, gröna klasar, innan vinstocken går in i den sista mognadsfasen för druvorna.

'Vi kan även välja att dela på klasar för att säkerställa perfekt mognad på alla druvor. Innan de går vidare till pressningen', avslutar Daniel de Manuel.

Vinkällaren hos Protos

Men Bodega Protos är även kända för mer än sitt minutiösa vingårdsarbete. Att inte nämna den futuristiska designen av Bodegan vars nytänkta linjer i kombination med stilsäker fingertoppskänsla grundlägger ett visuellt formspråk, går inte att ducka för. Byggnaden med vinkällaren från 2008 har en design som står sig som en av de främsta i Spanien, än i dag.
ProtosRiberatunnels-vinbanken

Man skulle kunna säga att Protos, som på grekiska står för ’den förste’, tilltalar alla betraktarens sinnen. Bodegan smälter väl in i den historiska omgivningen. De moderna linjer på taket till vinkällaren följer landskapets kupering som handen i handsken precis som om huset alltid legat vid foten av 1500-talsborgen Castillo de Peñafiel. Protos lagrar vin i medeltidsgångarna på en sträcka om 2,5 km under borgen (se bild ovan). Ryktet gör gällande att det finns lönngångar som leder in i borgen.

Vilket vin ska nyfikna prova för att upptäcka Protos

- Jag väljer alltid Protos Reserva! Jag tycker att den är fantastisk, inte så mogen som Gran Reserva men ändå med runda drag i kombination med tanniner, av säger exportchefen Daniel de Manuel.

Skillnaden mellan Protos 27 och Reserva

Första årgången kom 2014. Cosecha är årgång. Vinet är tillverkat av druvor från 50-60 år gamla vinstockar och bygger egentligen på samma grund som Protos Reserva. Skillnaden mellan vinerna är dock tydlig:

1. Protos Reserva 2015 (95234), 249 kr.

Protos Reserva är ett klassiskt vin. Lagringen sker på franska och amerikanska ekfat i 18 månader. Därefter 4 år flaska. Smaken på vinet har en mer utvecklad frukt, med inslag av fikon om man vill. Egen jäst.

Lansering 23/2 - läs gärna Christian Stojkovics recension.

2. Protos 27 2017 (95111), 229 kr

Lanseras 2/3. Protos 27 är ett modernt uttryck av samma vin. Här ska smaken lyfta frisk frukt och tanniner, som självklart ska vara på plats men av det mer följsamma slaget då det är frukten som är i fokus. Lagringen sker på franska fat i 16 månader. Sedan 1 år i flaska. Jästen är egen, men inte densamma som för Reserva.

På gång i Ribera del Duero

Utmaningen för odlarna är att parera platsspecifika konsekvenser  av den globala uppvärmningen. Ett exempel är att temperaturhöjningen leder till viner med högra alkoholhalt. Vinmakarna talar även om att dra ner på ekfatslagringen, som kan bli väl dominerande i kombination med alkohol.

- Vi ser att vinkonsumenter väljer bort hög alkohol framför lättare viner och Ribera del Duero är självfallet med i omställningen, avslutar Daniel de Manuel, exportchef på Bodegas Protos.

INFO RUTA
Viner: Protos Crianza, Protos Seleccion, Protos Reserva, Protos Gran Reserva, Ribera Duero Tinto, Ribera Duero Rosado, and Protos Verdejo.

INFO RUTA
Appellation D.O. Ribera del Duero tillåter inte vita viner varför fokus är på druvan tempranillo och rött vin.

Mer om druvan tempranillo.

FAKTA RUTA
Sammantaget finns 60% franska ekfat, 40% amerikanska fat på Bodegas Protos. De franska faten är max 4 år gamla. Faten lagras i 80% luftfuktighet, i en temp om 14 C. Racking sker var tredje månad.

Artikeln är sponsrad av  Bodegas Protos