Laddar annons
14 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

En ale får inte ligga

En ale är inte bara en öl eller ale, vilken som helst eller som alla andra. Det finns många olika stiltyper i ale-gruppen och nya tillkommer dagligen. I takt med att de små bryggerierna blir allt fler presenteras ölvänner också allt fler beteckningar och det är inte lätt att hänga med vad som betyder vad eller vad en APA eller USB innebär i ölvärlden.

En bitter är en ale som serveras på puben, direkt från fat . Eller så var det alltid förr. Nu är nog bitter en mer urvattnad beteckning då det faktiskt är möjligt att hitta en burköl i butik som heter bitter, någonting. Hursomhelst säger beteckningen bitter att innehållet är (eller borde vara) ett starkare öl. En så kallad special bitter är exempelvis IPA, en india pale ale.

Vad är IPA öl?

En öl som betecknas IPA har vanligtvis en alkoholhalt runt 6 volymprocent alltid i kombination med markerad humlebeska. Båda helt nödvändiga beståndsdelar för att ölet när det begav sig skulle klara transport från England till Indien.

Vad är Pale Ale?

En pale ale är av tradition en ale av engelsk typ, brygd med humle från Storbritannien medan en ale bryggd av ett amerikanskt mikrobryggeri med amerikansk humle kallas APA (Kalifornienbaserade Sierra Nevada är ett exempel). USB är en av Umeåbaserade garagebryggeriet U&Me Beer AB öl av ale typ och står för Ume Special Bitter. Den lokala förankringen är tydlig och namnet, nytt!

Många olika typer av öl

Det finns många fler varianter av ale, exempelvis brown ale, altbier eller kölsch som är lika ljus som vore det lageröl, best eller specialbitters, porter och stout, veteöl och alla andra möjliga varianter av specialöl. Här tänker jag framförallt på öl från Belgien är de inte klassade i den sällsynta gruppen spontanjästa öl.

En real ale innebär att ölet varken är filtrerat eller pastöriserat. Hos Kallholmen utanför Skellefteå kallas real ale för ”levande” och mer om det bryggeriet kommer precis som en artikel om U&Me i texter framöver.

Alla överjästa öl är av ale-typ och de har smak från jästen mer än av själva råvaran. Tydlig blir skillnaden när man ställer upp en ale i jämförelse till en lager och när alen smakar av frukt smakar lager mer av malt. I takt med att alkoholhalten ökar följer humlen samma väg varför också den enskilda smaken av humlesorten blir minst lika tydlig smak- och stilindelning som den är mellan öltyperna ale och lager. Amerikansk humle av cascade smakar exempelvis mycket av citrus och kryddor medan engelsk humle närmar sig smaken av örter.

Ale - vanligast bland mikrobryggerier

En ale vilar bara kort tid efter avslutad bryggning innan den tappas på butelj jämfört med lagerölet som ligger på tank i cirka sex veckor innan försäljning. En klassiskt tillverkad lageröl låg i tank tre månader i cirka 0 grader. Med tanke på de långa ledtiderna för lager är det inte konstigt att många av de små, så kallade mikrobryggerierna uteslutande arbetar med öl av ale-typ. Allt annat är en omöjlighet i den småskaliga verksamheten som ofta har begränsat utrymme och där varje enskilt moment i tillverkningsprocessen görs för hand.