Laddar annons
8 Apr, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

En nubbe till påsk sitter fint, frågan är bara med vem?

Arcus (marknadsledande i produktion och distribution av sprit och brännvin i Norge) har genomfört en undersökning bland över 1000 svenskar om vem vi helst dricker påsksnaps med samt om våra snapstraditioner i allmänhet. Undersökningen visar att nära en tredjedel av de tillfrågade männen helst tar sin påsksnaps tillsammans med underhållande Petra Mede. Bland de tillfrågade kvinnorna hamnade Mikael Nykvist i toppen på önskelistan med dryga 36 %. Daniel Westling och Linda Rosing var enligt undersökningen de minst lockande alternativen att dela sin snaps med på en påskmiddag.

I Sverige är snapsen den högtidligaste formen av festmarkörer. En färsk undersökning från mars i år visar att vi svenskar tycker att snaps främst hör hemma vid traditionellt högtidliga tillfällen såsom påsk. Få kan tänka sig att dricka snaps till vardags (2 %) eller på en vanlig helgmiddag (16 %). Enligt undersökningen har vi tre bestämda tillfällen där vi kan tänka oss dricka snaps och det är jul (55 %) midsommar (75 %) och påsk (55 %). I övrigt, såväl helg som vardag, dricker vi generellt inte snaps. Endast 1 % procent kan tänka sig att dricka en snaps till lunch.

Traditionella högtider med tillhörande snaps är som bekant utmärkta tillfällen för socialt umgänge. I undersökningen ställdes därför frågan vem du helst skulle dricka din påsksnaps med?

Petra Mede hamnade i topp (33 %), följt av Prinsessan Victoria (20 %), Maud Olofsson (17 %), Noomi Rapace (14 %) och sist Linda Rosing som 5 % helst delar påsksnapsen med. Av de tillfrågade kvinnorna ville flest dricka påsksnaps med Mikael Nykvist (36 %) följt av Fredrik Reinfeldt (21 %), Måns Zelmerlöw (16 %), Steffo Törnquist (15 %) och sist Daniel Westling (3 %)

Arcus AB Sweden är ett dotterbolag till Arcus AS. Med en marknadsandel för brännvin motsvarande ca 40% och för vin ca 30% är Arcus marknadsledande i produktion och distribution av sprit och brännvin i Norge. I portföljen ingår varumärken som Linie Akvavit, Vikingfjord Vodka, Brastaad Cognac och Herrgårds Glögg. Arcusgruppens årliga nettoomsättning är ca 1,5 miljarder NOK och koncernen har ungefär 500 anställda.